Przejdź do treści

Fasola – idealna na… budyń! W sam raz na deser po sytym obiedzie

Budyń z fasoli
Fasola sprawdzi się rewelacyjnie w... budyniu! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd`
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bolesny obrzęk stóp w ciąży. Jak pomoże osteopatiia?
Bolesny obrzęk stóp w ciąży – jak może pomóc osteopata? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury
Połóg – pierwsze dni po porodzie
Połóg – co cię może zaskoczyć tuż po porodzie? Opisuje Natalia Białobrzeska
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
koronawirus, transmisja koronawirusa
Dlaczego niektórzy roznoszą koronawirusa bardziej niż inni?

Fasola swój sezon ma zawsze ‒ dobrze wysuszona może być przechowywana przez długi czas. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Fasola gości na stołach na całym świecie. I ‒ podobnie jak kultury, w których występuje ‒ ma różne barwy. Występuje bowiem w aż 20 odmianach! Najpopularniejsza w Polsce jest fasola biała, podzielona ze względu na wielkość i potocznie nazywana „Jasiem”. „Jaś” gra pierwsze skrzypce w wielu polskich tradycyjnych potrawach, dodaje się go do zup, kapusty, genialnie sprawdza się w jarskich pasztetach. Znamy też fasolę czerwoną. Upatrzyli ją sobie słynący z gorącego temperamentu Hiszpanie i Meksykanie. Czerwona fasola to składnik numer jeden w równie gorących i ostrych potrawach, takich jak chilli con carne.

A gdyby tak użyć fasoli do czegoś zupełnie innego niż wytrawny obiad? W Japonii z czarnej odmiany fasoli przygotowuje się słodką masę, farsz wypełniający najbardziej popularną przekąskę w tym kraju ‒ gotowane na parze słodkie mochi. To zainspirowało mnie do stworzenia słodkiego prostego deseru z naszej poczciwej polskiej fasoli. Co powiecie na rozpustny budyń fasolowy z dwóch odsłonach?

Budynie według moich przepisów są lekkie i pyszne. Nadają się w sam raz na śniadanie, ale i na deser po sytym obiedzie. Pierwszy to budyń z białej fasoli z nutką wanilii i cytryny. Drugi ‒ rozkoszny budyń z czerwonej fasoli i czekolady. Dajmy fasoli szansę błysnąć w deserze!

Fasola deserowa nr 1 ‒ budyń waniliowy z białej fasoli

fasola

Fasolowy budyń czekoladowy i waniliowy. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki na 1 porcję:
– 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
– nasiona z laski wanilii
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodu w płynie
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– starta skórka z połowy cytryny
– płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Mleko przelej do rondla, dodaj ziarenka z wanilii i laskę. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń wanilię, a mleko wraz z fasolą umieść w kielichu blendera. Zmiksuj. Następnie z powrotem przelej tę masę do rondelka. Dodaj słód i sok z cytryny. W kubeczku rozmieszaj skrobię ziemniaczaną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Dodaj do rondelka. Całość podgrzewaj i ciągle mieszaj. Kiedy budyń zgęstnieje, przelej go do kubeczka. Posyp płatkami migdałowymi i skórką z cytryny. Gotowe!

hummus z fasoli

Fasola deserowa nr 2 ‒ budyń czekoladowy z czerwonej fasoli

Składniki:
– 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– 1 łyżka soku z agawy/daktyli lub innego słodu
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– pokruszone migdały lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Mleko i fasolę umieść w kielichu blendera. Zmiksuj i przelej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i słód. Podgrzewaj na małym palniku, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Mieszaj, a kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do kubeczków. Przed podaniem posyp orzechami. Smacznego!


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?