Przejdź do treści

Eko puka do restauracyjnych drzwi

Eko puka do restauracyjnych drzwi
Ekologiczne i w pełni podlegające rozkładowi opakowania w restauracyjnej sieci Gott's Roadside, Gotts.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Matka z córką rzucają confetti
Nie namawiaj córki do bycia bardziej śmiałą. „Próba zmieniania temperamentu na siłę może być szkodliwa”
męska grypa
„Męska grypa” to nie wymysł. Winny jest prawdopodobnie testosteron
szczepienie przeciw koronawirusowi
Coraz więcej Polaków chce się zaszczepić przeciwko COVID-19 – wskazuje najnowszy sondaż
Mikołaj Foks
Jak wychować pewne siebie dziewczynki? Radzi Mikołaj Foks [WIDEO]
8 mitów na temat medytacji według Kasi Bem. Sprawdź, czy któryś z nich cię zaskoczy
8 mitów na temat medytacji według Kasi Bem. Sprawdź, czy któryś z nich cię zaskoczy

Coraz częściej jemy na mieście – knajpiany boom trwa mimo kryzysu, co bardzo cieszy łasuchów i smakoszy. Czy ekologów również? Na szczęście coraz bardziej, bo restauracje w swoim wyposażeniu chętniej uwzględniają także potrzeby środowiska.

Przykłady oczywiście płyną z zachodu, i to tego najbardziej zachodniego – zachodu USA. Seattle i Kalifornia, a w szczególności Napa Valley i hrabstwo Sonoma, są nie tylko sercem rozwoju samowystarczalnych restauracji, które świeże warzywa i zioła czerpią z własnych ogródków, ale także wprowadzają eko-innowacje do wnętrz (i zewnętrz) tamtejszych knajp. Wegetariańska restauracja Sutra w Seattle została zbudowana przy użyciu nietoksycznych farb i z odzyskanego materiału. W Bistro Bouchon w kalifornijskim Yountville zainstalowano system do filtrowania i nagazowywania wody z kranu, który usuwa z niej drobinki z rur czy metaliczny posmak i pozwala na uniezależnienie się od dostawców butelkowanej mineralnej. Właściciel kalifornijskiej sieci Gott’s Roadside (dawniej znanej jako Taylor’s Automatic Refresher) postanowił natomiast zredukować odpady ze swoich trzech kuchni do zera, przestawiając się w całości na nadające się do kompostowania pojemniki na dania na wynos, sosy, sztućce i napoje (na zdjęciu głównym. Z kolei szefowa kuchni Tilth w Seattle, Maria Hines, własnoręcznie ścierała powierzchnię krzeseł, a także zamówiła blaty z bambusowej sklejki na stoły (bambus bardzo szybko się odnawia) i sama uszyła zasłony.

Ten ostatni wątek zbliża nas do pomysłu, który w życie wprowadziła pewna polska restauracja. Concordia Taste działająca w Concordia Design, czyli poznańskim centrum designu, aktywności lokalnej i kreatywności – poszła po rozum do głowy i na wiosnę odświeżyła wnętrze.

Dekoracja z odzysku, czyli bawełniane girlandy w odświeżonym wnętrzu Concordia Taste, źródło: archiwum restauracji

Przy tej okazji wykorzystano patent na recykling – z zaprzyjaźnionej szwalni pozyskano naturalne i przyjazne w dotyku skrawki bawełny, które otrzymały nowe życie jako girlandy ozdabiające wielkie metalowe stelaże zamontowane u sufitu restauracji. Mam nadzieję, że to dopiero początek dalej idących eko-innowacji, bo twórcza ekipa, skupiona wokół poznańskiej Concordii, to akurat ten rodzaj osób, od których zaczyna się zmiana! Dużo już robi się w wielkomiejskich jadłodajniach na rzecz pozyskiwania jedzenia z lokalnych źródeł, od znanych z imienia i nazwiska dostawców, z zaufanych farm pozwalających kurom na wolny wybieg, czy karmiących swoje bydło nieprzemysłową karmą. Zainteresowanych tym tematem odsyłam do pięknego cyklu filmów „Kupuj lokalnie” z udziałem najlepszych polskich szefów kuchni i ich zaufanych współpracowników:

