Przejdź do treści

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto
Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!
Drożdże - czym je zastąpić? / istock
Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić
Przełam się
Nie daj się i przełam się! Co zrobić, kiedy nie widać efektów ćwiczeń i diety?
Alkohol a metryka
Alkohol a metryka. Im więcej mamy lat, tym mniej nam potrzeba?
6 związkowych pułapek
6 związkowych pułapek. Często wpadamy w nie przez samych siebie

Wydawałoby się, że jeśli coś pieczemy, a nie smażymy, to jemy zdrowo. Nie do końca. W temperaturze 150 stopni Celsjusza dochodzi do zmiany struktury chemicznej jedzenia, która jest groźna dla serca.

Wiemy wszyscy, że zasady przygotowania posiłków są nierozłącznie związane z naszym zdrowiem. To, w jaki sposób zwykle przyrządzamy rybę czy kurczaka (na parze, w piekarniku bądź usmażymy w dużej ilości tłuszczu) albo jak dużo cukru dodajemy na co dzień do potraw, odbije się prędzej czy później na stanie naszych naczyń krwionośnych, samopoczuciu oraz wydolności serca. Rezultaty na pewno będą też widoczne w wynikach badań krwi. Do dobrych zasad przyrządzania jedzenia naukowcy dorzucają jeszcze jedną: przygotowujmy potrawy w niższych temperaturach. I nie chodzi tu o wpływ na zawartość witamin.

Według autorów, kierowanych przez Smithę Kakde z Uniwersytetu Edynburskiego (Wielka Brytania), gotowanie w wysokiej temperaturze ma duży wpływ na rozwój chorób serca. Gdy potrawa osiąga ok. 150°C zmienia się jej struktura chemiczna i dochodzi do uwalniania tak zwanych nowo przetworzonych zanieczyszczeń (ang. neo-formed contaminants, NFCs). Wśród szkodliwych związków eksperci wymieniają tłuszcze trans (w niektórych miejscach na świecie w produkcji żywności są zakazane) oraz toksyny zwane produktami końcowymi zaawansowanej glikacji (skrót: AGE, w organizmie mogą powodować stany zapalne, podejrzewa się je o udział w powstawaniu wielu chorób, jak cukrzycy i miażdżycy). Do AGE zalicza się np. akrylamid – jest neurotoksyną, czyli uszkadza układ nerwowy, i, jak dowodzą badania, sprzyja rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego. Akrylamid powstaje głównie podczas smażenia, grillowania i pieczenia produktów zawierających skrobię (frytki, chipsy). Jednak AGE tworzą się podczas przygotowywania różnych produktów, głównie w trakcie ich zarumieniania, karmelizowania, przypiekania itp.

Brytyjczycy szukali wytłumaczenia, dlaczego w niektórych grupach etnicznych zachorowalność na serce jest większa. Porównywali między innymi tradycyjną kuchnię mieszkańców Południowej Azji (gdzie głównie smaży się i grilluje) oraz Chin (gdzie częściej gotuje się na parze i w wodzie). Dało się zauważyć, że w pierwszym przypadku ludność częściej zapada na choroby serca. Albo na przykład mężczyźni urodzeni w Pakistanie mają średnio o 62 proc. większe ryzyko śmierci z powodu zawału niż urodzeni w Anglii i Walii – tu także szkopuł tkwił w tradycyjnym sposobie przyrządzania posiłków. Według autorów dieta, a dokładnie temperatura przygotowywania potraw, jest kluczowa. Wiemy zresztą już od dawna, że np. podczas grillowania żywności uwalniane są toksyczne i kancerogenne związki: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne, nadtlenki lipidowe oraz wolne rodniki. Na szczęście większość z nas grilluje sporadycznie i wtedy, gdy pogoda dopisuje. Jednak, podsumowując, na co dzień powinniśmy przyrządzać posiłki w niższych temperaturach, gotować na parze lub w wodzie. A do granicy 150°C zbliżać się jak najrzadziej.

Oto w jakich temperaturach przebiega, mówiąc fachowo, obróbka cieplna żywności:

– gotowanie na parze: 80-100°C
– gotowanie we wrzącej wodzie: 100°C
– duszenie (obsmażenie, następnie długie gotowanie): 130-160°C
– smażenie: 120-190°C
– pieczenie: 150-200°C
– grillowanie: 200-300°C

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

krewetki żródłem cynku

Cynk – rola, zapotrzebowanie, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła

pęczek ziół

Dlaczego diety nie działają? Oto 5 psychologicznych powodów

Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza

Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga

Podwyższenie ciśnienie od temperatury w domu. Jak to się dzieje?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

siatka na zakupy

Dieta powinna być dobrze przemyślana. „Odżywiaj się zdrowo, nie modnie” – apeluje dietetyczka Anna Reguła

Jak rozpoznać zawał i pomóc osobie, która go przechodzi? Poznaj porady ratownika medycznego!

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

dieta

5 najczęstszych błędów przy odchudzaniu

ból w klatce

Ból w klatce piersiowej. Lekarz wyjaśnia, co to może oznaczać

Efekt Whoosh / istock

Do tej pory traciłaś na wadze, a teraz stoisz w miejscu? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie mogą być tego powody

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

serce

Nie lekceważ tych objawów. To może być serce

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?