Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Zima pachnie pomarańczami! A żeby zapach ten był jeszcze bardziej upajający, upieczemy pomarańczowe ciasto. Jest pachnące, przepyszne i tak proste, że uda się każdemu. Potrenujcie już teraz, a na święta będziecie mistrzami aromatycznych wypieków.

Grudzień to niewątpliwie miesiąc cytrusów, a pomarańcze są dla mnie symbolem zbliżającej się zimy już od lat. Kiedyś dobro luksusowe, dziś na wyciągnięcie ręki przez cały rok, najsmaczniejsze jednak właśnie w okresie świątecznym. W latach 80. siatka pomarańczy zza oceanu była łupem wyczekiwanym nawet bardziej niż pierwsza gwiazdka. I słusznie, bo cytrusy to porządna dawka słońca! W okresie szarości i towarzyszących jej infekcji pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Szklanka soku pomarańczowego to aż 97 mg witaminy C, to też świetny sposób, żeby poranki były bardziej kolorowe.

Jak co roku przyszedł grudzień, a ja z sentymentu zaczęłam się zastanawiać, jak przywrócić pomarańczom ich dawną świetność i sprawić, by znów były czymś wyczekiwanym. W takich momentach zawsze uciekam do wspomnień z okresu dzieciństwa, bo wtedy wszystko było wyjątkowe. Czasów, kiedy pomarańcze były świątecznym hitem, nie pamiętam, jestem z pokolenia mandarynek. Za to pamiętam zapach skórki pomarańczowej, którą przygotowywała moja Babcia. Oznaczało to jedno – idą święta! To wspomnienie udało mi się odtworzyć, gdy w piekarniku zaczęło wyrastać ciasto pomarańczowe. Takie ze skórką z pomarańczy, trochę inną, bo świeżo otartą. Wilgotne od soku, oprószone cukrem pudrem, wyjątkowe w swej prostocie.

Ciasto pomarańczowe

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

- 3 duże pomarańcze
- 4 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 150 g mąki pszennej do wypieków
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i zaczynamy przygotowywać ciasto. Masło łączymy z cukrem i mieszamy na średnich obrotach miksera. Dodajemy, jedno po drugim, żółtka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz sok i miksujemy aż do połączenia składników. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy je do wcześniej powstałej masy. Kolejny raz dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy ją z masą pomarańczową. Ciasto wykładamy do okrągłej formy (średnica ok. 25 cm) i pieczemy przez ok. 35-40 min, aż będzie lekko rumiane. Podajemy po ostudzeniu,  oprószone cukrem pudrem. W świątecznej odsłonie dobrze smakuje w towarzystwie świeżych pomarańczy, fig oraz kruszonych pistacji. 

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady

Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą,...
Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą, sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje z poranną kawą albo mlekiem. Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek. Pieczemy!

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie...
Jak zrobić z ciasta drożdżowego bożonarodzeniowy majstersztyk? Sekret tkwi w dwóch przyprawach: cynamonie i kardamonie. Tego zapachu, który po upieczeniu jeszcze długo będzie unosił się w powietrzu, nie zapomnicie do kolejnych świąt!

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można....
Czy można upiec pyszny świąteczny makowiec, który nie będzie jednym wielkim wyrzutem sumienia? Można. Znamy przepis, który spodoba się każdemu, kto naprawdę lubi wiedzieć, co je.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego....
Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – ten smak i zapach nie da się opisać!