Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?
Ilustracja: shutterstock
Sól jest zdrowa i niezbędna organizmowi, dopóki z nią nie przesadzisz. A przeholować nietrudno, bo dzienna zalecana dawka to maksymalnie 1 łyżeczka tej przyprawy. Jednak nadmiar soli w organizmie możesz zneutralizować.

Polacy przy jedzeniu nie rozstają się z solniczkami. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia zjadamy dwa razy więcej soli niż wynosi dzienna dawka zalecana przez WHO (maksymalnie 5 g na dobę, czyli ok. 1 łyżeczki). Jeśli i ty karmisz się obfitymi w słony smak posiłkami, jesteś na prostej drodze do wielu problemów zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, otyłości, udarów mózgu czy osteoporozy. Co ważne, nie musisz przesalać codziennie, żeby organizm dostał w kość. Już jednorazowe spożycie dużej dawki soli ma na niego niekorzystny wpływ. Obciąża nerki, a organizm zatrzymuje wodę – może to powodować opuchnięcia, obrzęki, zmęczenie. Do tego zwiększa się ilość krwi, a serce dostaje dodatkowy balast, z którym ciężko sobie radzi. Gdy stan ten regularnie się powtarza, nie zdziw się, jeśli na rutynowym badaniu okaże się, że masz nadciśnienie lub problemy z sercem.

Co możesz zrobić, żeby zrekompensować swojemu zdrowiu choć w pewnym stopniu negatywny wpływ nadmiaru soli?

Wypij dużo wody

Najprostsze rozwiązania zwykle są najlepsze. W tym przypadku wypicie dużej ilości wody działa niczym silna fala i wypłukuje sód z nerek.

Zjedz banana

Potas w nim zawarty według naukowców pozwala zneutralizować szkodliwe działanie soli, szczególnie jeśli chodzi o nadciśnienie. Aktualne badania dowodzą, że najkorzystniejsze jest zmniejszenie soli w diecie a zwiększenie potasu. Potas znajdziemy również w zielonych liściastych warzywach, ziemniakach, pomidorach, suszonych owocach, fasoli, grochu, soczewicy. 

Wskocz na bieżnię

Słony smak potu to efekt zawartości soli. Podczas intensywnego wysiłku tracimy jej niemało. Jedno z badań pokazuje, że np. pracując przez 10 h w umiarkowanie ciepłym otoczeniu, oddajemy z potem aż 12-15 g soli. Jeśli przesoliliśmy, wycisk na bieżni będzie dobrym wyjściem.

Udaj się do specjalisty

W najgorszym przypadku błędy żywieniowe, nadmiar soli i za mała ilość płynów mogą skutkować tzw. hipernatremią, czyli stanem, gdy w organizmie mamy za duże stężenie sodu. Hipernatremia to nie przelewki, zagraża zdrowiu i życiu. Dlatego w takich sytuacjach konieczne jest leczenie. Podaje się m.in. diuretyki, czyli leki, które pomagają pozbyć się z organizmu wraz z moczem nadwyżki sodu.  

Unikaj kawy i alkoholu

Nadmiar napojów z kofeiną oraz alkoholu może zaburzać równowagę elektrolitową organizmu. Jeśli masz czegoś za mało, organizm może gorzej radzić sobie z wydalaniem sodu.

Jednak przede wszystkim ważne jest ograniczanie soli na co dzień. Warto pamiętać, że najwięcej mają jej przetworzone, gotowe produkty i posiłki w restauracjach. Sól znajdziesz także w słodyczach.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Solić czy nie solić? Oto jest pytanie…

O negatywnych skutkach stosowania nadmiernej ilości soli w diecie słyszał już prawie każdy. Jednak mimo...
O negatywnych skutkach stosowania nadmiernej ilości soli w diecie słyszał już prawie każdy. Jednak mimo tej wiedzy średnio Polak zjada dziennie dwa razy więcej soli, niż przewiduje przyjęta norma. Sól jest wszędobylska. Dlatego od waszej czujności w dużym stopniu zależy, ile znajdzie się jej na waszym talerzu.

Cukrzyca - unikaj soli!

Dziennie spożywamy średnio 10-15 g soli kuchennej, co równa się mniej więcej 2-3 łyżeczkom tej przyprawy....
Dziennie spożywamy średnio 10-15 g soli kuchennej, co równa się mniej więcej 2-3 łyżeczkom tej przyprawy. To dużo więcej niż nasz organizm w rzeczywistości potrzebuje! Uważaj na to, szczególnie jeśli jesteś diabetykiem.

Sól - od niej zestarzejesz się szybciej

Od słodyczy wolę słone przekąski. Niestety, to może sprawić, że niedługo ludzie zaczną dawać mi więcej...
Od słodyczy wolę słone przekąski. Niestety, to może sprawić, że niedługo ludzie zaczną dawać mi więcej lat, niż mam w rzeczywistości. Naukowcy odkryli, że nadmiar soli powoduje szybsze starzenie się komórek. Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.

Haloterapia – sól nie musi szkodzić

Jeśli chodzi o sól, przyzwyczailiśmy się do sloganu, że szkodzi. Jej nadmiar w diecie sprzyja nadciśnieniu...
Jeśli chodzi o sól, przyzwyczailiśmy się do sloganu, że szkodzi. Jej nadmiar w diecie sprzyja nadciśnieniu i chorobom serca. Ale sól może też leczyć – pod warunkiem że jej nie zjadamy, lecz nią oddychamy.