Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Co działa na zakwasy?

Co działa na zakwasy?
Zdjęcie: shutterstock
Jedzenie może być skuteczną bronią na zakwasy! Przyspieszy regenerację tkanki mięśniowej i szybciej pomoże zwalczyć problem. Sprawdźcie, co włączyć do potreningowego menu.

Zakwasy, zwane też w skrócie DOMS (ang. delayed onset muscle soreness), potrafią dać się we znaki każdemu. Szczególnie osobom, które dopiero zaczynają intensywne treningi lub wracają do nich po dłuższej przerwie. Nie są one powodem do zmartwień, jednak nie są też niczym przyjemnym i pożądanym. Jak sobie pomóc, gdy boli?

Na szczęście odpowiednie posiłki potreningowe mogą przyspieszyć regenerację tkanki mięśniowej i przynieść ulgę. Do pomocnych produktów należą:

- Jagody – mają wiele antyoksydantów, które pomagają w eliminacji wolnych rodników powstających w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Dodatkowo zwiększają produkcję melatoniny, dzięki której lepiej śpimy, a co za tym idzie, regenerujemy się. Takie same właściwości mają także maliny oraz truskawki.

- Jajka – ponieważ zawierają kompletny zestaw niezbędnych aminokwasów, wzmagają syntezę białka, redukując tym samym zakwasy.

- Woda – badania przeprowadzone na uczestnikach biegu wykazały, że grupa, która przed i w trakcie startu była odpowiednio nawodniona doświadczyła mniej dokuczliwych zakwasów w porównaniu do odwodnionych biegaczy.

- Warzywa – wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne, pełnią także funkcję przeciwutleniaczy. Szczególnie rośliny z rodziny krzyżowych (np. kapusta czy rzodkiew) mogą regulować poziom estrogenów i eliminować wolne rodniki, które spowalniają regenerację mięśni.

- Łosoś – jest on bogaty w białko i dobroczynne tłuszcze, zawiera kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie i zwiększają napływ krwi do mięśni.

- Imbir – ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jego działanie w redukcji zakwasów zostało udowodnione naukowo.

- Owoce i warzywa o wysokim indeksie glikemicznym – ich spożywanie pozwoli uzupełnić zapas energii oraz zwiększy produkcję insuliny, która odgrywa kluczową rolę we wzroście tkanki mięśniowej. Zaliczamy do nich m.in. arbuza, ananasa, ziemniaki tradycyjne oraz słodkie.

Chcecie wiedzieć więcej na ten temat? Przeczytajcie również artykuł dietetyczki: Sposoby na ból mięśni po wysiłku

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Bolą mięśnie? To nie "zakwasy"!

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Mięśnie pamiętają wszystko

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Co zjeść po treningu? Koktajl kokosowy

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Najpopularniejsze na blogu

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał