Przejdź do treści

Coś dobrego na święta: krem figowy

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo
Deser z matcha, czyli wegańska galaretka
Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny
Pot na czole
Znów oblał cię zimny pot? Cierpisz na nadpotliwość? Sprawdź, co radzą dermatolog oraz specjalista medycyny estetycznej
5 ćwiczeń, które zredukują stres
Stres, praca, napięcie, pośpiech? Znajdź chwilę czasu na ćwiczenia rozluźniające
Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?

Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!

Grudniowo-świąteczny czas pewnie Wam też kojarzy się z bakaliami i pomarańczami? Jednymi z moich ulubionych suszonych owoców są figi. Jak się okazuje to odwzajemniona miłość, bo figi to bardzo wartościowe owoce. Bogate we wzmacniający kości i zęby wapń, którego ilość jest porównywalna do tego ze szklanki mleka, sprzyjający odstresowaniu magnez i potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, i regulujący pracę jelit błonnik. Są jedną z najzdrowszych przekąsek. Szczególnie doceńmy je zimową porą, a w czasie rodzinnych spotkań zaserwujmy jako zdrowy prezent swoim bliskim.

Figi możemy zjadać świeże i suszone, wkrajać je do porannej jaglanki i owsianki, wykorzystać w keksach i piernikach. Świetnie przełamują smak wytrawnych produktów np. serów. Ale skoro święta tuż tuż, już dzisiaj powiemy wam, jak zrobić z nich pyszny figowy krem,  który uwielbiają nawet niemowlaki, a który doskonale sprawdzi się w towarzystwie wigilijnych dań. Możesz użyć go do śniadaniowych tostów, posmarować nim piernik, wafle, rozmieszać z mlekiem kokosowym i przekładać nim naleśniki albo po prostu wyjadać łyżką. To także pomysł na wyjątkowy prezent.

Krem z suszonych fig

przepis na coś dobrego na święta bożego narodzenia

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki na słoik (około 300 ml):

– 300 g suszonych fig
– 3 ekologiczne, niewoskowane pomarańcze (będziemy używać razem ze skórkami)
– 2 ziarna kardamonu
– 1/3 szklanki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Pomarańcze umyj, sparz we wrzątku, przekrój na pół i wyciśnij sok. Figi opłucz, odkrój twarde korzonki i namocz w soku pomarańczowym. Zostaw na noc.

Połówki wyciśniętych pomarańczy przekrój na ósemki i delikatnie odkrój białą część. Użyj cienkiego i ostrego noża. Najłatwiej będzie zrobić to, gdy skórki odrobinę przeschną (wcześniej odstaw je na kilka godzin w ciepłe miejsce). Okrojone skórki pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Wylej wodę.

Cukier kokosowy rozmieszaj w 1/3 szklanki wody, zalej skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania gęstej, galaretowatej konsystencji. Czas gotowania to około 45-60 minut.

Do kremu figowego zużyjesz tylko odrobinę skórki, resztę możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce i wykorzystać w innym grudniowym deserze, albo do osłodzenia zimowej herbaty.

Kardamon otwórz i ziarenka rozdrobnij w moździerzu na pył. Namoczone figi (wraz z sokiem, w którym się moczyły) zmiksuj z kardamonem na gładką masę (1-2 minuty). Możesz użyć blendera, miksera ręcznego albo thermomixa. Masę figową wymieszaj z dwiema łyżkami skórki pomarańczowej.

Krem będzie świetnym prezentem okołoświątecznym. Zapakuj go w ozdobny słoik i przewiąż pakowym sznurkiem.

 

Amelia – pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Seler naciowy – patent na wege leczo

Przepis na wege leczo z selerem naciowym