Dużo jest natomiast do zrobienia w kwestii przestawienia restauracji, konsumujących masowo energię, gaz i wodę, na ekologiczne funkcjonowanie. Na tym tle i np. w świetle wypowiedzi właścicielki wegetariańskiej warszawskiej Biosfeery, która deklaruje, że mało kto jest już w tej branży gotowy na ekologiczne rozwiązania na dużą skalę, widzimy, że do Poznania zawitała wiele mówiąca i napełniająca nadzieją jaskółka ekologicznej wiosny.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

freeganki, marnowanie jedzenia

„Żywność z kontenera to normalne jedzenie, choć jest na nim stygmat śmiecia” – mówi Marta Sapała

Sztuka ilustrowania

Sztuka ilustrowania. Top 10 wśród polskich ilustratorów dziecięcych książek

Acetat, cupro, ramia, mylo, pinatex. Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” o niecodziennych materiałach

Marta Jermaczek-Sitak: Żyjemy w coraz większym stresie, chaosie, lęku i próbujemy sobie z nim poradzić, „porządkując” przyrodę

marnowanie jedzenia w Polsce / iStock

92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia

noworodek

Kaya Szulczewska: antynatalizm wywodzi się z empatii i troski, nie jest przeciwko żyjącym, ani nawet pragnącym się rozmnożyć

filiżanka z herbatą

Recykling zużytych ekspresówek. Nie wyrzucaj, wykorzystaj

„Wybraliśmy bezdzietność!”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje. Co mówi jedna i druga strona?

„Jedna planeta, jedno dziecko”, czyli kanadyjska akcja społeczna, która budzi spore emocje

Śmieci, źródło: Gettyimages.com

Żółty pojemnik na śmieci – czy wiesz, co i jak do niego wrzucać? Czytamy Etykiety wyjaśnia

Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną

Domowe tabletki do zmywarki – jak zrobić, jak używać?

Coroczny problem wyrzucania zwierząt latem. Jak temu zapobiegać?

Powietrze w domach jest gorsze niż smog? Mama Chemik tłumaczy

Kooperatywa spożywcza – jak to działa?

Kooperatywa spożywcza – co to jest, jak działa spółdzielnia?

Kosmetyczny Adam Słodowy

Kosmetyki domowej roboty – jak zrobić? Przepisy na kosmetyki

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Anna Tober/archiwum prywatne

Eko ubrania – które materiały wybierać? Jak zrobić eko strój?

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Najpopularniejsze

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Ćwiczenia na biust. 6 sposobów na ujędrnienie i podniesienie piersi

Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią

smutna kobieta pakująca prezenty świąteczne

Nie lubisz świąt? Nie martw się, to… normalne

Jak pozbyć się oponki z brzucha

4 sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. I nie chodzi wcale o robienie brzuszków

10 niezdrowych wieczornych nawyków

Ubrania, które nas trują. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne

Stanie na rękach – krok po kroku

Stanie na rękach – krok po kroku

kobieta na wydmach

„Odpuszczanie” jest dobre dla ambitnych i konsekwentnych kobiet – podpowiada nam psycholożka Anita Kruszewska

Zimno jest zdrowe! Nie wierzysz? Oto 5 pożytków z niskich temperatur

Smartfon a dolegliwości / istock

Smartfon a dolegliwości, które może wywołać. To nie tylko bezsenność

Fit Matka Wariatka / Facebook

Agresja i fałszywa troska na profilu „Fit Matki Wariatki”. Przyszedł czas na pato-fitness. Hello Zdrowie mówi temu nie!

Jak oddychać? Proste ćwiczenie czyni cuda

Jak oddychać? Kasia Bem przedstawia proste ćwiczenie, które czyni cuda

poranne wstawanie

7 rzeczy, które ułatwią poranne wstawanie

Jak poprawić krążenie w nogach? Ćwiczenia, które warto wykonywać

Odczuwasz lęk i niepokój, choć nic złego się nie dzieje? Sprawdź, co może ci dolegać