Przejdź do treści

Domowe masło orzechowe

masło orzechowe
Domowe masło orzechowe fot. Corleto/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Przepis na domowej roboty masło orzechowe? Nic prostszego! Robi się je naprawdę szybko i jest bardzo zdrowe. Najlepiej jeść je na śniadanie. Dlaczego? Przeczytajcie.

Masło orzechowe – dlaczego warto jeść je rano?

Zacznijmy od tego, dlaczego masło orzechowe? Bo jest znacznie zdrowsze niż pełen cukru dżem. My dodajemy je zwykle do ulubionego śniadania, czyli omleta. Ale równie dobrze możecie użyć go rano na przykład do pełnoziarnistej grzanki.

Dlaczego rano? Bo orzechy najlepiej jeść właśnie o tej porze dnia. Wszystko dlatego, że są tłuste. Ale bez obaw! Tłuszcze zawarte w orzeszkach ziemnych (a tych używamy do masła) są nienasycone i pomagają nam dbać o zdrowie – obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają regulować ciśnienie tętnicze i mają działanie przeciwzapalne.

Ponadto orzeszki zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Do tego dłużej czujemy się najedzeni.

Uwaga i ciekawostka zarazem: orzeszki ziemne w rzeczywistości należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one równie dobre dla zdrowia jak prawdziwe orzechy.

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Przepis na domowe masło orzechowe

  • 500 g orzeszków ziemnych. Oczywiście niesolonych! My zamawiamy je ze sklepów z ekologiczną żywnością;
  • łyżka oleju kokosowego,
  • płaska łyżka miodu (najlepiej prawdziwego miodu prosto z pasieki – naprawdę da się takie dostać);
  • łyżka siemienia lnianego.

Pierwsza i najważniejsza sprawa. Będziecie potrzebować albo robota kuchennego, albo blendera z pojemnikiem „tnącym”. Orzechy najlepiej najpierw uprażyć na patelni. Nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty. Następnie mielimy je kilka minut.

Potem dodajemy resztę składników. Robot sam zrobi robotę, ale jeśli korzystacie z blendera – zmieńcie końcówkę (teraz będzie potrzebna ta blendująca), przełóżcie masę do wysokiego pojemnika i mielcie, aż orzechy zmienią się w gładki krem.

 

Domowe masło orzechowe jest lepsze od kupnego nie tylko dlatego, że jest zdrowsze, ale także tańsze.

Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

banany i płatki

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

White Plate. Przepis na owsiankę

White Plate – blog pełen przepisów. Zrób owsiankę wg White Plate

Śniadaniowe ciastka jaglane

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?