Przejdź do treści

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest – pewne będziecie zachwyceni!

Coraz chętniej niezdrowe słodycze zastępujemy daktylami. Jemy je jako przekąskę albo dodajemy do zdrowych deserów. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i wypełnić je domowym masłem orzechowym oraz malinami, na które aktualnie trwa sezon. Cieszmy się nimi, bo latem są najsmaczniejsze. Owoce te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność. To dlatego warto przygotować z nich syrop i podawać podczas przeziębienia. Oprócz tego uspokajają i spowalniają procesy starzenia. Zawierają żelazo, magnez, wapń oraz potas. Są bogate w witaminy C, E, B1, B2 i B6. Jakby tego było za mało, mają doskonały wpływ na pracę serca i nerek.

Gotowi na daktylowo-malinowe szaleństwo?

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

przepis na nadziewane daktyle

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– dwie garści daktyli
– garść malin
– ok. 2-3 łyżek wiórków kokosowych
– ok. 3-4 łyżek masła orzechowego
– kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem. Daktyle przekrój wzdłuż. Do rozkrojonego daktyla delikatnie włóż masło orzechowe i maliny. Lekko ściśnij. Posyp wiórkami kokosowymi i porwanymi listkami mięty. Daktyle przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jagodowe tartaletki

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami