Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Chłodnik miętowy z zielonego groszku
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Groszek zielony - nie będziemy Was oszukiwać - najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki, ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.

Jedzenie groszku jest nie tylko przyjemnością, ale również niesie za sobą wiele korzyści. Jest on bardzo dobrym źródłem błonnika, a do tego jest niskokaloryczny - jedna szklanka zielonego groszku ma niewiele ponad 100 kalorii. Śmiało mogą po niego sięgać osoby dbające na co dzień o linię. Jest też dobrym źródłem białka, co czyni go popularnym wśród wegan i wegetarian. Ponadto groszek jest bardzo dobrym źródłem witaminy K, niezwykle ważnej  w procesie wchłaniania wapnia. Obie te substancje pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżają  zły cholesterol. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca.  Groszek kryje w sobie moc witamin: A, E, C oraz witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, mangan i selen.

Z dodatkiem mięty w orzeźwiającym chłodniku smakuje idealnie!

Chłodnik groszkowy z miętą

przepis na chlodnik z zielonego groszku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 4 osoby):

- 500 g świeżego lub mrożonego groszku
- 500 ml wywaru warzywnego
- garść świeżej mięty (same liście)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- do podania: jogurt, orzechy laskowe, olej

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło w garnku dajemy czosnek i cebulę. Smażymy razem przez 3 minuty,  dodajemy selera, smażymy ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy groszek, miętę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 5 minut, zdjemujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i po ostygnięciu miksujemy. Chłodzimy przez 2-3 godziny. Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i jogurtem, udekorowany listkami mięty. Możemy też skropić ulubionym olejem, np. migdałowym lub z awokado.


 

Małgorzata Zabokrzycka - socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Trzy kolory chłodnika

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik!...
Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Lody z… zielonego groszku!

Teraz lubimy zimnie orzeźwiające lemoniady pite w cieniu, mrożone kawy w cichej kawiarence, ale szczególnie...
Teraz lubimy zimnie orzeźwiające lemoniady pite w cieniu, mrożone kawy w cichej kawiarence, ale szczególnie kochamy lody. Czekoladowe i owocowe, zgoda, pycha. A co powiecie na lody z zielonego groszku?

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

W dzieciństwie, w pierwszych upalnych dniach, nic tak nie smakowało jak...
W dzieciństwie, w pierwszych upalnych dniach, nic tak nie smakowało jak młode ziemniaki z koperkiem, mizerią lub zielony groszek prosto z grządki. Jak połączyć te składniki, żeby stworzyć lekki posiłek, który jednocześnie będzie sycący? Odpowiedź brzmi – sałatka!

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Latem częściej sięgamy po dania na zimno – sałatki i chłodniki. Ten z botwinki i hiszpańskie gazpacho...
Latem częściej sięgamy po dania na zimno – sałatki i chłodniki. Ten z botwinki i hiszpańskie gazpacho wszyscy znamy. A znacie chłodnik kukurydziany? Właśnie nastał czas młodej kukurydzy, więc to idealny moment, by przyrządzić tę letnią zupę.