Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Fasolowe brownie

Fasolowe brownie
Kto nie lubi brownie? Rąk w górze brak. Ale to tradycyjne jest niestety bardzo kaloryczne. No i ten cukier... Zatem stawiamy na wegańską wersję na bazie fasoli. Takie brownie syci, jest zdrowe, no i smakuje doskonale!

Bazą jest tutaj fasola. Bardzo dobrze spaja ona całość, sprawiając również, że brownie jest pulchne.  Jej smaku w deserze nie czuć wcale, a swoją obecnością wzbogaca wypiek o solidną porcję białka, błonnika, cynku, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i selenu. Następnym, równie odżywczym składnikiem, który jest potrzebny do wykonania ciasta, jest  masło z orzechów. Dzięki niemu brownie ma maślaną konsystencję i fajną strukturę. To także, podobnie jak w przypadku fasoli, sposób na doładowanie deseru cennymi minerałami oraz białkiem, a w przypadku masła, także i ważnymi w diecie kwasami tłuszczowymi. Deser musi być słodki! Zamiast jałowego cukru, proponujemy pożywne daktyle lub melasę z karobu. Prosto, naturalnie i pysznie. To jak? Pokusicie się o kawałeczek?

Brownie z fasoli

przepis na brownie z fasoli

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (forma 18x18 cm, 9 kawałków):

- 2 szklanki ugotowanej fasoli (330 g) najlepiej czerwonej, czarnej lub adzuki
- 1/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego, sezamowego-tahini, słonecznikowego etc. (80 g)
- 1/2 szklanki kakao lub karobu w proszku (65 g)
- 3/4 szklanki ulubionego syropu słodzącego (185 ml), np. daktylowego, klonowego lub melasy z karobu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Miksujemy wszystko razem dokładnie na jednolitą masę, nie musi być w 100% gładka, ale im bardziej rozdrobniona, tym lepiej.

Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut.

Bezpośrednio po wyjęciu z pieca ciasto jest dosyć kruche, dlatego przed krojeniem i konsumpcją najlepiej odczekać kilka godzin, aby odpowiednio stwardniało.


 

Agata Deja - fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Beti-Esmeralda zapytał(a) 6 marca 2017
Pytanie dotyczy artykułu Fasolowe brownie
Czy ciasto można posłodzić stewią, jeśli tak to ile jej dodajemy?
aniah87 zapytał(a) 5 lutego 2017
Pytanie dotyczy artykułu Fasolowe brownie
Czy moze być fasola z puszki?
Beti-Esmeralda odpowiedział(a) 6 marca 2017
Czy ciasto można posłodzić stewią, jeśli tak to ile jej dodajemy?
Hellozdrowie.pl odpowiedział(a) 7 lutego 2017
jak najbardziej:)
Sara Stachowiak zapytał(a) 28 stycznia 2017
Pytanie dotyczy artykułu Fasolowe brownie
Mam pytanie odnośnie fasoli: na opakowaniu jest napisane, ze przed ugotowaniem trzeba ja moczyć przez 12 godzin, czy tak mam postąpić w tym przepisie? I po drugie: 330g to juz fasola ważona po ugotowaniu?
foodpornveganstyle odpowiedział(a) 28 stycznia 2017
1. tak, fasolę przed gotowaniem należy moczyć przez ok. 12 h, następnie odcedzić, przepłukać, dolać dużo świeżej wody i gotować w zależności od jej wielkości i rodzaju ok. 60-90 minut, aż będzie miękka 2. 330g to waga fasoli już ugotowanej, są to 2 szklanki o pojemności 250ml

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ciasto marchewkowe na nowo

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną...
Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Ciasta z... warzywami

Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka...
Szarlotka zacna jest, ale kto powiedział, że do wypieków nadają się tylko owoce? Dzisiaj upieczemy ciasteczka buraczane, kruche galette z selerem i drożdżowe ślimaki z marmoladą paprykową. Warzywa górą!

Czekoladowe ciasto z burakami

Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam...
Warzywa w słodkich wypiekach nikogo już nie dziwią. A ponieważ szczególnym szacunkiem darzę buraka, dodam do go czekoladowego ciasta. Zdziwicie się, jak niby- pospolity burak uszlachetni ten deser!

Brownie z batatem

Brownie wszyscy znamy i kochamy. A jeśli upiec je z dodatkiem batata i awokado, zaś cukier zastąpić miodem...
Brownie wszyscy znamy i kochamy. A jeśli upiec je z dodatkiem batata i awokado, zaś cukier zastąpić miodem – można zakochać się na zabój! Nie zwiększając się przy okazji o rozmiar…