Przejdź do treści

Ciasteczka owsiane czekośliwka

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu
Jak być aktywną, nie chodząc na siłkę? Zdradzają Kasia Bigos i Andrzej Bogdał
5 największych kuchennych mitów
Twitter.com
W kobietach siła! 10-letnia alpinistka zdobyła siedmiotysięcznik. „To jak być królową świata” – mówi
Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska z dużą ilością błonnika i witamin z grupy B. Ale to nie jedyne ich zalety. Poznajcie ich więcej. Obowiązkowo podjadając przy tym ciastka z naszego przepisu.

Stanowią źródło złożonych węglowodanów, które dostarczają stopniowo energię, więc sprawdzą się również w diecie sportowców i najmłodszych. Śliwki stanowią słodki i orzeźwiający akcent, a dodatkowo działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na trawienie. Forma ciasteczek sprawia, że jest to deser idealny do zabrania w podróż lub do pracy.

Ciasteczka owsiane czekośliwka

owsiane-ciastka-przepis

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki na 9 ciasteczek:

– 90 g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 35 g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 35 g orzechów pekan
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 ml płynnego oleju kokosowego
– 30 ml syropu klonowego
– 200 g śliwek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2½ łyżki ciepłej wody
– 20 g surowej czekolady

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje. Płatki owsiane mieszamy z mąką, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce mieszamy olej, syrop klonowy, zmiksowane blenderem na gładki mus śliwki oraz napęczniałe siemię lniane. Dodajemy połączone suche składniki i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę, formując ciasteczka. Na wierzchu układamy posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Pieczemy z termoobiegiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.

 

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Zainteresują cię również:

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami