Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Dieta wegetariańska u sportowca

Dieta wegetariańska u sportowca
Zdjęcie: shutterstock
Schematów żywieniowych jest bardzo wiele. Jednym z bardziej popularnych jest dziś wegetarianizm. Jedni rezygnują z jedzenia mięsa z przyczyn etycznych, inni dlatego, że uważają to za zdrowe. Jeszcze inni twierdzą, że to najlepszy sposób na pozbycie się tkanki tłuszczowej. Jak to jest u sportowców?

Dietą wegetariańską coraz częściej interesują się także sportowcy amatorzy. Dlatego wydaje nam się, że warto poruszyć ten temat. Czy brak mięsa w diecie wpływa na wyniki sportowe? No cóż, opinii na ten temat jest wiele. My osobiście nie zrezygnowalibyśmy z jedzenia mięsa, ale znamy mnóstwo osób, które radzą sobie bez niego doskonale, trenują i czują się świetnie.

Jak informuje Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne: „Zbilansowana dieta wegetariańska może dostarczyć wszystkich substancji odżywczych potrzebnych organizmowi człowieka w każdym wieku” (BDA, 2005).

Lepsza wydolność?

Część osób uważa, że dzięki diecie bezmięsnej są stanie poprawiać wyniki sportowe.
Badacze z Uniwersytetu  Kolumbii Brytyjskiej w Vancouverze przeprowadzili liczne badania dotyczące diety sportowca wegetarianina i wywnioskowali, że taka dieta nie wiąże się z poprawą wydolności tlenowej (Nieman, 1999). Nawet wśród sportsmenek stosujących dietę semiwegetariańską (mniej niż 100 g czerwonego mięsa tygodniowo) nie dostrzeżono żadnej różnicy  w maksymalnej pojemności tlenowej czy też kondycji tlenowej w porównaniu z tymi, które nie ograniczają się taką dietą (Synder, 1989).

Brak pełnowartościowego białka?

“Dieta wegetariańska nie dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka”. To chyba jeden z najpopularniejszych mitów dotyczący tej diety. Jest w nim jednak ziarno prawdy. Wiele białek roślinnych nie zawiera w sobie pełnych aminokwasów. Np. produkty zbożowe mają mało lizyny, natomiast warzywa strączkowe mało metioniny. Jednak umiejętnie połączenie takich produktów pozwala dostarczyć naszemu organizmowi pełnowartościowe białka. Przykład?

- fasola z tostem,
- muesli z ryżem lub soczewicą,
- fasola z gorącymi warzywami i makaronem,
- smażone w woku tofu z ryżem i warzywami.

Za mało kalorii?

Kolejną pułapką, która może czyhać na sportowca wegetarianina, jest zbyt niska podaż kaloryczna, w wyniku czego nie jest on w stanie trenować na wysokim poziomie. Oznacza to wolniejszą regenerację. Ogólne samopoczucie też może być wówczas gorsze. Rozwiązaniem jest uzupełnienie diety o produkty bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak:

- olej kokosowy,
- olej lniany,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni i słonecznika,
- orzechy (włoskie, migdały, brazylijskie, makadamia, nerkowce)

Podsumowując, jeżeli chodzi o nas, nie jesteśmy zwolennikami diety wegetariańskiej. Ale też nie wypowiadamy się o niej negatywnie. Każdy ma prawo wyboru. Najważniejsze jest słuchanie swojego organizmu. Nie mniej jednak warto przynajmniej raz w roku robić badania krwi, moczu czy testy alergiczne, by sprawdzić, czy nie ma żadnych zmian, świadczących o jakichś niedoborach.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Powiązane artykuły

Bez nabiału da się żyć

Jak radzą sobie weganie w codziennym gotowaniu, szczególnie przy słodkich wypiekach, bez jajek i mleka?...
Jak radzą sobie weganie w codziennym gotowaniu, szczególnie przy słodkich wypiekach, bez jajek i mleka? Oto kilka prostych trików, również dla alergików i osób zmagających się z cholesterolem. Puszysty biszkopt i wegańska beza istnieją!

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób odpowiedni jest dla osób dbających o linię, fasola - dla tych ze schorzeniami...
Bób odpowiedni jest dla osób dbających o linię, fasola - dla tych ze schorzeniami układu krwionośnego, a ciecierzyca świetnie zadba o trawienie. Każdy ze strączków, pomimo podobnego składu, działa unikalnie. Znajdź strączek idealnie dopasowany do swoich potrzeb!

Apetyt na wege

Chciałabym Was namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska...
Chciałabym Was namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska jazda próbna być może rozbudzi apetyt na więcej zielonego w diecie, a to każdemu wychodzi na zdrowie.

Strąk Man – wege daje moc!

Weganin wyczynowym sportowcem? Jeśli myślicie, że to klasyczny oksymoron, poznajcie Strąk Mana. Udowodnił,...
Weganin wyczynowym sportowcem? Jeśli myślicie, że to klasyczny oksymoron, poznajcie Strąk Mana. Udowodnił, że właśnie na strączkach można zajść bardzo daleko.