Przejdź do treści

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie
Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kawa
„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Kobieta w ciąży podczas badania krzywej cukrowej.
Krzywa cukrowa i jej znaczenie podczas ciąży
Ćwiczenia na nogi i pośladki z kettlebells
Ćwiczenia na nogi i pośladki z kettlebells
Pierwsza pomoc po ukąszeniu kleszcza. Czy wiesz jak się uchronić przed boreliozą?
Skąd się bierze miód?
Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może być dla wątroby równie szkodliwy co napoje wysokoprocentowe.

Owoców sobie nie żałuję, ale gdy czytam, że fruktoza może działać na wątrobę jak alkohol i ją uszkodzić, włos mi się na głowie jeży. To już nawet owoców jeść nie wolno!? Do tego według obliczeń dostarczamy cukru owocowego organizmowi zbyt dużo. Na początku XX wieku zjadaliśmy ok. 15 g dziennie. Dzisiaj średnie dzienne spożycie przez przeciętnego człowieka to nawet 75 g. Zakładając, że nasza dieta jest uboższa w rośliny niż sto lat temu, takie liczby mogą być zaskoczeniem.

Akurat tak się składa, że zawartość fruktozy w owocach nie jest na tyle duża, by zagrażała zdrowiu. Spokojnie zatem, możemy jeść je do woli. Problemem jest inne źródło: cukier dodawany w przemyśle spożywczym. W szczególności na cenzurowanym jest syrop wysokofruktozowy – uwielbiany przez producentów żywności i napojów.

Ta wytwarzana z kukurydzy słodka trucizna wykorzystywana jest chętnie ze względu na niską cenę i właściwości. Ma postać płynu, więc nie trzeba jej rozpuszczać, nie krystalizuje się, jest wygodna w dozowaniu i transporcie. Ale każdy kij ma dwa końce. Jak dowodzą badania, może mieć związek z otyłością, wysokim cholesterolem, cukrzycą, chorobami jelit. Do listy eksperci dorzucają uszkodzenia wątroby.

Nasz filtrujący gruczoł wykorzystuje fruktozę do produkowania tłuszczu. Przychodzi mu to łatwiej niż z glukozą, dlatego nadwyżka owocowego cukru szybciej odkłada się w postaci tłuszczu w komórkach wątroby. Powstały nadprogramowy bagaż sprzyja tak zwanemu niealkoholowemu stłuszczeniowemu zapaleniu wątroby (ang. skrót NASH), które wygląda dokładnie tak jak u osób pijących spore ilości alkoholu! Niepokoi fakt, że problem narasta. Według danych zebranych przez niemieckich lekarzy z uniwersyteckiego szpitala w Würzburgu NASH jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby. Może dotyczyć nawet 27 proc. mieszkańców krajów rozwiniętych. Choroba zwykle nie daje oznak. Może objawiać się zmęczeniem, złym samopoczuciem, czasem uczuciem dyskomfortu w prawej części brzucha pod żebrami. By wykryć groźne zmiany, wystarczy badanie USG.

Jak widać, nie trzeba być alkoholikiem lub smakoszem kuchni ociekającej od tłuszczu, żeby skrzywdzić swoją wątrobę. Wystarczy świadomie lub nieświadomie lekceważyć etykiety i obecność syropu fruktozowego w tym, co zjadamy na co dzień. Prędzej czy później wątroba może się za to odpłacić.
 

Źródła:
Harvard Medical School
The American Journal of Clinical Nutrition

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma się za brzuch

9 powodów, dla których potrzebujesz swojej wątroby

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

Gdy wątroba cierpi…

Ziołowe patenty na przejedzenie

Ziołowe patenty na przejedzenie

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Uwaga, wątroba woła o pomoc!

Uwaga, wątroba woła o pomoc!

Jedzenie, które chroni wątrobę

Jedzenie, które chroni wątrobę

Jestem ciągle zmęczona. Dlaczego? Jakie mogą być przyczyny?

Co może boleć ze stresu?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii

Ćwiczenia wszech czasów – martwy ciąg

4 sposoby na pogodzenie się

Jak się skutecznie pogodzić? Skorzystaj ze wskazówek psychologa

„Wielofunkcyjność i bycie superbohaterką już mnie nie interesuje. Teraz wartością jest dla mnie bycie z dziećmi w pełnej uważności” – mówi Olga Paszkowska, psychoterapeutka i instruktorka mindfulness

Praca biurowa może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fizjoterapeutka Gosia Włodarczyk tłumaczy, jak możemy sobie pomóc

Seler naciowy – patent na wege leczo

Przepis na wege leczo z selerem naciowym

„Kobiecość to właśnie ciąża, porody, karmienie. Wybierając tę drogę dajemy największy hołd swojej kobiecości” – mówią Ola Woźniak i Ania Weber, autorki kanału „Mama Lama”

Zdrowa rodzina ułożona do siebie głowami

Biostymina – działanie i dawkowanie ampułek z wyciągiem ze świeżych liści aloesu drzewiastego

Kobieta ma wykonywane badanie żył na nogach

Etymologia choroby Buergera – objawy, leczenie, dieta

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy