Przejdź do treści

Domowy kisiel z żurawin

Domowy kisiel z żurawin
Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer
Amy Schumer jest w ciąży. Zdradziła to w niecodzienny sposób
Marta Lech-Maciejewska: kto rozsiewa mit o tym, że macierzyństwo to bułka z masłem?
Krwawią, pocą się i mają próchnicę. Fantomy pacjentów pomagają w nauce medycyny
kobieta myjąca zęby
Dbaj o zęby! Higiena jamy ustnej wpływa też na ciśnienie krwi
Tabletki
Dobre wiadomości dla chorych na szpiczaka, nadciśnienie płucne i łuszczycę

Uwaga – to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe.  Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…

Przygotowuje się go szybko i łatwo. Konsystencję sami możecie regulować, dodając w małych porcjach mąkę ziemniaczaną. Ja lubię, kiedy kisiel jest lekko płynny. Zblendowany możemy pić szklankami,  a z dodatkiem strzelających kwaśnych owoców – wyjadać łyżeczką z salaterki.

Żurawina i granat to jesienne bomby witaminowe. Ochronią nas przed przeziębieniami i zaopatrzą w witaminę C. Sok z granatów to bogate źródło przeciwutleniaczy, zapobiega także utracie wody przez organizm i chroni serce.

Żurawina to obok jagód nasz leśny skarb. Coraz częściej w sprzedaży pojawia się żurawina hodowlana, która ma dużo większe owoce o regularnym kształcie i ciemniejszym kolorze, ale nie ustępuje właściwościami swojej leśnej koleżance.  Wyciąg z żurawiny znajdziemy w wielu preparatach na infekcje dróg moczowych, bo  świetnie sprawdza się jako remedium na takie dolegliwości. Owoce żurawiny dobrze się mrożą i suszą, a takie suszone owoce wspaniale odnajdą się w wypiekach, np. zamiast mniej wartościowych rodzynek.

Macie 5 minut? Zróbcie sobie kisiel!

Domowy kisiel żurawinowy

Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki: 

– ćwierć kilo żurawiny
– 1/2 szklanki cukru
– 0,5 l soku z granatów
– 0,3 l wody
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki żurawiny
– łyżka miodu

Żurawinę gotujemy w wodzie dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Rozgotowane owoce blendujemy, a jeśli drobniutkie pestki żurawinowe przeszkadzają, przecieramy przez sito. Dodajemy sok z granatów, cukier i ponownie gotujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostałe do dekoracji owoce podsmażamy w miodzie. Kisiel podajemy ciepły z owocami żurawiny w miodzie. Pycha!

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Natura antydepresyjna

Natura antydepresyjna

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?