Przejdź do treści

Fasola – idealna na… budyń! W sam raz na deser po sytym obiedzie

Budyń z fasoli
Fasola sprawdzi się rewelacyjnie w... budyniu! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd`
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiedy nerki mówią STOP: Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Marta Żmuda-Trzebiatowska, Anna Dereszowska, Maja Bohosiewicz
„Gdy podmuch wiatru sprawia ból”, czyli dziś Światowy Dzień Autyzmu
Farmaceutka w aptece - koronawirus
Ministerstwo Zdrowia wprowadziło reglamentację leków Arechin i Plaquenil. Mają trafić przede wszystkich do szpitali z chorymi na COVID-19
Okładki magazynu Grazia UK z pielęgniarkami
Brytyjski magazyn „Grazia” zastąpił gwiazdy na okładce bohaterkami, które walczą z pandemią koronawirusa
Ekstrakcja ósemek / istock
Przed tobą ekstrakcja ósemek? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tym zabiegu

Fasola swój sezon ma zawsze ‒ dobrze wysuszona może być przechowywana przez długi czas. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Fasola gości na stołach na całym świecie. I ‒ podobnie jak kultury, w których występuje ‒ ma różne barwy. Występuje bowiem w aż 20 odmianach! Najpopularniejsza w Polsce jest fasola biała, podzielona ze względu na wielkość i potocznie nazywana „Jasiem”. „Jaś” gra pierwsze skrzypce w wielu polskich tradycyjnych potrawach, dodaje się go do zup, kapusty, genialnie sprawdza się w jarskich pasztetach. Znamy też fasolę czerwoną. Upatrzyli ją sobie słynący z gorącego temperamentu Hiszpanie i Meksykanie. Czerwona fasola to składnik numer jeden w równie gorących i ostrych potrawach, takich jak chilli con carne.

A gdyby tak użyć fasoli do czegoś zupełnie innego niż wytrawny obiad? W Japonii z czarnej odmiany fasoli przygotowuje się słodką masę, farsz wypełniający najbardziej popularną przekąskę w tym kraju ‒ gotowane na parze słodkie mochi. To zainspirowało mnie do stworzenia słodkiego prostego deseru z naszej poczciwej polskiej fasoli. Co powiecie na rozpustny budyń fasolowy z dwóch odsłonach?

Budynie według moich przepisów są lekkie i pyszne. Nadają się w sam raz na śniadanie, ale i na deser po sytym obiedzie. Pierwszy to budyń z białej fasoli z nutką wanilii i cytryny. Drugi ‒ rozkoszny budyń z czerwonej fasoli i czekolady. Dajmy fasoli szansę błysnąć w deserze!

Fasola deserowa nr 1 ‒ budyń waniliowy z białej fasoli

fasola

Fasolowy budyń czekoladowy i waniliowy. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki na 1 porcję:
– 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
– nasiona z laski wanilii
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodu w płynie
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– starta skórka z połowy cytryny
– płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Mleko przelej do rondla, dodaj ziarenka z wanilii i laskę. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń wanilię, a mleko wraz z fasolą umieść w kielichu blendera. Zmiksuj. Następnie z powrotem przelej tę masę do rondelka. Dodaj słód i sok z cytryny. W kubeczku rozmieszaj skrobię ziemniaczaną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Dodaj do rondelka. Całość podgrzewaj i ciągle mieszaj. Kiedy budyń zgęstnieje, przelej go do kubeczka. Posyp płatkami migdałowymi i skórką z cytryny. Gotowe!

hummus z fasoli

Fasola deserowa nr 2 ‒ budyń czekoladowy z czerwonej fasoli

Składniki:
– 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– 1 łyżka soku z agawy/daktyli lub innego słodu
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– pokruszone migdały lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Mleko i fasolę umieść w kielichu blendera. Zmiksuj i przelej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i słód. Podgrzewaj na małym palniku, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Mieszaj, a kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do kubeczków. Przed podaniem posyp orzechami. Smacznego!


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Szukasz pomysłu na walentynkowy deser? Zrób galaretkę z granatem!

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości