Przejdź do treści

Crumble, czyli deser z… selerem!

Crumble, czyli deser z… selerem!
Crumble- deser z jabłkami i selerem. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia na pośladki – od A do Z
Ćwiczenia na jędrne pośladki. Zestaw ćwiczeń od A do Z od Kasi Bigos
dziewczyna je kanapkę
Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat
Kleszcze – rozprawiamy się z mitami. Co jest prawdą, a co bzdurą?
Kryzys wieku średniego dotyka wiele osób. Blogerka Agata Komorowska dzieli życie na 10-tki, by pokazać, na co tracimy czas
Monika Prześlakowska
„Białko w formie odżywki powinniśmy brać jedynie wtedy, gdy mamy jego niewystarczającą podaż dostarczaną z diety”. Rozmawiamy z dietetyk Moniką Prześlakowską

Crumble to taki deser dla leniuchów – mówi Marta z bloga Jadłonomia. Wystarczy ulubione owoce wymieszać z cukrem, posypać kruszonką i wsunąć do piekarnika. W lecie do crumble najczęściej dodajemy owoce jagodowe, przez całą jesień sięgamy po śliwki. My upieczemy chrupiące jabłka z dodatkiem… selera!

To nie pomyłka – mowa o twardej, chropowatej bulwie selera. Jest stanowczo niedoceniany. Znamy go głównie z sałatki jarzynowej i jako wygotowany zrzut z niedzielnego rosołu. A szkoda, bo to warzywo ma w sobie potężną moc! Seler powinien znaleźć się w diecie tych, którzy walczą z nadmiarem kilogramów – to król tzw. kalorii ujemnych. Oznacza to po prostu, że w czasie trawienia selera wydatkujemy więcej energii, niż jej otrzymujemy w postaci kalorii – seler ma jedynie 8 kcal w 100 g. Poza tym seler pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, obniża ciśnienie i poprawia pracę serca. Jest też sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę, bo zawiera substancje insulinopodobne. Ma doskonały wpływ na nerki – działa moczopędnie i pomaga je oczyszczać. W sezonie przeziębieniowym też warto o nim pamiętać – zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Z selerem zdecydowanie powinni polubić się panowie – seler pomaga regulować gospodarkę hormonalną u mężczyzn, przywracając równowagę między androgenami a estrogenami.

Miksujemy: koktajl na piękną skórę

To chyba wystarczająco dużo zalet, by regularnie gościć seler na talerzu. Zwłaszcza że deserowa propozycja, którą znajdziecie niżej, jest po prostu przepyszna! Seler wspaniale smakuje w deserach, nabierając słodyczy i miękkości. Delikatnie obgotowany, zapieczony w jabłkach staje się słodki, delikatny i dodaje deserowi zimowego charakteru. Do tego tylko szczypta cynamonu, imbiru, garść rodzynek i szybki deser gotowy.

Crumble – deser z selerem

seler

Crumble z selerem gotowy!  Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:
– 1 kg jabłek, najlepiej szarej renety
– 100 g selera
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1 łyżka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– łyżeczka oleju kokosowego
– 1/2 szklanki oleju kokosowego
– 1/3 szklanki trzcinowego cukru
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1/2 szklanki orzechów laskowych
– szczypta soli morskiej 

Bananowy sernik na zimno

Wykonanie:

1. Składniki na kruszonkę wrzucić do blendera i zblendować na okruchy. Odstawić do schłodzenia do lodówki.

2. W małym garnku zagotować 500 ml wody. Seler obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do gotującej się wody. Gotować przez 8–10 minut, następnie odcedzić.

3. W międzyczasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miski, dodać odcedzony seler, cukier, przyprawy i rodzynki, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie do crumble natrzeć olejem, następnie wsypać do niego naszykowane jabłka z selerem i równomiernie rozprowadzić.

5. Wyjąć z lodówki schłodzoną kruszonkę, skubiąc małe kawałki, pokryć całe crumble równą warstwą kruszonki. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut, jeśli kruszonka zacznie za bardzo się rumienić, dopiekać pod folią aluminiową. Podawać na gorąco – można z ulubionymi lodami, ubitą śmietaną kokosową lub jogurtem. Smacznego!

Marta Dymek,  20-latka, rezydentka warszwskiego Powiśla. Gotowanie to jej prawdziwa pasja. Pół roku temu zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc temu hobby poświęcić się w całości. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Przepis na serowe placuszki z figą

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami. Dasz się skusić?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!