Przejdź do treści

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?

Jeść zdrowo i tak, aby nie przytyć – oto jest wyzwanie. W dodatku ostatnio pojawiło się tyle różnych strategii, że trudno się w nich połapać. Dieta białkowa zdecydowanie traci na popularności. Zastanawiasz się, czy postawić bardziej na złożone węglowodany czy zdrowe tłuszcze?

Tematyka odżywiania i stosowania różnego rodzaju diet jest tematem naprawdę rozległym. Ciągle coś się zmienia, pojawiają się nowe badania naukowe i tezy mówiące o tym, że to, co wczoraj było dobre dla zdrowia, dzisiaj wybitnie mu nie służy. Dlatego czasem trzeba złapać dystans w tym temacie i kierować się faktami. Jeśli zastanawiasz się, czy planując swoją dietę, lepiej – jako źródło energii – wybrać węglowodany złożone, czy przestawić się na zdrowe tłuszcze, najpierw pomyśl, jak wygląda twój tryb życia oraz (co mamy nadzieję jest oczywiste) sprawdź stan zdrowia. Przynajmniej raz do roku rób badania i konsultuj je ze specjalistą.

Jedną z podstaw planowania strategii żywieniowej jest aktywność. Odpowiedź sobie więc na pytanie, czy przez większość czasu siedzisz, czy regularnie się ruszasz, a może trenujesz systematycznie kilka razy w tygodniu?

Jeśli bliżej ci do pierwszej grupy, spożywanie 3-4 posiłków zbilansowanych będzie brzmiało jak plan. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie produktów węglowodanowych (oczywiście nie całkowicie), a przestawienie się na dietę tłuszczową. Mowa tu oczywiście o zdrowych tłuszczach, takich jak awokado, oliwa z oliwek, żółtka jaj, olej kokosowy, orzechy, dobrej jakości mięsa. Tłuszcze, w związku z tym, że mają wysoką gęstość kaloryczną (1g = 9 kcal), zasycają na dłużej. Poza tym warto wiedzieć, że ciało będące w spoczynku czerpie energię w 60% właśnie z tłuszczów. Możesz jeść mniejsze porcje i mimo to być najedzony na dłuższy czas, co doskonale sprawdza się także w przypadku osób zapracowanych.

Jeśli znalazłeś się w grupie aktywnej, pamiętaj, że twoje zapotrzebowanie na kilokalorie jest większe, ponieważ trening przyśpiesza metabolizm. Należy także odpowiednio zaplanować posiłki na okres okołotreningowy. Warto wtedy sięgnąć po węglowodany złożone, aby mieć siłę zrobić trening na 100%, mieć dobre samopoczucie, wystarczająca ilość energii w trakcie pracy i szybko się zregenerować po jej zakończeniu.

W sytuacji kiedy zależy ci na progresie i zwiększasz jednostki treningowe lub obciążenia – bez korekty diety, może się okazać, że pojawi się efekt odwrotny do zaplanowanego. Chodzisz głodny, podjadasz produkty mało energetyczne o niskiej jakości (słodycze), co w efekcie powoduje ospałość, brak energii i tycie.

Podsumowując: Zawsze obserwuj swój organizm. Badaj się regularnie i dostosuj swój system żywienia do aktualnego stanu zdrowia oraz trybu życia. Bo naprawdę nie istnieje uniwersalna dieta, która posłuży wszystkim.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 2

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 1

Mocny brzuch od A do Z – propozycja ćwiczeń

Fit na co dzień