Przejdź do treści

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest – pewne będziecie zachwyceni!

Coraz chętniej niezdrowe słodycze zastępujemy daktylami. Jemy je jako przekąskę albo dodajemy do zdrowych deserów. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i wypełnić je domowym masłem orzechowym oraz malinami, na które aktualnie trwa sezon. Cieszmy się nimi, bo latem są najsmaczniejsze. Owoce te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność. To dlatego warto przygotować z nich syrop i podawać podczas przeziębienia. Oprócz tego uspokajają i spowalniają procesy starzenia. Zawierają żelazo, magnez, wapń oraz potas. Są bogate w witaminy C, E, B1, B2 i B6. Jakby tego było za mało, mają doskonały wpływ na pracę serca i nerek.

Gotowi na daktylowo-malinowe szaleństwo?

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– dwie garści daktyli
– garść malin
– ok. 2-3 łyżek wiórków kokosowych
– ok. 3-4 łyżek masła orzechowego
– kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem. Daktyle przekrój wzdłuż. Do rozkrojonego daktyla delikatnie włóż masło orzechowe i maliny. Lekko ściśnij. Posyp wiórkami kokosowymi i porwanymi listkami mięty. Daktyle przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: