Przejdź do treści

Eko puka do restauracyjnych drzwi

Eko puka do restauracyjnych drzwi
Ekologiczne i w pełni podlegające rozkładowi opakowania w restauracyjnej sieci Gott's Roadside, Gotts.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby z próchnicą?
Jak dbać o zęby z próchnicą? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Kobieta trzyma niemowlaka
Dlaczego dziecko chce być przy piersi mamy? Nie zawsze chodzi o głód
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
Metoda Ferbera – czy naprawdę sprawdza się w usypianiu dzieci?
kobiety w łóżku
„Szantażowanie seksem wciąż cieszy się popularnością” – twierdzi psycholożka
Dziecko w szkole
Koronawirus w Polsce a nauka zdalna. MEN: dzieci nie wrócą do szkół do końca roku szkolnego

Coraz częściej jemy na mieście – knajpiany boom trwa mimo kryzysu, co bardzo cieszy łasuchów i smakoszy. Czy ekologów również? Na szczęście coraz bardziej, bo restauracje w swoim wyposażeniu chętniej uwzględniają także potrzeby środowiska.

Przykłady oczywiście płyną z zachodu, i to tego najbardziej zachodniego – zachodu USA. Seattle i Kalifornia, a w szczególności Napa Valley i hrabstwo Sonoma, są nie tylko sercem rozwoju samowystarczalnych restauracji, które świeże warzywa i zioła czerpią z własnych ogródków, ale także wprowadzają eko-innowacje do wnętrz (i zewnętrz) tamtejszych knajp. Wegetariańska restauracja Sutra w Seattle została zbudowana przy użyciu nietoksycznych farb i z odzyskanego materiału. W Bistro Bouchon w kalifornijskim Yountville zainstalowano system do filtrowania i nagazowywania wody z kranu, który usuwa z niej drobinki z rur czy metaliczny posmak i pozwala na uniezależnienie się od dostawców butelkowanej mineralnej. Właściciel kalifornijskiej sieci Gott’s Roadside (dawniej znanej jako Taylor’s Automatic Refresher) postanowił natomiast zredukować odpady ze swoich trzech kuchni do zera, przestawiając się w całości na nadające się do kompostowania pojemniki na dania na wynos, sosy, sztućce i napoje (na zdjęciu głównym. Z kolei szefowa kuchni Tilth w Seattle, Maria Hines, własnoręcznie ścierała powierzchnię krzeseł, a także zamówiła blaty z bambusowej sklejki na stoły (bambus bardzo szybko się odnawia) i sama uszyła zasłony.

Ten ostatni wątek zbliża nas do pomysłu, który w życie wprowadziła pewna polska restauracja. Concordia Taste działająca w Concordia Design, czyli poznańskim centrum designu, aktywności lokalnej i kreatywności – poszła po rozum do głowy i na wiosnę odświeżyła wnętrze.

Dekoracja z odzysku, czyli bawełniane girlandy w odświeżonym wnętrzu Concordia Taste, źródło: archiwum restauracji

Przy tej okazji wykorzystano patent na recykling – z zaprzyjaźnionej szwalni pozyskano naturalne i przyjazne w dotyku skrawki bawełny, które otrzymały nowe życie jako girlandy ozdabiające wielkie metalowe stelaże zamontowane u sufitu restauracji. Mam nadzieję, że to dopiero początek dalej idących eko-innowacji, bo twórcza ekipa, skupiona wokół poznańskiej Concordii, to akurat ten rodzaj osób, od których zaczyna się zmiana! Dużo już robi się w wielkomiejskich jadłodajniach na rzecz pozyskiwania jedzenia z lokalnych źródeł, od znanych z imienia i nazwiska dostawców, z zaufanych farm pozwalających kurom na wolny wybieg, czy karmiących swoje bydło nieprzemysłową karmą. Zainteresowanych tym tematem odsyłam do pięknego cyklu filmów „Kupuj lokalnie” z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni i ich zaufanych współpracowników:

Dużo jest natomiast do zrobienia w kwestii przestawienia restauracji, konsumujących masowo energię, gaz i wodę, na ekologiczne funkcjonowanie. Na tym tle i np. w świetle wypowiedzi właścicielki wegetariańskiej warszawskiej Biosfeery, która deklaruje, że mało kto jest już w tej branży gotowy na ekologiczne rozwiązania na dużą skalę, widzimy, że do Poznania zawitała wiele mówiąca i napełniająca nadzieją jaskółka ekologicznej wiosny.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Patenty babci na bycie zero waste

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

folia aluminiowa

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Eko Matka Lekarka

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”

naturalne mydła

8 sposobów na ekodetoks dla skóry. To prostsze niż myślisz

Dawid Podsiadło / https://mwmedia.pl/

Dawid Podsiadło: to może być nasze „być albo nie być”. Wokalista podczas koncertu na Stadionie Narodowym nawiązał do globalnego ocieplenia

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Rezygnacja z foliówek czy segregowanie śmieci są bardzo ważne, ale moim zdaniem nie uratują naszego świata” – mówi Ryszard Kulik doktor psychologii. Jak radzić sobie z depresją klimatyczną?

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych

Instagram

Alejandra Lara, jedna z zawodniczek MMA, pokazała jak ważna jest dla niej nasza planeta. A nam bardzo się to podoba!

istockphoto.com

Mydło wraca do łask!

Zrób to sama: ekodetergent do zmywarki

Unsplash

Czy twoje ubranie jest „zdrowe”? Polska marka modowa oceniła wartość zdrowotną najczęściej spotykanych materiałów

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?