Przejdź do treści

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?
„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka
Wiesz, jakiej ochrony słonecznej używać na promieniowanie UVA, a jakiej na UVB? I co to jest to PPD? Tłumaczy Ekspert Kosmetyczny
Instagram: https://www.instagram.com/pani_fizjotrener/
Kolor krwi menstruacyjnej może dużo powiedzieć o stanie twojego zdrowia. Wyjaśnia fizjoterapeutka
Liść Damiana - idealne zioło dla małżeństw, par z dłuższym stażem jak i bardzo zapracowanych osób
„Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo, a to się przekłada również na wzmocnienie popędu seksualnego”
kobieta przemawia do publiczności
Stres popijasz kawą? Uważaj na serce. O tym, czy przyspieszone bicie serca jest dla nas groźne, mówi kardiolog

Groszek zielony – nie będziemy Was oszukiwać – najlepiej smakuje teraz, w sezonie, prosto z krzaka, wyjęty z łupinki, ot po prostu, bez dodatków! Jednak dla ochłody przygotujemy na jego bazie ekspresowy chłodnik z dodatkiem mięty i orzechów.

Jedzenie groszku jest nie tylko przyjemnością, ale również niesie za sobą wiele korzyści. Jest on bardzo dobrym źródłem błonnika, a do tego jest niskokaloryczny – jedna szklanka zielonego groszku ma niewiele ponad 100 kalorii. Śmiało mogą po niego sięgać osoby dbające na co dzień o linię. Jest też dobrym źródłem białka, co czyni go popularnym wśród wegan i wegetarian. Ponadto groszek jest bardzo dobrym źródłem witaminy K, niezwykle ważnej  w procesie wchłaniania wapnia. Obie te substancje pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżają  zły cholesterol. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca.  Groszek kryje w sobie moc witamin: A, E, C oraz witaminy z grupy B, a także cenne minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, mangan i selen.

Z dodatkiem mięty w orzeźwiającym chłodniku smakuje idealnie!

Chłodnik groszkowy z miętą

przepis na chlodnik z zielonego groszku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 4 osoby):

– 500 g świeżego lub mrożonego groszku
– 500 ml wywaru warzywnego
– garść świeżej mięty (same liście)
– 1 łyżka masła klarowanego
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– sól i pieprz do smaku
– do podania: jogurt, orzechy laskowe, olej

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło w garnku dajemy czosnek i cebulę. Smażymy razem przez 3 minuty,  dodajemy selera, smażymy ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy groszek, miętę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 5 minut, zdjemujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i po ostygnięciu miksujemy. Chłodzimy przez 2-3 godziny. Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i jogurtem, udekorowany listkami mięty. Możemy też skropić ulubionym olejem, np. migdałowym lub z awokado.

 

Małgorzata Zabokrzycka – socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!