Przejdź do treści

Cała prawda o białku

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Mity w świecie fitness krążą bez przerwy. Jednym z nich jest strach przed nadmiernym spożywaniem białka i w związku z tym także zbyt dużym, zwłaszcza w przypadku kobiet, przyrostem mięśni. No więc jak w końcu jest z tym białkiem?

Zacznijmy od początku. Po co nam proteiny? Przede wszystkim są one materiałem budulcowym w organizmie i pomagają w regeneracji tkanek. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego , że co pięć dni zmienia się wyściółka naszego żołądka, łuszczy się naskórek, a wysłużone komórki zastępowane są nowymi. Pod względem molekularnym zmieniamy się cały czas. Białko jest więc bardzo ważnym substratem do wytwarzania enzymów, hormonów i przeciwciał. Są to bardzo ważne mechanizmy, dlatego warto zadbać o odpowiednie zapotrzebowanie oraz wysoką jakość tego budulca.

Osoby aktywne fizycznie są  narażone na większy rozpad białek, dlatego powinny je przyjmować w większych ilościach niż osoby, które nie trenują. Musimy pamiętać, że spożywane białko powinno być pełnowartościowe. Ważne, aby zawierało wszystkie aminokwasy. Osoby jedzące mięso nie mają z tym problemu, natomiast osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej muszą odpowiednio komponować swoje posiłki, aby nie zabrakło im niezbędnych aminokwasów.

Główne źródła protein w diecie roślinnej to warzywa strączkowe, orzechy, nasiona, nabiał, jaja, tofu, zboża. Należy pamiętać, że pojedyncze rośliny nie mają wszystkich podstawowych aminokwasów, których potrzebujemy. Dlatego tak ważne jest odpowiednie łączenie produktów. Przykład? Połączenie zbóż i strączków daje wysokiej jakości białko, podobnie jak fasola  z ryżem lub soczewicą.

Ile białka naprawdę potrzebujemy?

Według tabelki Williams, Devlin, 1992; Williams, 1998 i in., 1992; Lemon i In., 1992.

1. Osoba uprawiająca sporty wytrzymałościowe (trening umiarkowany lub ciężki) ok. 1,2-1,4g/kg masy ciała.

2. Osoba uprawiająca sporty szybkościowo-siłowe i wytrzymałościowo-siłowe ok. 1,4-1,8g/kg masy ciała.

3. Osoba, której zależy na utracie tkanki tłuszczowej ok. 1,6-2,0g/kg masy ciała.

4. Osoba, której zależy na przyroście masy ciała ok. 1,8-2,0g/kg masy ciała.

Należy pamiętać, że aby dieta była właściwa to musi być pełnowartościowa. Dostarczanie organizmowi tylko jednego konkretnego produktu białkowego nie jest wystarczające.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?

Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

Monika Prześlakowska

„Białko w formie odżywki powinniśmy brać jedynie wtedy, gdy mamy jego niewystarczającą podaż dostarczaną z diety”. Rozmawiamy z dietetyk Moniką Prześlakowską

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Białko na śniadanie – sprawniejsze odchudzanie

Dobre i złe białka

Pokochaj białko z roślin

Czy białko sprzyja odchudzaniu?

Za dużo protein, czyli konkretnie ile?

Czy białko można przedawkować?

Strączki – białko dla wegan

Przepisy w bogate w białko

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

O białku w diecie wege

O białku w diecie wege

Maraton – jak się przygotować, by odnieść sukces?

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Trenerka pokazuje, jak ćwiczyć na piłce fitness. Leży na plecach na piłce, ręce trzyma pod głową

Ćwiczenia na piłce dla wzmocnienia mięśni i kręgosłupa

Jak dbać o stawy? Podpowiada Pozytywna Doktor

Kobieta ćwiczy na bieżni, na siłowni, patrząc na zegarek. Za nią jest duże okno.

Nie nudź się na bieżni! Skorzystaj z naszych propozycji, aby trening nie był monotonny

kobieta w lesie

Wybierz się po zdrowie do lasu!

Ćwiczenia na uda – program treningowy Kasi Bigos

Dziewczyno, trenuj boks! W czym ta sztuka walki na pięści jest dobra i jak zacząć, tłumaczy instruktor boksu Dariusz Sęk

12 wskazówek do medytacji – to całkiem proste, spróbuj w ten weekend

Składniki dla aktywnych