Przejdź do treści

Coś dobrego na święta: krem figowy

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Wybielanie zębów. Czy wybielać zęby? Odpowiada dentysta Tomasz Kupryś
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?
Okres w czasie karmienia piersią/iStock
Okres w czasie karmienia piersią. Co jest normą a co powinno cię zaniepokoić?
Niemowlę leży na kocu
Połóż niemowlaka na boku. Dlaczego warto? Tłumaczy fizjoterapeutka
Matka z dzieckiem na łóżku
Zmuszasz się do zabawy z dzieckiem? Nie musisz. Psycholożka wyjaśnia dlaczego

Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!

Grudniowo-świąteczny czas pewnie Wam też kojarzy się z bakaliami i pomarańczami? Jednymi z moich ulubionych suszonych owoców są figi. Jak się okazuje to odwzajemniona miłość, bo figi to bardzo wartościowe owoce. Bogate we wzmacniający kości i zęby wapń, którego ilość jest porównywalna do tego ze szklanki mleka, sprzyjający odstresowaniu magnez i potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, i regulujący pracę jelit błonnik. Są jedną z najzdrowszych przekąsek. Szczególnie doceńmy je zimową porą, a w czasie rodzinnych spotkań zaserwujmy jako zdrowy prezent swoim bliskim.

Figi możemy zjadać świeże i suszone, wkrajać je do porannej jaglanki i owsianki, wykorzystać w keksach i piernikach. Świetnie przełamują smak wytrawnych produktów np. serów. Ale skoro święta tuż tuż, już dzisiaj powiemy wam, jak zrobić z nich pyszny figowy krem,  który uwielbiają nawet niemowlaki, a który doskonale sprawdzi się w towarzystwie wigilijnych dań. Możesz użyć go do śniadaniowych tostów, posmarować nim piernik, wafle, rozmieszać z mlekiem kokosowym i przekładać nim naleśniki albo po prostu wyjadać łyżką. To także pomysł na wyjątkowy prezent.

Krem z suszonych fig

przepis na coś dobrego na święta bożego narodzenia

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki na słoik (około 300 ml):

– 300 g suszonych fig
– 3 ekologiczne, niewoskowane pomarańcze (będziemy używać razem ze skórkami)
– 2 ziarna kardamonu
– 1/3 szklanki cukru kokosowego

Przygotowanie:

Pomarańcze umyj, sparz we wrzątku, przekrój na pół i wyciśnij sok. Figi opłucz, odkrój twarde korzonki i namocz w soku pomarańczowym. Zostaw na noc.

Połówki wyciśniętych pomarańczy przekrój na ósemki i delikatnie odkrój białą część. Użyj cienkiego i ostrego noża. Najłatwiej będzie zrobić to, gdy skórki odrobinę przeschną (wcześniej odstaw je na kilka godzin w ciepłe miejsce). Okrojone skórki pokrój w paski, a następnie w drobną kostkę. Zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Wylej wodę.

Cukier kokosowy rozmieszaj w 1/3 szklanki wody, zalej skórkę pomarańczową i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania gęstej, galaretowatej konsystencji. Czas gotowania to około 45-60 minut.

Do kremu figowego zużyjesz tylko odrobinę skórki, resztę możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce i wykorzystać w innym grudniowym deserze, albo do osłodzenia zimowej herbaty.

Kardamon otwórz i ziarenka rozdrobnij w moździerzu na pył. Namoczone figi (wraz z sokiem, w którym się moczyły) zmiksuj z kardamonem na gładką masę (1-2 minuty). Możesz użyć blendera, miksera ręcznego albo thermomixa. Masę figową wymieszaj z dwiema łyżkami skórki pomarańczowej.

Krem będzie świetnym prezentem okołoświątecznym. Zapakuj go w ozdobny słoik i przewiąż pakowym sznurkiem.

 

Amelia – pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?