Przejdź do treści

Ćwiczysz? Pamiętaj o witaminach!

Ćwiczysz? Pamiętaj o witaminach!
Fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Witamin potrzebuje każdy, niezależnie od tego, kim jest i w jakiej szerokości geograficznej żyje. Jednak sportowcy potrzebują nawet 2-3 razy więcej witamin. Warto o tym pamiętać, komponując swoją dietę dla aktywnych.

Nasz organizm nie potrafi wytworzyć witamin samodzielnie. Sam wytwarza jedynie witaminy z grupy  D, B2 oraz K. A przecież jest ich dużo więcej. Każda witamina odpowiada za inną funkcję w naszym organizmie i żadna inna nie jest w stanie jej zastąpić. Dlatego jeżeli posiadamy niedobór jakieś witaminy, mogą wystąpić u nas poważne problemy metaboliczne.Wiele witamin jest odpowiedzialnych za tworzenie podstawowych składników enzymów, które mają ogromne znaczenie u osób aktywnych fizycznie, gdyż biorą udział w produkcji energii i wydolności treningowej. Jeszcze inne są zaangażowane w sprawne działanie takich układów jak: hormonalny, odpornościowy czy nerwowy.

Trenujesz? Pamiętaj, że zapotrzebowanie na witaminy u osób uprawiających sport jest większe niż przeciętnie. Wynika to z faktu ich szybszej utylizacji. Ponadto witaminy w diecie sportowca ułatwiają rozwój zdolności wysiłkowych, usprawniają krążenie krwi, ułatwiają wnikanie składników energetycznych i wchłanianie składników pokarmowych. Witaminy przyspieszają również procesy metaboliczne w organizmie. Zapotrzebowanie na witaminy u sportowca jest 2-3 razy wyższe niż dzienne zapotrzebowanie na witaminy u osoby, która nie jest aktywna.

W rzeczywistości niedobór tylko jednej witaminy może mieć wpływ na tysiące małych procesów w obrębie naszego organizmu. Zanim więc zdecydujesz się na poważne treningi, zadbaj o odpowiednią dietę. Bo witaminy najlepiej dostarczać właśnie w pożywieniu. Wiele aktywnych osób nie planuje odpowiednio swojej diety, co jednocześnie ogranicza przyswajanie odpowiedniej ilości witamin. Niestety takie straty zdarzają się również podczas obróbki termicznej produktu, czyli podczas ich przygotowywania. Najwięcej witamin jest oczywiście w warzywach. A te najlepiej jeść surowe. Inne potrzebne w naszej codziennej diecie produkty, które dostarczają odpowiednich witamin, to: mleko, nabiał, ryby, niektóre mięsa, oleje oraz orzechy.

Jednym z rozwiązań jest także odpowiednia suplementacja. Jednak należy pamiętać, że nie możemy z góry określić, ile potrzebujemy witamin, gdyż jest to kwestia indywidualna i zależna od: wieku, wagi, poziomu aktywności czy składu chemicznego ciała. Dlatego zalecenia na etykietach należy traktować jako wskazówkę ogólną, którą wyznaczono na podstawie badań fizjologicznych.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: