Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Z czym do dzieci

Co dzieci jedzą w szkole?

Co dzieci jedzą w szkole?
Zdjęcie: reed_sandridge | Flickr | Some right reserved

Zaglądamy do szkolnych kantyn w różnych krajach. Okazuje się, że nasze polskie szkolne obiady prezentują się całkiem dobrze, choć nadal są i takie kraje, z których warto brać przykład.

Na początku września obiecywaliśmy sobie, że do szkolnych pudełek na lunch będziemy pakować wyłącznie zdrowe produkty. Będzie dużo warzyw, owoców, będzie kolorowo, atrakcyjnie i do tego eko. A dzieci będą z apetytem i bez marudzenia zjadać wszystko, co przygotujemy. Entuzjazm opadł już po pierwszym tygodniu, a po miesiącu ze śniadaniówek wieje nudą. To niebezpiecznie zbliża naszych małych uczniów do zakupów w szkolnych sklepikach, gdzie królują cukier, biała mąka i oranżadowe bąbelki. Najmłodsi mogą na szczęście liczyć na stołówkę, a w niej przynajmniej na ciepłą zupę. Wiecie, co jadają na szkolne obiady dzieciaki w innych krajach? Popatrzcie.

Włochy

Tu je się jak w domu. Na przystawkę zupa lub makaron, potem danie główne (z mięsem, rybą lub jajkiem) oraz warzywa, na deser owoc lub ciasto. Włosi duży nacisk kładą na wykorzystanie lokalnych produktów sezonowych, a szkolne obiady są dotowane przez państwo – dopłata zależy od dochodów rodziny. Nudy nie ma!

Finlandia

Wszyscy uczniowie, starsi i młodsi, jedzą za darmo, nie podaje się słodyczy, a do szkoły nie wolno przynosić żadnych przekąsek. Finowie wypracowali sobie sensowny model wzorcowego talerza i tego się trzymają: połówka dania to warzywa, ¼ zajmują ziemniaki, makaron lub ryż, a resztę mięso lub ryba. Do picia woda albo mleko, a na deser owoce. Proste i skuteczne, a Finowie nie mają problemu z nadwagą.

Francja

Mali Francuzi uczą się zachowania przy stole od najmłodszych lat. Lektura szkolnego jadłospisu przypomina czytanie menu lepszej restauracji, a posiłki - zamiast na tacach z przegródkami albo w jednorazowych plastikowych naczyniach – podawane są na „domowej” porcelanie. Na lunch składa się kilka dań, z obowiązkową zieloną sałatą i wysokogatunkowym serem. We francuskich szkołach nie ma automatów ze słodyczami i gazowanymi napojami!

Wielka Brytania

Wyspiarska kuchnia należy do cięższych i mało wyrafinowanych, a Brytyjczycy walczą z plagą otyłości. Na talerzach królują jeszcze frytki, wszelkiego rodzaju fast foody i zawiesiste sosy, ale idzie nowe. Kiedy znany kucharz Jamie Oliver zorientował się, że mnóstwo uczniów nie ma pojęcia, jak wyglądają podstawowe warzywa, a większość posiłków to te przygotowywane w mikrofalówce z półproduktów, rozpoczął walkę o zdrowszą kuchnię w szkołach. Te, które objęto programem kucharza celebryty, serwują teraz sezonowe produkty, dużo warzyw i zbóż. 

USA

Tak jak się spodziewaliście – tu królują szybkie dania. Hamburgery, kurczakowe nuggetsy w grubej panierce i frytki (które do niedawna zupełnie serio traktowano jako obowiązkową porcję warzyw!). W szkołach, które promują zdrowsze odżywianie, odchodzi się od makaronów, a pizzę serwuje tylko raz w tygodniu.

Szybki rzut oka na jadłospisy z innych krajów i widać, że nasze polskie szkolne obiady nie są takie złe. W wielu stołówkach jest możliwość wykupienia dań wegetariańskich lub dla dzieci na innych dietach. Warto tego dopilnować. Ze śmieciowym jedzeniem w sklepikach obiecała zawalczyć nowa premier, o zupełnie darmowe owoce i warzywa możecie upomnieć się sami – wystarczy, że szkoła zgłosi się do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Akcję prowadzi Agencja Rynku Rolnego, a programem objęte są najmłodsze dzieci z podstawówek (klasy I-III).  


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Śniadanie, które szkodzi

Agnieszka Radziszowska

Dziewczynka czy chłopczyk?

Agnieszka Radziszowska

Powiązane artykuły

Dlaczego dzieci potrzebują zwierzęcych mikrobów?

Dzieci powinny unikać sierści zwierząt, bo jest ona najpowszechniejszym...
Dzieci powinny unikać sierści zwierząt, bo jest ona najpowszechniejszym alergenem. Czy to prawda? Wbrew popularnym opiniom, kontakt niemowląt z mikrobami ze skóry i futra zwierząt działa ochronnie. Najlepszy byłby oczywiście stały kontakt z psem lub kotem. Ale jeśli nie ma takiej możliwości, są inne sposoby.

Otyłość na celowniku

Według prognoz każdego roku w Polsce będzie przybywać 400 tysięcy dzieci z nadwagą. Otyłe dzieci są narażone...
Według prognoz każdego roku w Polsce będzie przybywać 400 tysięcy dzieci z nadwagą. Otyłe dzieci są narażone na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II, miażdżycę, bezdechy senne i zaburzenia układu kostno-stawowego. To chyba wystarczy, by wypowiedzieć wojnę otyłości?

Dzieci muszą pić!

Czy wiedziałeś, że dzieci słabiej odczuwają pragnienie? Ich ośrodek pragnienia nie jest jeszcze tak dojrzały...
Czy wiedziałeś, że dzieci słabiej odczuwają pragnienie? Ich ośrodek pragnienia nie jest jeszcze tak dojrzały jak u osoby dorosłej, więc łatwiej o odwodnienie. Dowiedz się, jakie płyny powinny się znaleźć w diecie dziecka. Dzięki aplikacji BeFit tę wiedzę możesz zawsze mieć pod ręką.

Okiełznać dziecięcą złość

Zaprawieni w bojach rodzice mawiają, że dziecięcy bunt zaczyna się w wieku kilkunastu miesięcy i trwa…...
Zaprawieni w bojach rodzice mawiają, że dziecięcy bunt zaczyna się w wieku kilkunastu miesięcy i trwa… do osiemnastki. W końcu ciągle jest się przeciwko czemu buntować. Jak samemu przetrwać ten czas i przy tym pomóc dzieciom zrozumieć miotające nimi emocje?