Przejdź do treści

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje
yoga twarzy joga
Joga dla twarzy. Kasia Bem pokazuje miny, które działają lepiej niż botoks
istockphoto
Często miewasz migreny? Sprawdź, co może prowokować bóle

Cukier sam w sobie czy nadwaga – co szkodzi nam bardziej? Wreszcie znamy odpowiedź na to pytanie. Przeczytajcie – daje do myślenia…

Wydawałoby się, że zrezygnowanie albo chociaż ograniczenie cukru w diecie nie przynosi efektów natychmiast, a po pewnym czasie. Na przykład kiedy zrzucimy dzięki temu parę kilogramów. Nic bardziej mylnego. Dr Robert Lustig, endokrynolog dziecięcy z Benioff Children’s Hospital w San Francisco, wraz z kolegami, przeprowadził na ten temat eksperyment. W diecie dzieci z nadwagą zastąpił produkty z cukrem dodanym – czyli dosładzanie napoje i jedzenie – innymi węglowodanami. Rezultaty były megazaskakujące.

Udało się osiągnąć „znacząco” lepsze parametry zdrowotne już po zaledwie 10 dniach! Naukowcy w ten sposób rozwiązali ostatecznie sporną kwestię – czy to nadwaga, czy właśnie cukier jest szczególnie szkodliwy dla organizmu. Ewidentnie widać na tym przykładzie, że to cukier robi całą złą robotę.

Co ciekawe, dr Lustig nie zmniejszył ilości kalorii spożywanych przez uczestników. Niezdrowe jedzenie zastąpił innym, wartościowym rodzajem węglowodanów. Ta zmiana nie miała również wpływu na wagę. Dziesięć dni później dosłownie w każdym przypadku zauważono istotną poprawę wielu wskaźników mówiących o zdrowiu fizycznym: obniżył się poziom „złego cholesterolu”, trójglicerydów, ciśnienie oraz stężenie cukru i insuliny. To oznacza jedno. Jeśli te nawyki będą kontynuowane, dzieci mają większą szansę dłużej cieszyć się zdrowym sercem, uniknąć zachorowania w przyszłości na cukrzycę czy niektóre nowotwory.

Potwierdziła się jeszcze jedna kwestia. Kaloria kalorii nierówna (czytaj też "Kalorie odstaw na bok"). Złe kalorie to właśnie te pochodzące z cukru dodawanego do wielu produktów spożywczych. O jakich konkretnie produktach jest mowa? Chodzi przede wszystkim o dosładzane napoje, nektary, nawet jogurty, które, jak się okazuje, zawierają niekiedy kilka łyżeczek cukru (więcej na ten temat przeczytacie tutaj). Nie chodzi natomiast o produkty, które naturalnie zawierają cukier, jak owoce czy warzywa. Te nam z pewnością nie zaszkodzą. Celem doświadczenia nie było wyeliminowanie cukrów w diecie, a zastąpienie ich innymi produktami, zdrowszymi. Zamiast ciastek dzieci jadły np. pieczone chipsy ziemniaczane. Jedne i drugie to węglowodany, a jednak mają inny wpływ na organizm.

"Nasza praca pokazuje, że możemy odmienić zdrowie metaboliczne dzieci w około 10 dni bez zmiany planu kalorycznego czy zmiany wagi, a wyłącznie poprzez wyeliminowanie cukru dodanego" – mówi Lustig – "To bardzo ważne z punktu widzenia klinicznego i całego systemu ochrony zdrowia".

W tym roku specjaliści z WHO opracowali wytyczne dotyczące zasad spożywania cukrów i doszli do wniosku, że każdy z nas powinien ograniczać go do mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Brzmi dość enigmatycznie, dlatego osobiście zamiast kalkulować, przeliczać kalorie, odesłałabym do kierowania się starą, poczciwą piramidą żywienia, np. opracowaną przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe. Na tym przykładzie jasno widać, jak powinna wyglądać nasza codzienna dieta. 

Badanie opublikowano w piśmie „Obesity”.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa

Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Centymetr i waga

Jak dokonywać pomiarów ciała? Tłumaczy trenerka, Kasia Bigos

Pamiętacie hit „Bal wszystkich świętych”? Romuald Lipko z Budki Suflera walczy z nowotworem

sen

5 rzeczy, które dzieją się z tobą, kiedy bardzo mało śpisz

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Za ciepło, za zimno… Skąd kłopoty z temperaturą ciała?

gettyimages.com

Rozwój czerniaka, jednego z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u młodych dziewczyn, zależy też od ciebie! Dlaczego? Wyjaśnia lek. Agnieszka Kobyłka-Dziki

„A ja mówię Ewie – FUCK OFF”. Blogerka bodypositive odpowiada Ewie Chodakowskiej

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Istockphoto.com

Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Kawa i cukrzyca – przyjaciele czy wrogowie?

Fot: Unsplash

PCOS a spożywanie węglowodanów. Dietetyczka „Keep Fit In Style” objaśnia, jak powinna wyglądać dieta

„Przecież wiadomo, że gruba dziewucha nie może mieć przystojnego faceta. A jak ma, to na bank jest feedersem!” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Twoja przyjaciółka właśnie przyznała się, że ma cukrzycę? Oto, co możesz zrobić

insulinoopornosc warzywa

Koleżanka mówi ci, że ma insulinooporność. Jak możesz jej pomóc?

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

5 zaskakujących sposobów, by uniknąć cukrzycy

kobieta na wakacjach

5 chorób, które możesz przywieźć z wakacji

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?