Przejdź do treści

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

Jagody acai. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kiedyś były ściśle strzeżoną brazylijską tajemnicą. Na szczęście wypłynęły na oceany i dziś ich dobroczynnym działaniem cieszy się cały świat. Jagody acai – musicie ich spróbować!

Co ciekawego można napisać o jagodzie? Och – o tej mnóstwo! Jagoda acai, zwana witaminową bombą energetyczną, ma tyle zalet, że trudno zdecydować, od czego zacząć ją wychwalać. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym i nie bez powodu nazywana jest „cudem odżywczym”. Już jakiś czas temu trafiła na pierwsze miejsce w rankingu „Ten Best Superfoods.

Acai dostarcza tyle niezbędnych minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów i przeciwdziała tylu różnym chorobom, powodując tyle pozytywnych efektów, że wydaje się to niemożliwe. Nic nie jest jednak dziełem przypadku, co potwierdzają liczne testy i badania. Przykład? Jagody acai wpływają pozytywnie na nasze ciało, oczyszczając je z toksyn, działają leczniczo na stawy, poprawiają odporność, jasność myślenia. Mało tego, stosuje się je jako suplement diety podczas zrzucania zbędnych kilogramów, gdyż mają w sobie dużo wartości odżywczych takich jak: białko, kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz enzymy i aminokwasy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek.

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Ciekawostka – popularność acai zaczęła znacznie rosnąć w lutym 2008 roku, kiedy to w telewizyjnym show Oprah Winfrey poruszyła temat cudownych właściwości zdrowotnych tego owocu. Gość programu, nowojorski kardiolog, zaprezentował wówczas listę produktów najbogatszych w zapobiegające starzeniu antyutleniacze, wśród których czołowe miejsce zajęła właśnie jagoda brazylijska (acai). Jak się okazało, zawiera ona dwa razy więcej antyoksydantów niż bogata w nie borówka amerykańska. Oprah opublikowała go na  swojej stronie internetowej i umieściła na liście najzdrowszych produktów świata na pierwszym miejscu. Eksport acai z miejscowości Para w Ameryce Południowej wzrósł wówczas aż o 53 proc.

Udowodniono naukowo, że systematyczne spożywanie jagód acai poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego aż o 20 proc. Wszystko dlatego, że ta mała jagoda zawiera w sobie bardzo dużo antyoksydantów, czyli substancji odżywczych, które „rozbrajają” wolne rodniki. W dodatku neutralizują uboczne działanie produktów, które znajdują się w „śmieciowym”, przetworzonym jedzeniu (barwniki, cukry). Działają trochę jak odtrutka.

Od jakiegoś czasu zakochaliśmy się w acai i my, umieszczając ją również w pierwszej dziesiątce ulubionych fit dodatków. Zamawiamy ją z ekologicznego sklepu i dodajemy do sałatek, omletów oraz śniadaniowego muesli. Doskonale komponuje się także z koktajlami!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: