Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza - i jesz więcej
Zdjęcie: shutterstock

Fruktoza, choć kojarzy nam się zdrowo, bo z owocami, w rzeczywistości jest odpowiedzialna w dużej mierze za epidemię otyłości na świecie. Kolejne badania odkrywają jej ciemne strony.

Słodzone napoje omijam szerokim łukiem - większość z nich zawiera syrop wysokofruktozowy, który sprzyja cukrzycy, chorobom serca i nowotworom. Mówi się o tym coraz więcej. Ostatnio w piśmie PNAS ukazała się praca z dowodami, że fruktoza zwiększa apetyt na kaloryczne jedzenie. Im więcej jej pochłaniamy, tym więcej pragniemy. Nie brzmi groźnie?

Badanie przeprowadzone na 24 zdrowych ochotnikach. Uczestnicy podzieleni na dwie grupy otrzymują płyn o smaku wiśni słodzony glukozą albo fruktozą, z tym że nie wiedzą, jaki cukier zawiera ich napój. Krótko po tym mają ocenić swój poziom głodu. Następnie podczas oglądania różnych zdjęć, w tym ciastek, pizzy i słodyczy, naukowcy skanują ich mózgi przy pomocy rezonansu magnetycznego. Po kilku dniach eksperyment jest powtarzany, jednak każdy z badanych otrzymuje napój słodzony innym cukrem niż za pierwszym razem.

Okazuje się, że po wypiciu napoju z fruktozą uczestnicy mają większą aktywność obszarów mózgu wchodzących w tzw. układ nagrody podczas oglądania zdjęć kalorycznego jedzenia! To oznacza, że odczuwają większe pragnienie i chęć zaspokojenia głodu, co w eksperymencie potwierdzili w swoich ocenach. 

Mimo że zarówno glukoza, jak i fruktoza, zawierają podobny ładunek energetyczny, są przez organizm inaczej metabolizowane. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie ten drugi cukier jest odpowiedzialny za epidemię otyłości. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczanie cukru do 25 g dziennie (ok. 6 łyżeczek). I choć może nam się wydawać, że to dużo, gdy przyjrzymy się zawartości węglowodanów w tym, co w ciągu dnia zjadamy, ta ilość może nas zaskoczyć. Szczególnie powinniśmy ograniczać słodzone napoje, słodycze i ciastka. 

Sama fruktoza zawarta jest również w owocach. Czy mogą być one groźne? Autorzy uważają, że nie. Rośliny mają sporo wartościowych składników, jak błonnik, który sprawia, że cukier stopniowo trafia do krwiobiegu i jest lepiej rozkładany. Obawiać się możemy za to soków owocowych, w których błonnika szukać na próżno. 150 ml dziennie to maksymalna ilość, na jaką możemy sobie pozwolić, szacują eksperci.

 Przeczytajcie też o tym, ile jest cukru w napojach i jogurtach.

Rada? Kupujmy świadomie i czytajmy etykiety!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Miód zdrowszy niż cukier?

Często zastępujemy cukier miodem w przekonaniu, że jest to jego zdrowsza alternatywa. Sama od lat tak...
Często zastępujemy cukier miodem w przekonaniu, że jest to jego zdrowsza alternatywa. Sama od lat tak robię. Jednak miód to przecież też cukier i lepiej z nim nie przesadzać. Paradoksalnie, zawiera więcej kalorii niż biały dodatek i jest od niego słodszy. Jest jednak coś co rekompensuje ten minus…

5 produktów zmniejszających apetyt

Jesteś wciąż głodny, choć od porządnego obiadu nie minęła nawet godzina…? Jeśli często masz wrażenie,...
Jesteś wciąż głodny, choć od porządnego obiadu nie minęła nawet godzina…? Jeśli często masz wrażenie, że twój żołądek to studnia bez dna, zobacz, które produkty powinieneś włączyć do swojej diety. Nad wilczym apetytem naprawdę da się zapanować!

Cukier, który szkodzi wątrobie

Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może...
Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może być dla wątroby równie szkodliwy co napoje wysokoprocentowe.

Kontroluj cukier

Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Czy da się tego uniknąć? Są...
Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Czy da się tego uniknąć? Są produkty, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia tej podstępnej choroby. Sprawdźcie, co warto codziennie wrzucać na talerz.