Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Cebula dymka w roli głównej

Cebula dymka w roli głównej
Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Początek wiosny to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia na tydzień na straganach pojawia się coraz więcej apetycznych nowalijek. W marcu niepodzielnie króluje cebula dymka.

Cebula dymka to nie tylko drobne cebulki, z których w warunkach domowych można wyhodować szczypiorek. W warzywniaku to po prostu zielony pęczek z młodą cebulką i soczystym szczypiorkiem.

Cebula dymka jest bogata w witaminy (C, A, B1, B2), kwas foliowy, beta-karoten oraz składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo). W smaku jest delikatniejsza od cebuli i można ją energicznie siekać bez obaw, że uroni się łzy. A jednak, mimo swych oczywistych walorów, cebula dymka gra zwykle w kuchni role drugoplanowe. Wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do twarożku lub do posypania kanapek. A przecież to nie wszystko, do czego wiosenna dymka się nadaje. Udowodnię wam, że może stać się głównym bohaterem potrawy. Tosia z bloga Burczymiwbrzuchu poleca prosty przepis na wiosenną kremową zupę z dymki, którą warto podać z jajkiem w koszulce i z razowymi grzankami.

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce

cebula dymka

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki na 3–4 porcje:

- cebula dymka – 2 pęczki
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 cm trawy cytrynowej (można pominąć)
- łyżeczka ziaren kolendry
- 2 małe ziemniaki
- 600–650 ml bulionu z warzyw
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- grzanki z razowego chleba
- jajka w koszulce 

Przygotowanie:

Dwa pęczki cebuli dymki myjemy i osuszamy. Białą część z cebulkami kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również siekamy i odkładamy na później. Drobno siekamy imbir oraz trawę cytrynową. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy przygotowane składniki oraz ziarenka kolendry i podsmażamy je przez kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami, razem z połową szczypiorku. Całość podsmażamy ok. 3 minut. Wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień. Całość gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do tak przygotowanej zupy dodajemy resztę szczypiorku (zostawiamy ok. 2 łyżek) i miksujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy zupy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Krem podajemy z jajkiem w koszulce, razowymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Dla pikantnego smaku posypujemy dodatkowo suszonymi płatkami chilli.

Jak przygotować jajko w koszulce?

1. W trakcie gotowania zupy przygotowujemy jajko/a w koszulce.
2. Do rondla wlewamy 0,5 l wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki octu (winnego lub jabłkowego).
3. Podgrzewamy wodę, a do miseczki wbijamy jajko.
4. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki „wirek”, w który wlewamy ostrożnie jajko.
5. Gotujemy je przez mniej więcej 3 minuty.
6. Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą cedzakowej łyżki, przekładamy do miseczki z zupą.


Tosia Kolo – razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 3 lat prowadzi  bloga burczymiwbrzuchu. Miłośniczka gotowania z powołania, pierwsze kroki w kuchni stawiała już w szkole podstawowej. Na co dzień odkrywa nowe smaki, wypieka domowy chleb, wymyśla nowe przepisy i organizuje cateringi.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Fasola - idealna na... budyń!

Fasola swój sezon ma zawsze. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan....
Fasola swój sezon ma zawsze. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Zupa cebulowa – love!

Może być słodka, ostra, kremowa... Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje...
Może być słodka, ostra, kremowa... Zupa cebulowa to zimowy hit. Dziś proponujemy wam trzy nowe wersje – spróbujcie tej z białym winem, skórką z cytryny lub – odważniej ‒ z cynamonem, jabłkiem i mlekiem migdałowym. Pycha!

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.

Pizza ze szparagami i kozim serem

Szparagi to smak nieporównywalny z żadnym innym. Same w sobie smakują wybornie, ale można je wykorzystać...
Szparagi to smak nieporównywalny z żadnym innym. Same w sobie smakują wybornie, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pysznej wiosenno-letniej pizzy z kozim serem. Oczywiście w wersji light!