Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Grill i piwo – zdrowy duet

Grill i piwo – zdrowy duet
Marynata z piwa podnosi walory zdrowotne grillowanego mięsa. Zdjęcie: shutterstock

Grillowanie, jak wiadomo, nie jest całkiem zdrowym sposobem obróbki mięsa. Podczas przypiekania i skapywania tłuszczu na żar uwalniają się rakotwórcze związki, które osiadają na mięsie. Naukowcy główkowali i wymyślili: marynata z piwa podnosi walory zdrowotne grillowanego mięsa!

Sezon grillowy rozpoczęty. W sklepach już wysypało podpałkami, workami z węglem, składanymi grillami. Sama radość! Ale czy ktokolwiek myśli o tym, że gdy soczyste mięsko smaży się na ruszcie, pięknie pachnie i wygląda, to powstają liczne rakotwórcze związki, jak na przykład policykliczne węglowodory aromatyczne, w skrócie PAH? Niestety… Jest ich tym więcej, im bardziej podgrzewamy mięso oraz im więcej tłuszczu ono zawiera. Związki uwalniają się podczas skapywania tłuszczu na żar, a następnie osiadają na mięsie.

W zmniejszeniu ilości szkodliwych substancji pomaga wcześniejsze marynowanie mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu w Porto (Portugalia) proponują użyć w tym celu... piwa. Najlepiej ciemnego. Doświadczenie, które wykonali, polegało na przygotowaniu dwóch typów marynat. Jedna bazowała na jasnym pilznerze, druga natomiast zawierała piwo ciemne. Ten drugi rodzaj trunku ma więcej tzw. melanoidynów, związków o brązowej barwie, powstających z połączenia cukrów i aminokwasów. Melanoidyny mają właściwości przeciwutleniające, czyli dobre dla naszego organizmu - niszczą wolne rodniki (odpowiedzialne za degradację komórek ciała). Badacze przypuszczali, że ciemne piwo spowoduje uwolnienie mniejszej ilości szkodliwych PAH w trakcie grillowania. I tak się stało.

Niezamarynowane wcześniej steki miały 21 nanogramów PAH na gram mięsa, zamarynowane w pilznerze – 18 nanogramów , zaś te wprost z ciemnego piwa - 10 nanogramów, czyli ponad połowę mniej niż bez marynaty. Nie udało się całkowicie weliminować niechcianych związków, ale możemy sami wspomóc się bardzo prostymi sposobami. Lepiej położyć mięso na tacy lub folii - na żar będzie skapywać mniej tłuszczu. Dobrym pomysłem jest odsunięcie żaru na boki, mięso nie musi smażyć się bezpośrednio nad węglem. Niektórzy grillują mięso do granic smaku i wyglądu, niemal na czarno – to nie oznacza, że staje się ono zdrowsze, bo prawie cały tłuszcz się wytopił. Im bardziej przypalone, tym ma więcej PAH i innych rakotwórczych związków. Dobrze o tym pamiętać.

Zdrowego grillowania! 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Piwo vs. piwo bezalkoholowe

Piwo – niska zawartość alkoholu, naturalne składniki, polifenole, czyli zapobiegające skutkom starzenia...
Piwo – niska zawartość alkoholu, naturalne składniki, polifenole, czyli zapobiegające skutkom starzenia przeciwutleniacze. Wiele osób uznaje tylko piwo z alkoholem, a bezalkoholowe to dla nich oranżada pozbawiona jakichkolwiek cennych właściwości. Czy faktycznie?

Jaki tłuszcz do smażenia?

Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, smalec bardzo niezdrowy. Wszyscy to wiemy. Ale co dzieje się z tymi...
Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, smalec bardzo niezdrowy. Wszyscy to wiemy. Ale co dzieje się z tymi tłuszczami, kiedy używamy ich do smażenia?

6 zdrowszych wyborów na grilla

Grillowanie – polskie hobby. Obowiązkowo w ciepły weekend, w zacnym towarzystwie. Czy może być coś lepszego?...
Grillowanie – polskie hobby. Obowiązkowo w ciepły weekend, w zacnym towarzystwie. Czy może być coś lepszego? Lepsze mogą być tylko zdrowsze wybory. Sprawdźcie, jak grillować zdrowo!

Co łączyć na talerzu?

Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań...
Zdrowe produkty są jeszcze zdrowsze, jeśli je odpowiednio ze sobą połączyć. Poszczególne składniki dań wchodzą ze sobą w reakcje, wzajemnie potęgując swoje działanie. Czasami nawet aż o 2 tys. procent!