Przejdź do treści

Chipsy kalafiorowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Co powiecie na lekkie, chrupkie, ale wyraziste w smaku chipsy z liści kalafiora? Poniżej przepis.

To jadalna część tego warzywa, więc koniec już z marnowaniem jedzenia! Przekąskę przygotowuje się błyskawicznie. Aby była jeszcze ciekawsza, dodaj suszone chili, czarnuszkę i za’atar. Takie chipsy świetnie zdadzą egzamin podczas spotkania ze znajomymi. Są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od klasycznych, więc możesz się nimi objadać bez wyrzutów sumienia.

Liście kalafiora są bogate w aminokwasy i witaminę C, a samo warzywo ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego jego regularne spożywanie chroni układ pokarmowy przed schorzeniami takimi jak zapalenie błony śluzowej, a nawet rak żołądka. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Jego spożywanie zaleca się przy problemach z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jest magazynem właściwości odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, a także kwas foliowy, witaminę A, E i K.

Chipsy z liści kalafiora

liscie-kalafiora-czipsy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– kalafior z liśćmi
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki suszonych płatków chili
– łyżeczka za’ataru
– pół łyżeczki czarnuszki
– pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Liście oderwij od bulwy. Odkrój twarde łodygi. Umyj liście i osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Chrup na zdrowie!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto