Przejdź do treści

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twoja przyjaciółka się kaleczy
Twoja przyjaciółka się kaleczy? Oto 5 rzeczy, które warto jej powiedzieć, a także 3, których mówić nie wolno
Jak schudnąć, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Jak bezpiecznie i skutecznie się odchudzać, gdy masz 20, 30, 40 lat?
Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Przepis na wegetariańskie leczo z papryką
Ćwiczenia na wzmocnienie pleców. Propozycje trenerki Kasi Bigos
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie

Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych pędów buraka ćwikłowego?

Wreszcie możemy nacieszyć się smakiem i zapachem wczesnych warzyw. Nie bójcie się z nimi eksperymentować! Dziś zamieniamy młodą botwinkę na pyszne aromatyczne curry. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę.

Botwina, czyli młode pędy buraka, ma działanie odkwaszające organizm, wzmacniające go i wypełniające witaminami oraz minerałami. Znajdziecie w niej witaminy A, K , D oraz C, a także potas, żelazo i magnez. Botwina może wpłynąć korzystnie na kondycję cery, pomóc w zapobieganiu anemii, oraz ukojeniu nerwów. Do dzieła!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Curry z botwinki

curry-z-botwinki-przepis

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (2-4 porcje):

– 1 pęczek botwinki
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 1 duża cebula lub 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 ostrej papryczki chili lub pepperoni (można pominąć)
– 2 cm korzenia imbiru
– 500 ml mleka kokosowego
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka dobrej jakości mieszanki przypraw curry lub garam masala (bez soli)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy botwinkę, osuszamy i siekamy całość (liście + korzenie). Siekamy cebulę, ostrą papryczkę (razem z pestkami), wyciskamy obrany czosnek oraz imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Zagrzewamy olej w garnku. Podsmażamy cebulę przez 5 minut, następnie dorzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę i smażymy 2‒3 minuty. Dorzucamy przyprawy, posiekaną botwinkę, mleko kokosowe oraz bulion. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Na końcu gotowania dorzucamy ugotowaną ciecierzycę. Danie podajemy gorące z ryżem. Curry możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Jogurt domowy

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru