Przejdź do treści

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?
Grill i piwo – zdrowy duet? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Grillowanie, jak wiadomo, nie jest zdrowym sposobem obróbki mięsa. Podczas przypiekania i skapywania tłuszczu na żar uwalniają się rakotwórcze związki, które osiadają na mięsie. Naukowcy znaleźli sposób: marynata z piwa podnosi walory zdrowotne grillowanego mięsa!

Sezon grillowy rozpoczęty. W sklepach już wysypało podpałkami, workami z węglem, składanymi grillami. Sama radość! Ale czy ktokolwiek myśli o tym, że gdy soczyste mięsko smaży się na ruszcie, pięknie pachnie i wygląda, to powstają liczne rakotwórcze związki, jak na przykład policykliczne węglowodory aromatyczne, w skrócie PAH? Niestety… Jest ich tym więcej, im bardziej podgrzewamy mięso oraz im więcej tłuszczu ono zawiera. Związki uwalniają się podczas skapywania tłuszczu na żar, a następnie osiadają na mięsie.

W zmniejszeniu ilości szkodliwych substancji pomaga wcześniejsze marynowanie mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu w Porto (Portugalia) proponują użyć w tym celu… piwa. Najlepiej ciemnego. Doświadczenie, które wykonali, polegało na przygotowaniu dwóch typów marynat. Jedna bazowała na jasnym pilznerze, druga natomiast zawierała piwo ciemne.

Ten drugi rodzaj trunku ma więcej tzw. melanoidynów, związków o brązowej barwie, powstających z połączenia cukrów i aminokwasów. Melanoidyny mają właściwości przeciwutleniające, czyli dobre dla naszego organizmu – niszczą wolne rodniki (odpowiedzialne za degradację komórek ciała). Badacze przypuszczali, że ciemne piwo spowoduje uwolnienie mniejszej ilości szkodliwych PAH w trakcie grillowania. I tak się stało.

Niezamarynowane wcześniej steki miały 21 nanogramów PAH na gram mięsa, zamarynowane w pilznerze – 18 nanogramów , zaś te wprost z ciemnego piwa – 10 nanogramów, czyli ponad połowę mniej niż bez marynaty. Nie udało się całkowicie wyeliminować niechcianych związków, ale możemy sami wspomóc się bardzo prostymi sposobami.

Lepiej położyć mięso na tacy lub folii – na żar będzie skapywać mniej tłuszczu. Dobrym pomysłem jest odsunięcie żaru na boki, mięso nie musi smażyć się bezpośrednio nad węglem. Niektórzy grillują mięso do granic smaku i wyglądu, niemal na czarno – to nie oznacza, że staje się ono zdrowsze, bo prawie cały tłuszcz się wytopił. Im bardziej przypalone, tym ma więcej PAH i innych rakotwórczych związków. Dobrze o tym pamiętać!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

Wege grill na majówkę

mięso na talerzu

Dlaczego tak bardzo lubimy mięso?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

5 zasad bezpiecznego grillowania

5 zasad bezpiecznego grillowania

Mięso szczęścia

Cała prawda o czerwonym mięsie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty