Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!
Ciemne winogrona są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Ilustracja: shutterstock

Poprawić odporność organizmu można w naprawdę smaczny sposób. Czerwone winogrona rewelacyjnie zabezpieczą przed sezonowymi przeziębieniami. Teraz jest ich czas. No i są pycha!

Lubicie obskubywać filoletowe kulki prosto z kiści? Ja uwielbiam. Nie tylko jest smacznie, ale też się opłaca! W winogronach siedzi sobie bowiem resweratrol. Jak pokazały ostatnie badania specjalistów z Oregon State University, zarówno ten związek, jak i zawarty w jagodach pterostilben, pobudzają organizm do produkcji bakteriobójczego peptydu katelicydyny. Zwalcza on wiele drobnoustrojów, przyspiesza również gojenie się ran. Jest jeden warunek: winogrona trzeba jeść ze skórką, bo to ta część owoców zawiera najwięcej prozdrowotnego składnika. 

Co więcej, są także inne dowody na to, że resweratrol poprawia pracę układu krążenia, pomaga w walce z rakiem i zmniejsza stany zapalne. I jeszcze jedna dobra wiadomość – inne badanie wykazało, że u myszy karmionych związkiem pochodzącym ze skórek winogron zaobserwowano znaczne zmniejszenie objawów starzenia! No na ten argument to już nie ma mocnych...

Jeśli nie przepadacie akurat za winogronami, to sięgnijcie po inne ciemne owoce lub warzywa. Czarna porzeczka, jeżyny, jagody, aronia, czerwona kapusta i wiśnie zawierają antocyjany – naturalne barwniki, które nadają ciemną barwę roślinom, a nasz organizm chronią przed problemami z sercem. W American Journal of Clinical Nutrition dwa lata temu ukazał się artykuł mówiący, że regularne jedzenie ciemnych owoców i warzyw zmniejsza ciśnienie krwi. W przypadku osób z nadciśnieniem nawet o 10 procent. Antocyjany zmniejszają też ryzyko nadciśnienia. Podoba mi się. Idę skubać dalej.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po...
Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po piwie. Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów. Lubisz jabłka? Polubisz i cydr. Nie lubisz jabłek? I tak możesz polubić cydr.

Top 8 produktów na lepszą odporność

Właśnie nadszedł moment, w którym nasz system odpornościowy powinien otrzymać dodatkowe wsparcie. Oto...
Właśnie nadszedł moment, w którym nasz system odpornościowy powinien otrzymać dodatkowe wsparcie. Oto ekipa do zadań specjalnych: 8 produktów, dzięki którym nie przeleżycie jesieni w łóżkach!

Warzywa i owoce – kiedy wybierać eko?

Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami...
Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami produkty tworzące „parszywą dwunastkę”. Te, które figurują na czarnej liście, zdecydowanie lepiej kupować z upraw ekologicznych niż przemysłowych. Warto mieć te listę pod ręką na zakupach.

Dobre wino – drogie wino?

Jeżeli drogie wino smakuje ci bardziej niż wino tanie, niekoniecznie od razu musisz być snobem. Odpowiedzialny...
Jeżeli drogie wino smakuje ci bardziej niż wino tanie, niekoniecznie od razu musisz być snobem. Odpowiedzialny jest nasz mózg, dla którego dobre wino musi być… drogie. Widać to doskonale, gdy podejrzeć pracę mózgu podczas degustacji!