Przejdź do treści

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

dyniowe ciastka owsiane
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cukier / PSX, Unsplash
Nadmiar cukru zmniejsza płodność!
Badania genetyczne – jak wyglądają, kiedy robić, dlaczego warto
Czego nie warto robić na pusty żołądek
Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Ręce z pomidorami
Jak obniżyć ciśnienie? Podpowiada dietetyczka kliniczna z „Że Niby Fit”
Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Dynia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, dzięki czemu potrafi nasycić nas na dłużej. Jej soczyście pomarańczowy kolor to oznaka wysokiej ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która usprawnia wzrok, polepsza kondycję cery, pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka i chorób serca. Dynia jest też bogatym źródłem potasu, który pomaga zbalansować poziom elektrolitów, co przydaje się zwłaszcza po większym wysiłku fizycznym czy intensywnym treningu.

Dlatego śmiało można wprowadzać dyniowe akcenty w prawie każdym posiłku. A jak wiadomo, śniadanie jest jednym z najważniejszych. Odpowiednia dawka pożywnej energii z rana dostarczy nam sił na cały dzień. Szczególnie wtedy, gdy pochodzi ona z równie pożywnego składnika, jakim jest owies, a w tym przypadku: płatki owsiane. Zawarte w nich węglowodany oraz białko są jedną z najlepszych metod na prawidłowe „naładowanie baterii” naszego organizmu w godzinach porannych.

Proponujemy zatem połączyć oba te produkty i przygotować sobie spory zapas dyniowych ciastek owsianych, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na zajęcia. Świetnie sprawdzą się jako pierwsze lub drugie śniadanie, lunch albo przekąska, gdy wiemy, że nasz dzień wypełniony będzie po brzegi obowiązkami lub długą podróżą.

Dyniowe ciastka owsiane

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (10 sztuk):

– 1 szklanka (ok. 100 g) mąki owsianej. Owies w postaci naturalnej nie zawiera glutenu, ale bywa nim „zanieczyszczany” w zakładach produkcyjnych, dlatego w zależności od preferowanej diety albo silnej alergii, wybierz certyfikowaną wersję bezglutenową lub zwykłą, jeśli po prostu go ograniczasz. Poza tym, jeśli akurat nie masz gotowej mąki owsianej, łatwo wykonasz ją samemu, miksując płatki owsiane w młynku do kawy.
– 1 szklanka (ok. 100 g) płatków owsianych
– 1 łyżka pestek dyni
– 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
– 1 czubata łyżeczka bezglutenowego lub zwykłego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu lub domowej przyprawy korzennej 
– szczypta wanilii
– 1/2 szklanki (ok. 150 g) puree z pieczonej dyni
– 1/3 szklanki (80 ml) syropu słodzącego (np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu)
– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Do przygotowania ciastek potrzebne nam jest puree z pieczonej dyni, które jest bardzo proste do wykonania. Średniej wielkości dynię myjemy, wydrążamy i kroimy w grube plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 60 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy, obieramy i miksujemy na gładko. Jeśli używamy dyni odmiany Hokkaido, nie trzeba jej obierać, a jedynie zmiksować. Tak przygotowane puree przechowujemy w lodówce do 5 dni lub też porcjujemy i pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Aby wykonać ciastka, należy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej połączyć mokre, następnie złączyć zawartość obu z nich i rękami zagnieść wszystko dokładnie. Z powstałej masy formujemy 10 kul wielkości piłeczki golfowej. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem, po czym dość mocno spłaszczamy. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Ciastka przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do 5 dni.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?