Przejdź do treści

Ekoprzetwory

Ekoprzetwory
Fimaro.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Cudze chwalicie, swego nie znacie – sama biję się w piersi. Zachwycając się tydzień temu skandynawskim miodem nie dostrzegłam świetnych słoiczków z przetworami i konfiturami powstającymi za miedzą. Niniejszym poprawiam się!

Zobaczcie, jakie to ładne – czekoladowe pasty

Źródło: Fimaro.pl

niebanalne konfitury – np. cytrynowa

Źródło: Fimaro.pl

powidła

Źródło: Fimaro.pl

miody (na zdjęciu głównym) i musy owocowe firmy Fimaro to sama słodycz, ale i niebanalne połączenia. Powidła z orzechami, wiśnia z kardamonem albo… smalec z curry lub z oliwkami, kaparami, pomidorami i czosnkiem to dzieło Anny Walczyńskiej. Korzystając z warzyw i owoców wyłącznie z gospodarstw objętych programem „Natura 2000” (unijnego programu ochrony natury), pani Ania i jej rodzina przetwarzają ręcznie (!) wszystkie te cudeńka według sobie tylko znanych receptur. Nie stosują ani konserwantów, ani barwników, można więc śmiało założyć, że trochę takich kalorii nie zaszkodzi wam tak bardzo, jak przemysłowe czekolady czy inne desery. Testowałam wiśnię z kardamonem i wiem, że na tym jeszcze nie koniec! Idealne np. do drożdżowego ciasta własnej roboty lub świeżej bagiety z masełkiem.

Źródło: Facebook.com

W podobnym duchu utrzymane są równie urodziwe przetwory Luks Pomady, czyli Manufaktury Wyrobów Naturalnych. Jej szczególną bronią są jednak nie powidła, a czatneje, czyli wytrawne i pikantne konfitury z takich produktów, jak pomidory czy rabarbar. Czatneje – zwane też z hinduska ćatni – mają najszersze zastosowanie właśnie w aromatycznej kuchni Indii i Wielkiej Brytanii. Nadszedł jednak czas, by przyswoić je w mięso- i serolubnej Polsce!

Źródło: Facebook.com

Czatneje idealnie komponują się z serami – i młodymi, i długo dojrzewającymi – a także z wędlinami, pasztetami czy pieczonymi mięsami. Przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy mogą wybrać je jako zadziorny dodatek do kanapek. Sama spałaszowałam słoiczek Orientalnego Rabarbaru (oczywiście nie naraz!), a Zielony Pomidor (to akurat konfitura) poszerzył moją miłość do pomidorowych kombinacji. Wszystkie przetwory Luks Pomady powstające z naturalnych składników są każdorazowo doprawiane i próbowane, więc żadne dwa słoiczki nie są identyczne. Sprawdźcie to!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Dizajn dla zmysłów

Sól z Islandii

Sól z Islandii

Zielone smoothie

Zielone smoothie

Dizajn na jesień

Dizajn na jesień

Marmolada dla oczu

Marmolada dla oczu

Dizajnerska iluzja

Dizajnerska iluzja

Ostatni piknik lata

Ostatni piknik lata

Must Have eko dizajnu

Must Have eko dizajnu

Rzecz dla miejskiego ogrodnika

Rzecz dla miejskiego ogrodnika

Meblowy azyl

Meblowy azyl

Panda i papier

Panda i papier

Własna piekarnia

Własna piekarnia