Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Crumble, czyli deser z… selerem!

Crumble, czyli deser z… selerem!
Crumble- deser z jabłkami i selerem. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Crumble to taki deser dla leniuchów, mówi Marta z bloga Jadłonomia. Wystarczy ulubione owoce wymieszać z cukrem, posypać kruszonką i wsunąć do piekarnika. W lecie do crumble najczęściej dodajemy owoce jagodowe, przez całą jesień sięgamy po śliwki, a w zimie obowiązkowo pieczemy chrupiące jabłka z dodatkiem… selera!

To nie pomyłka – mowa o twardej, chropowatej bulwie selera. Jest stanowczo niedoceniany. Znamy go głównie z sałatki jarzynowej i jako wygotowany zrzut z niedzielnego rosołu. A szkoda, bo to warzywo ma w sobie potężną moc! Seler powinien znaleźć się w diecie tych, którzy walczą z nadmiarem kilogramów – to król tzw. kalorii ujemnych. Oznacza to po prostu, że w czasie trawienia selera wydatkujemy więcej energii, niż jej otrzymujemy w postaci kalorii – seler ma jedynie 8 kcal w 100 g. Poza tym seler pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, obniża ciśnienie i poprawia pracę serca. Jest też sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę, bo zawiera substancje insulinopodobne. Ma doskonały wpływ na nerki – działa moczopędnie i pomaga je oczyszczać. W sezonie przeziębieniowym też warto o nim pamiętać – zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Z selerem zdecydowanie powinni polubić się panowie – seler pomaga regulować gospodarkę hormonalną u mężczyzn, przywracając równowagę między androgenami a estrogenami.

To chyba wystarczająco dużo zalet, by regularnie gościć seler na talerzu. Zwłaszcza że deserowa propozycja, którą znajdziecie niżej, jest po prostu przepyszna! Seler wspaniale smakuje w deserach, nabierając słodyczy i miękkości. Delikatnie obgotowany, zapieczony w jabłkach staje się słodki, delikatny i dodaje deserowi zimowego charakteru. Do tego tylko szczypta cynamonu, imbiru, garść rodzynek i szybki deser na miarę polskiej zimy gotowy.

Crumble – deser z selerem

seler

Crumble z selerem gotowy!  Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:
- 1 kg jabłek, najlepiej szarej renety
- 100 g selera
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki trzcinowego cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- szczypta soli morskiej 

Wykonanie:

1. Składniki na kruszonkę wrzucić do blendera i zblendować na okruchy. Odstawić do schłodzenia do lodówki. 

2. W małym garnku zagotować 500 ml wody. Seler obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do gotującej się wody. Gotować przez 8–10 minut, następnie odcedzić.

3. W międzyczasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miski, dodać odcedzony seler, cukier, przyprawy i rodzynki, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie do crumble natrzeć olejem, następnie wsypać do niego naszykowane jabłka z selerem i równomiernie rozprowadzić.

5. Wyjąć z lodówki schłodzoną kruszonkę, skubiąc małe kawałki, pokryć całe crumble równą warstwą kruszonki. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut, jeśli kruszonka zacznie za bardzo się rumienić, dopiekać pod folią aluminiową. Podawać na gorąco – można z ulubionymi lodami, ubitą śmietaną kokosową lub jogurtem. Smacznego!


Marta Dymek,  20-latka, rezydentka warszwskiego Powiśla. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Pół roku temu zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga - Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca. 


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ciasta z... warzywami

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka...
Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!

Cebula dymka w roli głównej

Początek wiosny to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia...
Początek wiosny to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia na tydzień na straganach pojawia się coraz więcej apetycznych nowalijek. W marcu niepodzielnie króluje cebula dymka.

Granola – śniadanie pełne mocy

Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc...
Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc według Elizy Krakówki, mamy dwóch energicznych dziewczynek, współwłaścicielki kawiarni My’o’My i pasjonatki fotografii.

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Zupa pieczarkowa na śniadanie? A tak. Porcja zdrowia o poranku. Z dodatkiem oleju lnianego, w wersji...
Zupa pieczarkowa na śniadanie? A tak. Porcja zdrowia o poranku. Z dodatkiem oleju lnianego, w wersji białej, z mlekiem kokosowym lub – na rozgrzewkę – z imbirem. Przed wami obiadowy klasyk w trzech nietypowych odsłonach.