Przejdź do treści

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Słońce jesienią też może być groźne! / istock.com
Myślisz, że jesienią nie potrzebujesz kremów z filtrem? Nic bardziej mylnego
Apteka
GIF wycofuje kolejny lek. Chodzi o preparat stosowany w leczeniu zaburzeń psychicznych
Świąteczna reklama Allegro / Fot. Screen z YouTube
Świąteczna reklama Allegro wzrusza i daje ważną lekcję o relacjach. Nie przegap tego, co najważniejsze w czasie świąt!
Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?
Szczepienia obowiązkowe / istockphoto.com
Kiedy ostatnio się szczepiłaś? Pewnie jeszcze w liceum? Najwyższy czas to zmienić. Lekarka stworzyła listę szczepień dla dorosłych

Wydawałoby się, że jeśli coś pieczemy, a nie smażymy, to jemy zdrowo. Nie do końca. W temperaturze 150 stopni Celsjusza dochodzi do zmiany struktury chemicznej jedzenia, która jest groźna dla serca.

Wiemy wszyscy, że zasady przygotowania posiłków są nierozłącznie związane z naszym zdrowiem. To, w jaki sposób zwykle przyrządzamy rybę czy kurczaka (na parze, w piekarniku bądź usmażymy w dużej ilości tłuszczu) albo jak dużo cukru dodajemy na co dzień do potraw, odbije się prędzej czy później na stanie naszych naczyń krwionośnych, samopoczuciu oraz wydolności serca. Rezultaty na pewno będą też widoczne w wynikach badań krwi. Do dobrych zasad przyrządzania jedzenia naukowcy dorzucają jeszcze jedną: przygotowujmy potrawy w niższych temperaturach. I nie chodzi tu o wpływ na zawartość witamin.

Według autorów, kierowanych przez Smithę Kakde z Uniwersytetu Edynburskiego (Wielka Brytania), gotowanie w wysokiej temperaturze ma duży wpływ na rozwój chorób serca. Gdy potrawa osiąga ok. 150°C zmienia się jej struktura chemiczna i dochodzi do uwalniania tak zwanych nowo przetworzonych zanieczyszczeń (ang. neo-formed contaminants, NFCs). Wśród szkodliwych związków eksperci wymieniają tłuszcze trans (w niektórych miejscach na świecie w produkcji żywności są zakazane) oraz toksyny zwane produktami końcowymi zaawansowanej glikacji (skrót: AGE, w organizmie mogą powodować stany zapalne, podejrzewa się je o udział w powstawaniu wielu chorób, jak cukrzycy i miażdżycy). Do AGE zalicza się np. akrylamid – jest neurotoksyną, czyli uszkadza układ nerwowy, i, jak dowodzą badania, sprzyja rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego. Akrylamid powstaje głównie podczas smażenia, grillowania i pieczenia produktów zawierających skrobię (frytki, chipsy). Jednak AGE tworzą się podczas przygotowywania różnych produktów, głównie w trakcie ich zarumieniania, karmelizowania, przypiekania itp.

Brytyjczycy szukali wytłumaczenia, dlaczego w niektórych grupach etnicznych zachorowalność na serce jest większa. Porównywali między innymi tradycyjną kuchnię mieszkańców Południowej Azji (gdzie głównie smaży się i grilluje) oraz Chin (gdzie częściej gotuje się na parze i w wodzie). Dało się zauważyć, że w pierwszym przypadku ludność częściej zapada na choroby serca. Albo na przykład mężczyźni urodzeni w Pakistanie mają średnio o 62 proc. większe ryzyko śmierci z powodu zawału niż urodzeni w Anglii i Walii – tu także szkopuł tkwił w tradycyjnym sposobie przyrządzania posiłków. Według autorów dieta, a dokładnie temperatura przygotowywania potraw, jest kluczowa. Wiemy zresztą już od dawna, że np. podczas grillowania żywności uwalniane są toksyczne i kancerogenne związki: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne, nadtlenki lipidowe oraz wolne rodniki. Na szczęście większość z nas grilluje sporadycznie i wtedy, gdy pogoda dopisuje. Jednak, podsumowując, na co dzień powinniśmy przyrządzać posiłki w niższych temperaturach, gotować na parze lub w wodzie. A do granicy 150°C zbliżać się jak najrzadziej.

Oto w jakich temperaturach przebiega, mówiąc fachowo, obróbka cieplna żywności:

– gotowanie na parze: 80-100°C
– gotowanie we wrzącej wodzie: 100°C
– duszenie (obsmażenie, następnie długie gotowanie): 130-160°C
– smażenie: 120-190°C
– pieczenie: 150-200°C
– grillowanie: 200-300°C

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dr Michał Czapla / Instagram.com

Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

kobieta szykująca posiłek

Co należy uwzględnić przygotowując się do zmiany diety? Podpowiada dietetyczka, Paulina Jamrozik

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

„Odchudzam się, a nie chudnę!”. Brzmi znajomo? Dowiedz się, z czego to może wynikać

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Darmowe diety NFZ okiem dietetyka. Czy warto je stosować?

Jak zmienia się serce, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat?

dziewczyna je słodycze i popija je herbatką

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Prowadzisz batalię o otwarte okna w pracy? Nic dziwnego! Kobietom jest zimniej!

Przeziębienie – jak długo zarażamy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

awokado

Chorujesz na astmę? Dietetyczka wymienia składniki, które mogą zaostrzać objawy

węglowodany makaron

Węglowodany nie takie straszne

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Chciałbyś przybrać na wadze, ale nie wiesz, co jeść? Dietetyczka podpowiada, jak przytyć skutecznie i zdrowo

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

Trójglicerydy - ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Trójglicerydy – ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Składniki dla aktywnych

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.