Przejdź do treści

Domowe masło orzechowe

masło orzechowe
Domowe masło orzechowe fot. Corleto/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przepis na domowej roboty masło orzechowe? Nic prostszego! Robi się je naprawdę szybko i jest bardzo zdrowe. Najlepiej jeść je na śniadanie. Dlaczego? Przeczytajcie.

Masło orzechowe – dlaczego warto jeść je rano?

Zacznijmy od tego, dlaczego masło orzechowe? Bo jest znacznie zdrowsze niż pełen cukru dżem. My dodajemy je zwykle do ulubionego śniadania, czyli omleta. Ale równie dobrze możecie użyć go rano na przykład do pełnoziarnistej grzanki.

Dlaczego rano? Bo orzechy najlepiej jeść właśnie o tej porze dnia. Wszystko dlatego, że są tłuste. Ale bez obaw! Tłuszcze zawarte w orzeszkach ziemnych (a tych używamy do masła) są nienasycone i pomagają nam dbać o zdrowie – obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają regulować ciśnienie tętnicze i mają działanie przeciwzapalne.

Ponadto orzeszki zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Do tego dłużej czujemy się najedzeni.

Uwaga i ciekawostka zarazem: orzeszki ziemne w rzeczywistości należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one równie dobre dla zdrowia jak prawdziwe orzechy.

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Przepis na domowe masło orzechowe

  • 500 g orzeszków ziemnych. Oczywiście niesolonych! My zamawiamy je ze sklepów z ekologiczną żywnością;
  • łyżka oleju kokosowego,
  • płaska łyżka miodu (najlepiej prawdziwego miodu prosto z pasieki – naprawdę da się takie dostać);
  • łyżka siemienia lnianego.

Pierwsza i najważniejsza sprawa. Będziecie potrzebować albo robota kuchennego, albo blendera z pojemnikiem „tnącym”. Orzechy najlepiej najpierw uprażyć na patelni. Nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty. Następnie mielimy je kilka minut.

Potem dodajemy resztę składników. Robot sam zrobi robotę, ale jeśli korzystacie z blendera – zmieńcie końcówkę (teraz będzie potrzebna ta blendująca), przełóżcie masę do wysokiego pojemnika i mielcie, aż orzechy zmienią się w gładki krem.

 

Domowe masło orzechowe jest lepsze od kupnego nie tylko dlatego, że jest zdrowsze, ale także tańsze.

Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: