Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Chipsy kalafiorowe

Chipsy kalafiorowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wszyscy kojarzymy jarmużowe chipsy, jednak nie każdy lubi smak tego warzywa, dlatego przyszedł czas na kolejną alternatywę dla tłustej, ziemniaczanej przekąski. Co powiecie na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora?

To jadalna część tego warzywa, więc koniec już z marnowaniem jedzenia! Przekąskę przygotowuje się błyskawicznie. Aby była jeszcze ciekawsza, dodaj suszone chili, czarnuszkę i za’atar. Takie chipsy świetnie zdadzą egzamin podczas spotkania ze znajomymi. Są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od klasycznych, więc możesz się nimi objadać bez wyrzutów sumienia.

Liście kalafiora są bogate w aminokwasy i witaminę C, a samo warzywo ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego jego regularne spożywanie chroni układ pokarmowy przed schorzeniami takimi jak zapalenie błony śluzowej, a nawet rak żołądka. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Jego spożywanie zaleca się przy problemach z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jest magazynem właściwości odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, a także kwas foliowy, witaminę A, E i K.

Chipsy z liści kalafiora

liscie-kalafiora-czipsy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- kalafior z liśćmi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- łyżeczka za’ataru
- pół łyżeczki czarnuszki
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Liście oderwij od bulwy. Odkrój twarde łodygi. Umyj liście i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Chrup na zdrowie!

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

3 nowe pomysły na kalafiora

Grillowe „steki”, chrupiąca sałatka, główka pieczona w całości – oto nasze pomysły na kalafiora. A sięgać...
Grillowe „steki”, chrupiąca sałatka, główka pieczona w całości – oto nasze pomysły na kalafiora. A sięgać po niego warto. Jest cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Ma niską wartość kaloryczną i pozytywny wpływ na układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. I jak smakuje!

Sałatka z kaszy gryczanej i kalafiora z winogronami

Częściej niż jako składniki dań winogrona traktujemy jako samodzielną przekąskę....
Częściej niż jako składniki dań winogrona traktujemy jako samodzielną przekąskę. Nic dziwnego – są słodkie, soczyste i, jak wszystkie „jednokęsowe” przyjemności, bardzo wciągające. Choć sama uwielbiam zajadać się nimi solo, tym razem dorzucam je do jesiennej sałatki.

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że...
Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że tradycyjne chipsy to samo zło, dlatego zdrowe chrupacze najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki… Czego my tu nie mamy!