Przejdź do treści

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dyniowe pankejki
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Puszyste pankejki u nas w nieco zdrowszej odsłonie, bez białej mąki i cukru. „Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył, więc skuśmy się i my!

Zastanawiające jest, że w Polsce dynia nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Pomimo sporej dostępności w okresie jesiennym i bardzo przyzwoitej ceny, jej spożycie nawet nie dorównuje innym warzywom. A szkoda, bo o zbawiennych właściwościach dyni dla naszego zdrowia można by pisać bez końca. Jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C, D, E oraz cennych minerałów takich jak wapń, cynk, potas, magnez. Dodatkowo, bogata w beta-karoten, chroni organizm przed starzeniem, wzmacnia skórę, nadając jej przy tym ładny koloryt.

Zalecana jest osobom na diecie odchudzającej, bo w 100 g znajduje się raptem 26 kcal! Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Jest lekkostrawna i bogata w błonnik pokarmowy. Dodatkowo wzmacnia naszą odporność, pozwalając ustrzec się infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Dynia może stanowić remedium dla osób żyjących w stresie, które  dopada osłabienie. Wpływa bowiem doskonale na nasz układ nerwowy, pomaga się skoncentrować, usprawnia pracę mózgu. Bez wielkiego nakładu pracy można wyczarować z niej dziesiątki potraw zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Na pewno polecam lekkie i sycące placuszki przygotowywane  z dyniowego puree, doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla wszystkich entuzjastów słodkości pozbawionych białego cukru.

Pancakes

Dyniowe pancakes

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com

Składniki (ok. 8-9 sztuk):

– 250 g puree z dyni (odmiana Hokkaido)
– 170 g mąki ryżowej
– 100 mln mleka sojowego (może być migdałowe, orzechowe, ryżowe lub zwykłe)
– 1 jajko
– 3 łyżki miodu
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki imbiru
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– syrop klonowy do podania
– kilka orzechów laskowych

Przygotowanie:

Dynię Hokkaido kroimy na plastry, oczyszczamy z pestek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min. Po 20 min. przykrywamy naczynie folią aluminiową. Po wystygnięciu rozdrabniamy widelcem lub blenderem na puree (można ze skórką). Masę możemy przechowywać ok. 5 dni w lodówce. Do dyniowego puree dodajemy jajko, przyprawy, proszek do pieczenia oraz miód. Całość pomału mieszamy, dodając stopniowo mąkę oraz mleko. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodajemy więcej mleka. Placki pieczemy ok. 3-4 min. po każdej ze stron. Podajemy posypane orzechami laskowymi oraz polewamy syropem klonowym. Smacznego!


Katarzyna Wala świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty