Przejdź do treści

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

dyniowe ciastka owsiane
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Jak jest w końcu z tym sikaniem? Fizjoterapeutka Gosia Włodarczyk postanowiła to wyjaśnić
Pułapki diety wegetariańskiej
Pułapki diety wegetariańskiej
Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką
Domowy ketchup
Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!
istockphoto.com
Jedzenie nabiału powoduje trądzik? Modne Farmaceutki wyjaśniają

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Dynia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, dzięki czemu potrafi nasycić nas na dłużej. Jej soczyście pomarańczowy kolor to oznaka wysokiej ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która usprawnia wzrok, polepsza kondycję cery, pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka i chorób serca. Dynia jest też bogatym źródłem potasu, który pomaga zbalansować poziom elektrolitów, co przydaje się zwłaszcza po większym wysiłku fizycznym czy intensywnym treningu.

Dlatego śmiało można wprowadzać dyniowe akcenty w prawie każdym posiłku. A jak wiadomo, śniadanie jest jednym z najważniejszych. Odpowiednia dawka pożywnej energii z rana dostarczy nam sił na cały dzień. Szczególnie wtedy, gdy pochodzi ona z równie pożywnego składnika, jakim jest owies, a w tym przypadku: płatki owsiane. Zawarte w nich węglowodany oraz białko są jedną z najlepszych metod na prawidłowe „naładowanie baterii” naszego organizmu w godzinach porannych.

Proponujemy zatem połączyć oba te produkty i przygotować sobie spory zapas dyniowych ciastek owsianych, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na zajęcia. Świetnie sprawdzą się jako pierwsze lub drugie śniadanie, lunch albo przekąska, gdy wiemy, że nasz dzień wypełniony będzie po brzegi obowiązkami lub długą podróżą.

Dyniowe ciastka owsiane

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (10 sztuk):

– 1 szklanka (ok. 100 g) mąki owsianej. Owies w postaci naturalnej nie zawiera glutenu, ale bywa nim „zanieczyszczany” w zakładach produkcyjnych, dlatego w zależności od preferowanej diety albo silnej alergii, wybierz certyfikowaną wersję bezglutenową lub zwykłą, jeśli po prostu go ograniczasz. Poza tym, jeśli akurat nie masz gotowej mąki owsianej, łatwo wykonasz ją samemu, miksując płatki owsiane w młynku do kawy.
– 1 szklanka (ok. 100 g) płatków owsianych
– 1 łyżka pestek dyni
– 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
– 1 czubata łyżeczka bezglutenowego lub zwykłego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu lub domowej przyprawy korzennej 
– szczypta wanilii
– 1/2 szklanki (ok. 150 g) puree z pieczonej dyni
– 1/3 szklanki (80 ml) syropu słodzącego (np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu)
– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Do przygotowania ciastek potrzebne nam jest puree z pieczonej dyni, które jest bardzo proste do wykonania. Średniej wielkości dynię myjemy, wydrążamy i kroimy w grube plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy, obieramy i miksujemy na gładko. Jeśli używamy dyni odmiany Hokkaido, nie trzeba jej obierać, a jedynie zmiksować. Tak przygotowane puree przechowujemy w lodówce do 5 dni lub też porcjujemy i pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Aby wykonać ciastka, należy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej połączyć mokre, następnie złączyć zawartość obu z nich i rękami zagnieść wszystko dokładnie. Z powstałej masy formujemy 10 kul wielkości piłeczki golfowej. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem, po czym dość mocno spłaszczamy. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Ciastka przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do 5 dni.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie tonik do twarzy z dyni! Przepis podaje autorka bloga „Natura Pod Lupą”

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Przepisy z owocu czarnego bzu – poznaj trzy wyjątkowe propozycje

Wegeburgery z prawdziwkami

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Dynia – królowa jesieni. Dlaczego warto po nią sięgać?

3 wariacje na temat cukinii

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

sałatka z bakłażanem i granatem

Sałatka z bakłażanem i granatem

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.