Przejdź do treści

Co jeść przed zawodami?

Co jeść przed zawodami?
fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie
Nike
Kończy się świat, w którym nie podejmujemy trudnych tematów. Nowa kampania Nike walczy z depresją i próbami samobójczymi

Nikogo już raczej nie trzeba przekonywać, że dieta jest bardzo ważna dla sportowca – niezależnie od tego, czy jest amatorem, czy zawodowcem. To, co ląduje na talerzu, ma naprawdę ogromny wpływ na wynik sportowy. Na co zatem zwrócić uwagę?

Sport amatorski jest dziś na bardzo wysokim poziomie. Z połączenia kilku dyscyplin powstają na przykład popularne biegi survivalowe czy tak popularny w ostatnich latach CrossFit. Są to sporty wytrzymałościowe lub wytrzymałościowo-siłowe, co oznacza często ciężkie treningi trwające od kilku do nawet 90 minut, ale także możliwość startu w wielu zawodach. Czasem idą za tym wielokrotne starty podczas jednego dnia.

Odpowiednie przygotowanie treningowe jest bardzo ważne, ale gdy dołączymy do tego prawidłową strategię żywieniową, podwoimy szanse na dobry wynik. Aby wszystko przebiegło zgodnie z planem, podczas zawodów należy pracować na „pełnym baku paliwa”. W naszym organizmie takim paliwem jest glikogen mięśniowy zmagazynowany w mięśniach i wątrobie. Jego wysokie stężenie pozwala trenować na maksymalnych obrotach, co zapewnia lepsze efekty treningowe. Jeśli zaś nie dostarczymy mięśniom odpowiedniej ilości paliwa (w postaci węglowodanów), może to zmniejszyć intensywność treningu oraz narazić na przedwczesne zmęczenie.

Pionierski eksperyment dwóch uczonych o nazwiskach Christensen oraz Hansen potwierdza to w 100 procentach. Do ich badania przystąpiły trzy grupy sportowców, u których kolejno zastosowano dietę niskowęglowodnową, wysokowęglowodanową i umiarkowaną, a następnie zmierzono im stężenie glikogenu w mięśniach ud. Badacze stwierdzili, że sportowcy, u których zastosowano dietę wysokowęglowodanową,  zgromadzili dwukrotnie więcej glikogenu niż sportowcy na diecie umiarkowanej i siedmiokrotnie więcej niż osoby na niskich węglach. Po tym badanu poproszono ich o jazdę na ergometrze rowerowym o tej samej intensywności aż do wyczerpania mięśni. Co się okazało? Osoby na diecie wysokowęglowodanowej przejechały 170 minut, osoby na diecie umiarkowanej 115 minut, a osoby na diecie niskowęglowodanowej 60 minut.

Obecnie jest wiele teorii dotyczących pracy na wysokich tłuszczach z eliminacją węglowodanów złożonych. Oczywiście każdy wybiera to, co mu odpowiada, ale są pewnego rodzaju strategie, które sprawdzają się od dekad. Pracują na nich najlepsi sportowcy ze światowymi rekordami – oni nie eliminują ze swojego jadłospisu węglowodanów pod postacią ryżu, makaronu, owoców czy napojów. Słuszność takiego wyboru potwierdzają także liczne badania najlepszych stowarzyszeń dietetyki sportowej z Ameryki, Australi czy Kanady.

Przekonani? Z kolejnego tekstu dowiecie się o strategii „wypłukania” i „ładowania węglowodanów” podczas przygotowań do zawodów wytrzymałościowych.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

istockphoto.com

Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

Ćwiczenia na mobilność barków

Jak poprawić mobilność barków? Wystarczy kilka prostych ćwiczeń

Trzy kobiey tańczą na plaży. Przed nimi koc a na nim owoce i drink

„Jesteśmy rozpitym narodem i doskonale widać to w gabinetach lekarskich” – mówi dr Małgorzata Ponikowska. Nie wiesz, dlaczego tyjesz? Zajrzyj do swojego kieliszka!

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Chcesz mieć piękną i zdrową skórę? Oto produkty, które powinny lądować na twoim talerzu

Jak rozpoznać przetrenowanie?

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Trening na schodach

Bieganie po schodach – zwiększa kondycję i wydajność organizmu

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Treningi podczas upałów. O tym nie możesz zapomnieć!

Ćwiczenia na silny brzuch z kettlebells

Fot: Unsplash

PCOS a spożywanie węglowodanów. Dietetyczka „Keep Fit In Style” objaśnia, jak powinna wyglądać dieta

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

9 sposobów na zdrowe stawy biegacza

Biegasz? Sprawdź, jak to robić, aby nie ucierpiały twoje stawy

Chwila relaksu dla szyi

Chwila relaksu dla szyi

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

Jak biegać długo i szczęśliwie – radzi ekspert