Przejdź do treści

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest – pewne będziecie zachwyceni!

Coraz chętniej niezdrowe słodycze zastępujemy daktylami. Jemy je jako przekąskę albo dodajemy do zdrowych deserów. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i wypełnić je domowym masłem orzechowym oraz malinami, na które aktualnie trwa sezon. Cieszmy się nimi, bo latem są najsmaczniejsze. Owoce te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność. To dlatego warto przygotować z nich syrop i podawać podczas przeziębienia. Oprócz tego uspokajają i spowalniają procesy starzenia. Zawierają żelazo, magnez, wapń oraz potas. Są bogate w witaminy C, E, B1, B2 i B6. Jakby tego było za mało, mają doskonały wpływ na pracę serca i nerek.

Gotowi na daktylowo-malinowe szaleństwo?

Owocowe śniadanie

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

przepis na nadziewane daktyle

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– dwie garści daktyli
– garść malin
– ok. 2-3 łyżek wiórków kokosowych
– ok. 3-4 łyżek masła orzechowego
– kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem. Daktyle przekrój wzdłuż. Do rozkrojonego daktyla delikatnie włóż masło orzechowe i maliny. Lekko ściśnij. Posyp wiórkami kokosowymi i porwanymi listkami mięty. Daktyle przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie