Przejdź do treści

Design w Łodzi – relacja

Design w Łodzi – relacja
Relacja z Łódź Design: wystawa Food | Design | Humanity to kolorowa i zabawna instalacja z wykorzystaniem jedzenia, fot. archiwum prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
"Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?". Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
„Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?”. Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
Noworodek ze spiralą w ręku / Facebook.com
„W Wietnamie urodził się chłopczyk ze spiralą w rączce” – piszą media. Czy to możliwe? Mamy odpowiedź ginekologa

Zgodnie z zapowiedzią, czas napisać, co wartego obejrzenia napotkacie na Łódź Design Festival. To relacja z festiwalu, który zawsze ciekawie podsumowuje bieżące trendy w projektowaniu.

W tej relacji podsumujemy najciekawsze realizacje festiwalu. Z trzech przewodnich wystaw festiwalu: „Food | Design | Humanity”, „Za_mieszkanie” i „Deep Need” bardziej przypadły nam do gustu dwie pierwsze. Doceniliśmy także tradycyjne podsekcje, które od zawsze towarzyszą głównemu programowi: Make Me! i Must Have.

Tak jak pisałam tydzień temu, Łódź Design Festival zawsze cieszy szybkim reagowaniem na trendy i ich inkorporowaniem do programu. Nierzadko jednak zdarza mu się także zająć ciekawy głos w sprawie. Podczas tegorocznej edycji najbardziej zaskoczyła mnie konceptualna prezentacja „Za_mieszkanie”, zrealizowana przez krakowską Fundację Instytutu Architektury. Ta bardzo dobrze zriserczowana wystawa pokazywała głębię różnic, które dzielą Polaków ze względu na przestrzeń, jaką zamieszkują.

relacja

Zwiedzający na wystawie Za_mieszkanie, zdjęcie: serwis prasowy ŁDF

Makietom i zdjęciom faktycznych siedzib – najczęściej z Krakowa i okolic – towarzyszył krótki opis bohaterów i ich motywacji do zamieszkania w konkretnym typie budownictwa – typu kamienica, osiedle socjalne, grodzone osiedle czy blok – a także poręczne kategorie socjologiczne, wspomagające ten opis hasłami z zakresu analizy naukowej. Opisy nie były suchymi akademickim tekstami, tylko miejscami ironicznymi, a miejscami zaangażowanymi komentarzami, co nie wszystkim mogło się podobać – mnie akurat tak, bo chodziło też o pewną typizację. Inną część realizacji zajmowało badanie koncepcji miasta-ogrodu i mitu własnej zielonej przestrzeni, które stoją w pewnej mierze za dążeniem bogacących się Polaków do coraz większej izolacji przestrzeni prywatnej od publicznej.

Intrygująco zapowiadała się wystawa „Food | Design | Humanity” pod kuratelą Sonji Stummerer i Martina Hablesreitera – pary architektów i projektantów zaangażowanych w związki z jedzeniem. Ich własna realizacja (m.in. na zdjęciu głównym) obejmuje trzy stoły, z których każdy podporządkowany jest innemu hasłu: proces projektowania, rytuał spożywania i wieczność. Wypełniały je ułożone kolorystycznie przedmioty i elementy jadalne, których twórcy używają w różnych celach dla pokazania funkcji jedzenia w ludzkim świecie. Prezentację pary Austriaków można studiować naprawdę długo, by wychwycić wszystkie innowacyjne sposoby pokazania żywności, jej podobieństwo do całkiem innych elementów świata codziennego i w końcu jego materialność (część produktów do końca wystawy na pewno zdąży się zepsuć!).

relacja

Czarne jedzenie kojarzy się z technologią, wystawa Food | Design | Humanity, zdjęcie: archiwum prywatne

Ma ona jednak właśnie bardziej kontemplacyjny czy estetyczny charakter niż gros obiektów dostępnych w Centrum Festiwalowym, które charakteryzuje jednak funkcjonalność. Na piętrze, gdzie gości „Food | Design | Humanity”, jest już bardziej praktycznie, obcujemy bowiem z produktami zaprojektowanymi do kuchni i jadalni. Świetne są „nośniki jedzenia”, powstałe w ramach współpracy poznańskiej School of Form z londyńskim Royal College of Art, czyli wystawa „Art Food”, z których 12 trafi do produkcji,

relacja

Art Form, czyli wystawa prezentująca ceramikę autorstwa studentów poznańskiej School of Form i londyńskiego Royal College of Art, z których część trafi do produkcji w Ćmielowie, zdjęcie: archiwum prywatne

piękne – najnowsze ceramiczne i porcelanowe projekty Marka Cecuły realizowane dla nowo otwartego Studia Designu fabryki w Ćmielowie.

relacja

Solniczki Rock & Salt Marka Cecuły, zdjęcie: archiwum prywatne

Ciekawie kombinują studenci gdańskiej ASP, którzy dostali za zadanie zaprojektowanie narzędzi z okolic stołu, które zbliżają do siebie użytkowników. Powstały bardzo piękne, organiczne „noże” do masła:

relacja

Projekt Marii Marjakovej – organiczny kształt kamienia sprzyja smarowaniu chleba masłem! Zdjęcie: archiwum prywatne

albo wyglądający na średniowieczne narzędzie tortur dziadek do orzechów:

relacja

Projekt Karoliny Navus Wysockiej, który wykorzystuje najprostsze naturalne narzędzie do rozłupywania orzechów. Zdjęcie: archiwum prywatne

Szokująca była kolekcja zdjęć autorstwa Petera Menzla i Faith d’Aluisio, prezentujących rodziny z kilkudziesięciu krajów i ich tygodniowe zakupy. Obejrzyjcie sami (zdjęcia numer 21 i 22), komentarza tu nie potrzeba.

Ostatni punkt mojej relacji, czyli pierwsze piętro festiwalu z wystawami, to najbardziej klasyczne prezentacje – nagrodzonych w konkursie Make Me! innowacyjnych przedmiotów i hitów ostatniego roku zgromadzonych na wystawie Must Have. Z tej pierwszej kategorii do gustu najbardziej przypadły mi projekty odznaczające się ogromną prostotą i funkcjonalnością: deski do podawania dobrych polskich serów De.Serki (plus za lokalny patriotyzm gastronomiczny!) Aleksandry Satlawy,

relacja

Do rozmiaru sera możemy dopasować odpowiednią deseczkę, zdjęcie: serwis prasowy ŁDF

Nomada – niezbędne życiowe minimum Niny Wronieckiej, czyli próba stworzenia podstawowego zestawu mebli dla młodego człowieka, który dużo się przenosi i chce pozostać wolnym od zbędnych gratów

relacja

W zestawie Nomada oprócz prościuteńkiego fotela i regału jest jeszcze biurko z lampką i stołkiem, zdjęcie: archiwum prywatne

oraz Pic-nic Marzeny Krupy, czyli lekki, składany, jednorazowy stoliczek do wykorzystania w plenerze.

relacja

Jednorazowy stoliczek piknikowy w wersji transportowej i rozłożonej, zdjęcie: archiwum prywatne

Must Have to z kolei rzeczy funkcjonujące już w obiegu, dlatego oszczędzę Wam czytania o nich.

Relacja powinna mieć puentę, dlatego muszę nadmienić, że cieszy mnie niepomiernie to, jak bardzo rozpowszechnione jest ostatnio w Polsce myślenie o jedzeniu. Ten kierunek, podyktowany być może modą, może nam tylko wyjść na dobre – dzięki skupieniu na tym, jak i gdzie jemy, niechybnie zyskamy też namysł nad tym, co jemy. A to bardzo ważna dziedzina życia, w której Polacy wciąż jeszcze nie są mistrzami balansu i rozwagi. Oby dobry design torował nam drogę do dobrego i mądrego jedzenia!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Kłótnia w związku. 7 rzeczy, których lepiej po niej nie robić

Kobieta trzyma niemowlaka

Dlaczego dziecko chce być przy piersi mamy? Nie zawsze chodzi o głód

Małże na talerzu. Przy stole para na radnce

„Randki są ogromnie ważne na każdym etapie związku” pisze psychoterapeutka Anna Wietrzykowska. Dlaczego należy je praktykować?

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Zazdrość to stan umysłu

Zazdrość to stan umysłu. Dlaczego jedni ją odczuwają, a inni nie?

6 związkowych pułapek

6 związkowych pułapek. Często wpadamy w nie przez samych siebie

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

dłonie

Toksyczny związek zabija powoli

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

„Kobiety działają wielozadaniowo, dlatego matki są najlepszymi pracownicami. Nikt nie potrafi pracować tak efektywnie jak one” – mówi coach Karolina Cwalina-Stępniak

„Dziewczynka, którą surowo karano za okazywanie złości, w dorosłym życiu może odczuwać druzgoczącą niemoc i bezsilność”. O toksycznej matce i jej wpływie na życie córki mówi mediatorka Patrycja Juszkat

Eko Matka Lekarka

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę