Przejdź do treści

Curry z botwinki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Wpływa korzystnie na skórę, jest pomocna w zapobieganiu anemii i łagodzeniu nerwów. Wiosenna kuchnia bez botwiny? Nie ma mowy! Tradycyjnie serwujemy ją w postaci zupy lub chłodnika, a co powiecie na aromatyczne curry z młodych pędów buraka ćwikłowego?

Wreszcie możemy nacieszyć się smakiem i zapachem wczesnych warzyw. Nie bójcie się z nimi eksperymentować! Dziś zamieniamy młodą botwinkę na pyszne aromatyczne curry. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę. Botwina, czyli młode pędy buraka, ma działanie odkwaszające organizm, wzmacniające go i wypełniające witaminami oraz minerałami. Znajdziecie w niej witaminy A, K , D oraz C, a także potas, żelazo i magnez. Botwina może wpłynąć korzystnie na kondycję cery, pomóc w zapobieganiu anemii, oraz ukojeniu nerwów. Do dzieła!

Curry z botwinki

curry-z-botwinki-przepis

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (2-4 porcje):

– 1 pęczek botwinki
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 1 duża cebula lub 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 ostrej papryczki chili lub pepperoni (można pominąć)
– 2 cm korzenia imbiru
– 500 ml mleka kokosowego
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka dobrej jakości mieszanki przypraw curry lub garam masala (bez soli)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

Myjemy botwinkę, osuszamy i siekamy całość (liście + korzenie). Siekamy cebulę, ostrą papryczkę (razem z pestkami), wyciskamy obrany czosnek oraz imbir. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Zagrzewamy olej w garnku. Podsmażamy cebulę przez 5 minut, następnie dorzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę i smażymy 2‒3 minuty. Dorzucamy przyprawy, posiekaną botwinkę, mleko kokosowe oraz bulion. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Na końcu gotowania dorzucamy ugotowaną ciecierzycę. Danie podajemy gorące z ryżem. Curry możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem