Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Curry z botwinki

Curry z botwinki
Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych pędów buraka ćwikłowego?

Wreszcie możemy nacieszyć się smakiem i zapachem wczesnych warzyw. Nie bójcie się z nimi eksperymentować! Dziś zamieniamy młodą botwinkę na pyszne aromatyczne curry. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę. Botwina, czyli młode pędy buraka, ma działanie odkwaszające organizm, wzmacniające go i wypełniające witaminami oraz minerałami. Znajdziecie w niej witaminy A, K , D oraz C, a także potas, żelazo i magnez. Botwina może wpłynąć korzystnie na kondycję cery, pomóc w zapobieganiu anemii, oraz ukojeniu nerwów. Do dzieła!

Curry z botwinki

curry-z-botwinki-przepis

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (2-4 porcje):

- 1 pęczek botwinki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 duża cebula lub 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chili lub pepperoni (można pominąć)
- 2 cm korzenia imbiru
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka dobrej jakości mieszanki przypraw curry lub garam masala (bez soli)
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy botwinkę, osuszamy i siekamy całość (liście + korzenie). Siekamy cebulę, ostrą papryczkę (razem z pestkami), wyciskamy obrany czosnek oraz imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Zagrzewamy olej w garnku. Podsmażamy cebulę przez 5 minut, następnie dorzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę i smażymy 2‒3 minuty. Dorzucamy przyprawy, posiekaną botwinkę, mleko kokosowe oraz bulion. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Na końcu gotowania dorzucamy ugotowaną ciecierzycę. Danie podajemy gorące z ryżem. Curry możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

Agata Deja - fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Wegański chłodnik z botwinką

Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest...
Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My postanowiliśmy zaproponować wersję wegańską, bez mleka i jajek. Za to dodaliśmy coś ekstra w postaci awokado...

Botwinka egzotyczna

Wiosna wybuchła feerią kolorów. A razem z nimi pojawiły się utęsknione zapachy i smaki, słodkie gruntowe...
Wiosna wybuchła feerią kolorów. A razem z nimi pojawiły się utęsknione zapachy i smaki, słodkie gruntowe warzywa, aromatyczne zieleniny i świeże zioła. Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś pod nóż krwistą botwinę!

Botwina – różowa królowa

Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście....
Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście. Gwiazda chłodnika sprawdzi się idealnie w wiosennej sałatce z dojrzewającą szynką i kozim serem.