Przejdź do treści

Crumble, czyli deser z… selerem!

Crumble, czyli deser z… selerem!
Crumble- deser z jabłkami i selerem. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Crumble to taki deser dla leniuchów – mówi Marta z bloga Jadłonomia. Wystarczy ulubione owoce wymieszać z cukrem, posypać kruszonką i wsunąć do piekarnika. W lecie do crumble najczęściej dodajemy owoce jagodowe, przez całą jesień sięgamy po śliwki. My upieczemy chrupiące jabłka z dodatkiem… selera!

To nie pomyłka – mowa o twardej, chropowatej bulwie selera. Jest stanowczo niedoceniany. Znamy go głównie z sałatki jarzynowej i jako wygotowany zrzut z niedzielnego rosołu. A szkoda, bo to warzywo ma w sobie potężną moc! Seler powinien znaleźć się w diecie tych, którzy walczą z nadmiarem kilogramów – to król tzw. kalorii ujemnych. Oznacza to po prostu, że w czasie trawienia selera wydatkujemy więcej energii, niż jej otrzymujemy w postaci kalorii – seler ma jedynie 8 kcal w 100 g. Poza tym seler pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, obniża ciśnienie i poprawia pracę serca. Jest też sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę, bo zawiera substancje insulinopodobne. Ma doskonały wpływ na nerki – działa moczopędnie i pomaga je oczyszczać. W sezonie przeziębieniowym też warto o nim pamiętać – zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Z selerem zdecydowanie powinni polubić się panowie – seler pomaga regulować gospodarkę hormonalną u mężczyzn, przywracając równowagę między androgenami a estrogenami.

Miksujemy: koktajl na piękną skórę

To chyba wystarczająco dużo zalet, by regularnie gościć seler na talerzu. Zwłaszcza że deserowa propozycja, którą znajdziecie niżej, jest po prostu przepyszna! Seler wspaniale smakuje w deserach, nabierając słodyczy i miękkości. Delikatnie obgotowany, zapieczony w jabłkach staje się słodki, delikatny i dodaje deserowi zimowego charakteru. Do tego tylko szczypta cynamonu, imbiru, garść rodzynek i szybki deser gotowy.

Crumble – deser z selerem

seler

Crumble z selerem gotowy!  Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:
– 1 kg jabłek, najlepiej szarej renety
– 100 g selera
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1 łyżka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– łyżeczka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki oleju kokosowego
– 1/3 szklanki trzcinowego cukru
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1/2 szklanki orzechów laskowych
– szczypta soli morskiej 

Bananowy sernik na zimno

Wykonanie:

1. Składniki na kruszonkę wrzucić do blendera i zblendować na okruchy. Odstawić do schłodzenia do lodówki.

2. W małym garnku zagotować 500 ml wody. Seler obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do gotującej się wody. Gotować przez 8–10 minut, następnie odcedzić.

3. W międzyczasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miski, dodać odcedzony seler, cukier, przyprawy i rodzynki, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie do crumble natrzeć olejem, następnie wsypać do niego naszykowane jabłka z selerem i równomiernie rozprowadzić.

5. Wyjąć z lodówki schłodzoną kruszonkę, skubiąc małe kawałki, pokryć całe crumble równą warstwą kruszonki. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut, jeśli kruszonka zacznie za bardzo się rumienić, dopiekać pod folią aluminiową. Podawać na gorąco – można z ulubionymi lodami, ubitą śmietaną kokosową lub jogurtem. Smacznego!

Marta Dymek,  20-latka, rezydentka warszwskiego Powiśla. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Pół roku temu zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

12 przepisów na sałatki wigilijne

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?