Przejdź do treści

Chipsy kalafiorowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Janusz Kozioł nie żyje. Jego głos zna każdy Polak
Wstążka symbolizująca hiv na dłoniach
Oto lista największych zagrożeń dla naszego zdrowia i życia. Myślisz, że ciebie nie dotyczy?
kobieta siedzi w metrze obok siedzenia w kształcie mężczyzny z widocznym penisem
Penis na siedzeniu w wagonie metra. Niech mężczyźni poczują to, czego doświadczają molestowane kobiety
Na pewno znasz jego głos. Lektor Janusz Kozioł potrzebuje pomocy. „Trwa walka o każdy oddech”

Co powiecie na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora? Poniżej przepis.

To jadalna część tego warzywa, więc koniec już z marnowaniem jedzenia! Przekąskę przygotowuje się błyskawicznie. Aby była jeszcze ciekawsza, dodaj suszone chili, czarnuszkę i za’atar. Takie chipsy świetnie zdadzą egzamin podczas spotkania ze znajomymi. Są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od klasycznych, więc możesz się nimi objadać bez wyrzutów sumienia.

Liście kalafiora są bogate w aminokwasy i witaminę C, a samo warzywo ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego jego regularne spożywanie chroni układ pokarmowy przed schorzeniami takimi jak zapalenie błony śluzowej, a nawet rak żołądka. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Jego spożywanie zaleca się przy problemach z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jest magazynem właściwości odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, a także kwas foliowy, witaminę A, E i K.

Chipsy z liści kalafiora

liscie-kalafiora-czipsy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kalafior z liśćmi
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki suszonych płatków chili
– łyżeczka za’ataru
– pół łyżeczki czarnuszki
– pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Liście oderwij od bulwy. Odkrój twarde łodygi. Umyj liście i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Chrup na zdrowie!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: warzywny gulasz z cieciorką

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Jogurt domowy

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet