Przejdź do treści

Zakwasy? Oto sprawdzone sposoby, aby je zwalczyć

dziewczyna w sportowym stroju
zdjęcie: unspolash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zakwasy, zwane też w skrócie DOMS (ang. delayed onset muscle soreness), potrafią dać się we znaki każdemu. Szczególnie osobom, które dopiero zaczynają intensywne treningi lub wracają do nich po dłuższej przerwie. Nie są one powodem do zmartwień, jednak nie są też niczym przyjemnym i pożądanym. Jak się okazuje, jedzenie może być skuteczną bronią na tę dolegliwość. Odpowiedni jadłospis przyspieszy regenerację tkanki mięśniowej i szybciej pomoże zwalczyć problem. Sprawdźcie, co włączyć do potreningowego menu.

Jajka

Prawdopodobnie czytaliście gdzieś, że tygodniowo powinno się jeść tylko 2 jajka, ponieważ zawierają tłuszcz i przyczyniają się do podwyższonego poziomu złego cholesterolu w organizmie. Przytaczało się argumenty, w których wskazywano na wysoką gęstość kaloryczną jajek oraz dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Pora raz na zawsze rozprawić się z tym mitem. Jajka są jednym z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze, należy spełnić jednak pewien warunek – muszą być jedzone w postaci płynnej lub na miękko. Ponieważ zawierają kompletny zestaw niezbędnych aminokwasów, wzmagają syntezę białka, redukując tym samym zakwasy.

Woda

Badania przeprowadzone na uczestnikach biegu wykazały, że grupa, która przed i w trakcie startu była odpowiednio nawodniona doświadczyła mniej dokuczliwych zakwasów w porównaniu do odwodnionych biegaczy. Zatem, pamiętaj o butelce wody!

Warzywa

Warzywa są zdrowe, sycące i wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne, pełnią także funkcję przeciwutleniaczy. Szczególnie warto zwrócić uwagę na rośliny z rodziny krzyżowych (np. kapusta czy rzodkiew), które mogą regulować poziom estrogenów i eliminować wolne rodniki, wpływając na regenerację mięśni.

 

Łosoś

Ryba ta ma w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Dzięki zawartości cynku i selenu wzmacnia odporność. Selen zapobiega również powstawaniu nowotworów, ma też dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Łosoś skutecznie uzupełnia niedobór potasu. Ponadto jest bogaty w witaminy A, B, D i E.

W łososiu najcenniejsze jest to, że jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować, dlatego ważne jest, aby dostarczać je w jedzeniu. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zapobiegają nowotworom i zwalczają komórki nowotworowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera i regulują rytm serca.

Imbir

Imbir od stuleci jest używany w celu łagodzenia stanu zapalnych mięśni oraz stawów. Zawdzięcza tę właściwość związkowi gingerolu. Badania wykazują, że imbir hamuje cytokiny i chemokiny – związki prozapalne wytwarzane w wyściółce stawów, chrząstce stawowej i komórkach odpornościowych. W przypadku przewlekłych chorób stawów warto wpisać imbir w codzienne menu.

Jagody

Mają wiele antyoksydantów, które pomagają w eliminacji wolnych rodników powstających w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Dodatkowo zwiększają produkcję melatoniny, dzięki której lepiej śpimy, a co za tym idzie, regenerujemy się. Takie same właściwości mają także maliny oraz truskawki.

Owoce i warzywa o wysokim indeksie glikemicznym

Ich spożywanie pozwoli uzupełnić zapas energii oraz zwiększy produkcję insuliny, która odgrywa kluczową rolę we wzroście tkanki mięśniowej. Zaliczamy do nich m.in. arbuza, ananasa, ziemniaki tradycyjne oraz słodkie.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.