Przejdź do treści

Przekonaj się do cykorii. Poznaj świetny przepis z tym zdrowym warzywem

Cykorii się nie cykaj
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
"Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?". Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
„Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?”. Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
Noworodek ze spiralą w ręku / Facebook.com
„W Wietnamie urodził się chłopczyk ze spiralą w rączce” – piszą media. Czy to możliwe? Mamy odpowiedź ginekologa

Nigdy nie była królową popularności. Kiedyś rosnącą w ciemnościach cykorię uznawano za roślinę magiczną, budziła przestrach wśród wiejskiej ludności. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa jej już o konszachty z diabłem, gorzki smak cykorii nadal skutecznie od niej odstrasza. Szkoda, bo to bardzo zdrowe i smaczne warzywo.

Dlaczego warto się do niej przekonać? Cykoria świetnie nadaje się dla osób na diecie. Jest sycąca, a przy tym ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu i manganu wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Zawarta w cykorii inulina korzystnie wpływa na układ pokarmowy, stymulując rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a odpowiedzialne za gorzki smak warzywa laktucyna i laktukopiryna stylumują wątrobę do wytwarzania żółci. Cykoria to także dobre źródło beta-karotenu, który poprawia koloryt i kondycję skóry oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest nie tylko kobietom w ciąży – działa uspokajająco i pomaga radzić sobie ze stresem.

Co zrobić, żeby pokochać cykorię? Już w sklepie lub na straganie wybierajcie jędrne, zwarte główki i unikajcie tych z zielonymi liśćmi – są bardziej gorzkie. Podczas przygotowania możecie wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Jeśli myśl o surowej cykorii napawa was lekkim przerażeniem, na pierwszy ogień niech pójdzie cykoria pieczona, która będzie słodsza i delikatniejsza. W zestawieniu z miodem, słodkimi winogronami i kozim serem goryczka potrafi oczarować.

Cykoria pieczona z winogronami

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Cykoria pieczona z winogronami – składniki:

– 2-3 cykorie
– kiść ciemnych winogron
– 3-4 plasterki miękkiej koziej rolady

Cykoria pieczona z winogronami – marynata:

– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
– łyżka listków świeżego tymianku
– łyżka miodu

Cykoria pieczona z winogronami – przygotowanie:

Cykorie kroimy na pół, usuwamy brzydkie liście, wycinamy gorzki głąb. Połówki cykorii układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym razem z winogronami. Łączymy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią cykorie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy plastry koziego sera. Podajemy od razu, możemy posypać świeżym tymiankiem i skórką pomarańczy.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Mrożone warzywa są alternatywą tych świeżych?

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę