Przejdź do treści

Fasola – idealna na… budyń! W sam raz na deser po sytym obiedzie

Budyń z fasoli
Fasola sprawdzi się rewelacyjnie w... budyniu! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd`
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Fasola swój sezon ma zawsze ‒ dobrze wysuszona może być przechowywana przez długi czas. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Fasola gości na stołach na całym świecie. I ‒ podobnie jak kultury, w których występuje ‒ ma różne barwy. Występuje bowiem w aż 20 odmianach! Najpopularniejsza w Polsce jest fasola biała, podzielona ze względu na wielkość i potocznie nazywana „Jasiem”. „Jaś” gra pierwsze skrzypce w wielu polskich tradycyjnych potrawach, dodaje się go do zup, kapusty, genialnie sprawdza się w jarskich pasztetach. Znamy też fasolę czerwoną. Upatrzyli ją sobie słynący z gorącego temperamentu Hiszpanie i Meksykanie. Czerwona fasola to składnik numer jeden w równie gorących i ostrych potrawach, takich jak chilli con carne.

A gdyby tak użyć fasoli do czegoś zupełnie innego niż wytrawny obiad? W Japonii z czarnej odmiany fasoli przygotowuje się słodką masę, farsz wypełniający najbardziej popularną przekąskę w tym kraju ‒ gotowane na parze słodkie mochi. To zainspirowało mnie do stworzenia słodkiego prostego deseru z naszej poczciwej polskiej fasoli. Co powiecie na rozpustny budyń fasolowy z dwóch odsłonach?

Budynie według moich przepisów są lekkie i pyszne. Nadają się w sam raz na śniadanie, ale i na deser po sytym obiedzie. Pierwszy to budyń z białej fasoli z nutką wanilii i cytryny. Drugi ‒ rozkoszny budyń z czerwonej fasoli i czekolady. Dajmy fasoli szansę błysnąć w deserze!

Fasola deserowa nr 1 ‒ budyń waniliowy z białej fasoli

fasola

Fasolowy budyń czekoladowy i waniliowy. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki na 1 porcję:
– 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
– nasiona z laski wanilii
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodu w płynie
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– starta skórka z połowy cytryny
– płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Mleko przelej do rondla, dodaj ziarenka z wanilii i laskę. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń wanilię, a mleko wraz z fasolą umieść w kielichu blendera. Zmiksuj. Następnie z powrotem przelej tę masę do rondelka. Dodaj słód i sok z cytryny. W kubeczku rozmieszaj skrobię ziemniaczaną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Dodaj do rondelka. Całość podgrzewaj i ciągle mieszaj. Kiedy budyń zgęstnieje, przelej go do kubeczka. Posyp płatkami migdałowymi i skórką z cytryny. Gotowe!

Fasola deserowa nr 2 ‒ budyń czekoladowy z czerwonej fasoli

Składniki:
– 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– 1 łyżka soku z agawy/daktyli lub innego słodu
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– pokruszone migdały lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Mleko i fasolę umieść w kielichu blendera. Zmiksuj i przelej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i słód. Podgrzewaj na małym palniku, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Mieszaj, a kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do kubeczków. Przed podaniem posyp orzechami. Smacznego!


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?