Przejdź do treści

Czy mrożonki mogą być zdrowe?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z kotem
Czy ozonowanie zabija koronawirusa? Ekspert wyjaśnia
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia

Mrożone owoce i warzywa nie mają zasłużonej reputacji. Brzydsze i gorsze pod każdym względem siostry tych zerwanych prosto z krzaczka czy wyjętych z ziemi, uznawane są za mniej zasobne w witaminy i składniki mineralne. Czy zdrowo musi być zawsze świeżo?

Mrożone owoce i warzywa są nie tylko zdrowe. W wielu przypadkach są nawet bardziej wartościowe niż ich świeże odpowiedniki! „Świeże” to zresztą pojęcie względne. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że owoce i warzywa z czasem tracą cenne składniki. I to szybko. Na przykład zielony groszek „gubi” ponad połowę witaminy C przez pierwszą dobę-dwie od zerwania. Zdaniem Joy’a Rickmana i współpracowników z Uniwersytetu Kalifornijskiego straty zdrowych składników w świeżych produktach to dużo istotniejszy problem niż nam – tak zwanym konsumentom – się wydaje. W eksperymencie przeprowadzonym przez prof. Ali’ego Bouzari dowiedziono, że mrożona kukurydza, zielony groszek oraz jagody miały więcej witaminy C niż świeże owoce i warzywa (mrożenie hamuje działanie askorbinazy, enzymu utleniającego, który zmienia witaminę C w inny, nieaktywny związek). Mrożone brokuły były z kolei zasobniejsze w ryboflawinę, czyli witaminę B, choć świeży groszek miał jej nieco więcej niż mrożony.

Co wiemy o zawartości błonnika czy składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, cynk? To również sprawdzili naukowcy pod kierunkiem prof. Bouzari w innym badaniu. Wniosek i w tym przypadku przemawiał na korzyść mrożonek. Jeśli są przechowywane w dobrych zamrażalnikach, zostaną umieszczone w nich jak najszybciej po zbiorach, wówczas zachowują wszelkie cenne składniki. Są nadal bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na trawienie, pobudza perystaltykę jelit i pomaga schudnąć, jak i wciąż stanowią idealny rezerwuar związków mineralnych, pomimo poddania ich procesowi zamrażania.

Na korzyść mrożonek przemawia również to, że nie psują się, nie gniją w transporcie i na półkach sklepowych. Pleśniejące egzemplarze w skrzynkach z pomidorami lub burakami nie są przecież nam widokiem obcym. Niestety w takich okolicznościach słowo „świeży” pojawia się mocno na wyrost.

Warto też dodać, że to, co kryje się w danej marchwi albo truskawce, zależy mniej od tego, czy jest świeża, czy wcześniej mrożona, a bardziej od tego, gdzie rosła, jak była przewożona, jakie były warunki jej uprawy, a także od odmiany.

Dyskusyjne są oczywiście walory smakowe i estetyczne po rozmrożeniu. Takie truskawki, nie ma co kryć, po pozbyciu się z nich lodowego pancerza nie wyglądają równie apetycznie, jak te dopiero co zerwane, smak także pozostawia sporo do życzenia. Jednak nie w każdym przypadku tak jest. Jak by nie patrzeć, warto mieć zapas owoców i warzyw w zamrażalniku, aby móc w każdej chwili po nie sięgnąć. Z pewnością łatwiej będzie nam trzymać się podstawowej zasady zdrowego żywienia, jaką jest zjadanie codziennie kilku porcji owoców i warzyw.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Podwyższenie ciśnienie od temperatury w domu. Jak to się dzieje?

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

zmartwiona kobieta

Martwisz się? To dobrze! Dlaczego i w jakim stopniu warto się zamartwiać?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

chrzan

Chrzan – co warto o nim wiedzieć? Jak kupować?

marchewka

Warzywa – gotowane czy surowe?

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Pieczone zimowe owoce

Miska z brukselkami i orzechami

Brukselka – dlaczego warto ją jeść? tłumaczą dietetycy z „Czytamy Etykiety”

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.