Przejdź do treści

Domowy kisiel z żurawiny. Świetny w walce z przeziębieniem

Domowy kisiel żurawinowy
Domowy kisiel żurawinowy / Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Uwaga – to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe. Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…

Przygotowuje się go szybko i łatwo. Konsystencję sami możecie regulować, dodając w małych porcjach mąkę ziemniaczaną. Ja lubię, kiedy kisiel jest lekko płynny. Zblendowany możemy pić szklankami,  a z dodatkiem strzelających kwaśnych owoców – wyjadać łyżeczką z salaterki.

Żurawina i granat to jesienne bomby witaminowe. Ochronią nas przed przeziębieniami i zaopatrzą w witaminę C. Sok z granatów to bogate źródło przeciwutleniaczy, zapobiega także utracie wody przez organizm i chroni serce.

Żurawina – świetna na nawracające infekcje intymne / Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Żurawina to obok jagód nasz leśny skarb. Coraz częściej w sprzedaży pojawia się żurawina hodowlana, która ma dużo większe owoce o regularnym kształcie i ciemniejszym kolorze, ale nie ustępuje właściwościami swojej leśnej koleżance. Wyciąg z żurawiny znajdziemy w wielu preparatach na infekcje dróg moczowych, bo  świetnie sprawdza się jako remedium na takie dolegliwości. Owoce żurawiny dobrze się mrożą i suszą, a takie suszone owoce wspaniale odnajdą się w wypiekach, np. zamiast mniej wartościowych rodzynek.

Macie 5 minut? Zróbcie sobie kisiel!

Domowy kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy / Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki: 

– ćwierć kilo żurawiny
– 1/2 szklanki cukru
– 0,5 l soku z granatów
– 0,3 l wody
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki żurawiny
– łyżka miodu

Przygotowanie:

Żurawinę gotujemy w wodzie dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Rozgotowane owoce blendujemy, a jeśli drobniutkie pestki żurawinowe przeszkadzają, przecieramy przez sito. Dodajemy sok z granatów, cukier i ponownie gotujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostałe do dekoracji owoce podsmażamy w miodzie. Kisiel podajemy ciepły z owocami żurawiny w miodzie. Pycha!


Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: