Przejdź do treści

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?

Przepis na domowej roboty masło orzechowe? Nic prostszego! To naprawdę szybkie i w dodatku bardzo zdrowe.

Zacznijmy od tego, dlaczego masło orzechowe? Bo jest znacznie zdrowsze niż pełen cukru dżem. My dodajemy go zwykle do ulubionego śniadania, czyli omleta. Ale równie dobrze możecie użyć go rano na przykład do pełnoziarnistej grzanki. Dlaczego rano? Bo orzechy najlepiej jeść właśnie o tej porze dnia. Wszystko dlatego, że są tłuste. Ale bez obaw! Tłuszcze zawarte w orzeszkach ziemnych (a tych używamy do masła) są nienasycone i pomagają nam dbać o zdrowie – obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają regulować ciśnienie tętnicze i mają działanie przeciwzapalne. Ponadto orzeszki zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Do tego dłużej czujemy się najedzeni.

Uwaga i ciekawostka zarazem: orzeszki ziemne w rzeczywistości należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one równie dobre dla zdrowia jak prawdziwe orzechy. 

A teraz do rzeczy!

Składniki:

– 500 g orzeszków ziemnych. Oczywiście niesolonych! My zamawiamy je ze sklepów z ekologiczną żywnością;
– łyżka oleju kokosowego,
– płaska łyżka miodu (najlepiej prawdziwego miodu prosto z pasieki – naprawdę da się takie dostać);
– łyżka siemienia lnianego.

Sposób przyrządzania:

Pierwsza i najważniejsza sprawa. Będziecie potrzebować albo robota kuchennego, albo blendera z pojemnikiem „tnącym”. Orzechy najlepiej najpierw uprażyć na patelni. Nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty. Następnie mielimy je kilka minut. Potem dodajemy resztę składników. Robot sam zrobi robotę, ale jeśli korzystacie z blendera – zmieńcie końcówkę (teraz będzie potrzebna ta blendująca), przełóżcie masę do wysokiego pojemnika i mielcie, aż orzechy zmienią się w gładki krem.

Domowe masło orzechowe jest lepsze od kupnego nie tylko dlatego, że jest zdrowsze, ale także tańsze. Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jedzenie dla kształtów

Trenować przed czy po posiłku?

Obsesja na punkcie wagi?

Magia naturalnego oddechu

Odchudzanie – o czym musisz pamiętać?

Podejmij się wyzwania – Fitness challenge

Metabolizm – czym jest i co na niego wpływa

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 2

Otwórz klatkę – weź oddech cz. 1

Mocny brzuch od A do Z – propozycja ćwiczeń

Fit na co dzień

Ashtanga da ci kopa!