Przejdź do treści

Czekolada rękodzielnicza

Czekolada rękodzielnicza
Conjugar es facil (z hipsz. odmiana jest łatwa), a smak słodzonej ksylitolem czekolady z Ekwadoru produkcji Manufaktury Czekolady – dla wymagających! Zdjęcie: Ola Wiechnik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz
mama i dziecko
Przełom w leczeniu depresji poporodowej. FDA zatwierdziła nowy lek. Szybki, skuteczny, ale bardzo drogi

Już po walentynkach i karnawale, więc teraz czekoladę spożywać będziemy w bardziej umiarkowanych ilościach. Skoro już bardziej się pilnujemy, pilnujmy też jej jakości.

Czekolada czekoladzie nierówna, jak zapewne przekonujecie się w przypadku wielu produktów, których staranne, rękodzielnicze wydania biją na głowę pieczołowitością wykonania, smakiem (w przypadku jedzenia) i odpowiedzialnym podejściem do wszystkich etapów produkcji swoje przemysłowe odpowiedniki. Nie inaczej jest w przypadku czekolady, której wytwarzanie sprzyja nadużyciom. Wszak ziarna kakaowca zbiera się w krajach, które nie zawsze spełniają normy sprawiedliwego handlu czy bezpiecznej i etycznej pracy. Znane są nadużycia, takie jak praca dziecięcych niewolników na farmach kakao, czy poważne obciążenia dla środowiska naturalnego wynikające ze stale wzrastającego zapotrzebowania na słodką przekąskę. Dlatego warto kupować certyfikowaną czekoladę od małych producentów (najlepiej zwracać uwagę na certyfikaty Fair Trade oraz Rainforest Alliance) oraz wspierać rodzime manufaktury, które swoje ziarna wybierają z najwyższą starannością.

W Polsce z największą starannością i najbardziej widocznymi sukcesami działa Manufaktura Czekolady – firma założona przez dwóch maniaków, którym nie wystarczała oferta rynku. Starannie przygotowali swoją działalność, by powoli, ale skutecznie opanowywać kubki smakowe tych, którym zależy na wiedzy, skąd pochodzi kakao użyte do produkcji czekolady i dodatki, które ją ubarwiają. Każda tabliczka produkowana jest ręcznie, z ziaren o sprawdzonym, wybranym pochodzeniu. W najnowszej ofercie znajdziemy nie tylko szlachetną gorzką czekoladę z Ekwadoru, Dominikany, Wenezueli, Kolumbii i Ghany z określoną precyzyjnie zawartością kakao, lecz także interesującą współpracę z producentem pysznych piw regionalnych Ale Browarem (dodatek korzennych przypraw, które współgrają z piwem Smoky Joe i słodu palonego, dodawanego również do ciemnych piw) oraz linię Grand Cru, pozwalającą porównywać w degustacjach walory kakao z trzech świetnych upraw dzięki brakowi jakichkolwiek dodatków z wyłączeniem odrobiny cukru.

Skoro o cukrze mowa, dla nas najciekawsza jest jednak czekolada słodzona ksylitolem, (na zdjęciu głównym, 16,90 zł) będącym bardzo sensowną alternatywą dla produktu przetwórstwa trzciny cukrowej, pod warunkiem, że pochodzi z kontrolowanych fińskich upraw, nie z Chin. Ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier, odkwasza organizm, a w gratisie ma działanie antypróchnicze. Nie znaczy to oczywiście, że odtąd możemy odżywiać się wyłącznie czekoladą z ksylitolem!

Inny pysznym i starannie wyprodukowanym produktem jest czekolada z ghańskiego kakao z kwiatem soli (16,90 zł). Zbierany w tym przypadku w parku narodowym Secovlje Saline na Słowacji kwiat soli, czyli unoszące się na powierzchni specjalnych jezior płatki, to również bardzo szlachetny surowiec o niebanalnych walorach smakowych – chrupki i słony zarazem. W połączeniu z głęboką wytrawnością kakao daje bogaty, złożony smak, słony jakby „na krańcach” tego wrażenia.

czekolada

Efekty degustacji Nczekolady z karmelem i solą, surowych ziaren kakaowca, ghańskiej z kwiatem soli i dominikańskiej z imbirem od Manufaktury Czekolady. Pyszności!

Nieco inaczej jest w podobnym produkcie z innej polskiej czekoladowej manufaktury – Nczekolady – rodzinnej firmy Roberta Narojka, który również eksperymentuje z ziarnami o szlachetnym rodowodzie, głównie pozyskiwanymi od belgijskiego producenta jakościowej czekolady Barry Callebaut. Z szerokiego asortymentu tych rzemieślniczych czekolad wybrałam karmelową z solą morską (13 zł), bo wprost uwielbiam to połączenie. Produkt z serii Chocolate Sensations jest większy, ma trochę gorszy skład (lecytyna sojowa jako emulgator), co takim łasuchom jak ja rekompensuje karmelowa słodycz rozpływająca się w ustach, po której następuje dyskretny słony posmak. Chciałoby się wiedzieć, skąd pochodzi sól morska, ale nie jest to wyszczególnione na opakowaniu. Obieczekolady doskonale komponują się z ciemnym lagerem o karmelowych nutach (degustacja odbyła się pod limitowane piwo Toast z browaru Amber).

Snobistyczni czekoladożercy, możecie już spokojnie kupować czekolady z polskich manufaktur! Mistrzowie czekolady mieli już sporo czasu, żeby poznać swój fach dogłębnie, a znajomość oczekiwań rynku pcha ich w objęcia odpowiedzialnej, sprawiedliwej produkcji. Sprawdzone źródła pochodzenia ziaren i dodatków działają dodatkowo na korzyść Manufaktury Czekolady, która serwuje klientom iście delikatesową czekoladę.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

greta thunberg

„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla

Pozwolisz swojemu dziecku pójść na wagary? W piątek odbędzie się Młodzieżowy Strajk Klimatyczny. „Nasza przyszłość decyduje się właśnie teraz” – piszą organizatorzy

Trash Challenge opanował świat. Ludzie zbierają śmieci w świetnej akcji mediów społecznościowych

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Smog i Warszawa w tle. Beauty&theSmog to niezwykły projekt polskiego fotografa zwracający uwagę na zanieczyszczenie powietrza

Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej

Bambusowe kubki termiczne szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takiego w domu

Pozytywne ilustracje podsumowujące 2018 rok

Fajerwerki dla zwierzaków

Fajerwerki dla zwierzaków

Choinka drewniana

18 pomysłów na alternatywną choinkę DIY. Drzewka przyjazne środowisku

Ekologiczny długopis z kapsułek po kawie

Eko made in Poland – cz. 2

Eko made in Poland – kosmetyki naturalne polskich producentów

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie

Eko na święta

Eko na święta

Dizajn dla zmysłów

Jakie zwierzątka są szczęśliwe?

Greenwashing - nie daj się nabrać na eko

Greenwashing – nie daj się nabrać na eko

Sól z Islandii

Sól z Islandii

Chłopaki, bądźcie eko!

Chłopaki, bądźcie eko!

Zielone smoothie

Zielone smoothie

Dizajn na jesień

Dizajn na jesień

Marmolada dla oczu

Marmolada dla oczu

Dizajnerska iluzja

Dizajnerska iluzja