Przejdź do treści

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy, a do tego z gruszkami istnieje! Idealny dla wszystkich – także wegan i alergików.

Czekoladowy spód, delikatnie waniliowa masa i gruszkowy karmel. I to wszystko bez rozgrzewania piekarnika. Rozpływające się w ustach gruszki, słodkie daktyle, waniliowa nuta… Wakacyjny deser doskonały!

Brownie z kremem waniliowym i gruszkowym karmelem

przepis-na-gruszkowe-brownie-bez-pieczenia

Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com

Składniki na czekoladowy spód (na mniej więcej 10 kawałków ciasta, składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

– 250 ml mleka kokosowego + ewentualnie 3 łyżki (mleko wybieram tłustsze, z puszki)
– 150 g daktyli
– 65 g płatków migdałowych
– 25 g płatków-chipsów kokosowych
– 2 czubate łyżki kakao
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju kokosowego

Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy płatki migdałowe oraz kokosowe, gotujemy, ciągle mieszając. Suszone daktyle moczymy 5 min w gorącej wodzie, następnie blendujemy je z dodatkiem soli, oleju kokosowego oraz 3 łyżek mleczka na gładką masę. Gdy płatki zaczną się gotować, łączymy je z daktylową mieszanką, dosypujemy kakao i trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 min. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.

Składniki na jasną masę waniliowo-gruszkową:

– ziarenka z dwóch lasek wanilii
– 200 ml mleczka kokosowego
– średniej wielkości gruszka starta na tarce o drobnych oczkach (taka do parmezanu jak najbardziej się nada)
– 6-7 łyżek bezglutenowej kaszy manny lub płatków jaglanych

Mleczko gotujemy ze wszystkimi składnikami, nieustannie mieszając. Po kilku minutach od gotowania masa zacznie się ścinać/tężeć. Gdy stanie się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Składniki na karmel gruszkowy:

– 150 g suszonych daktyli
– 2 średniej wielkości gruszki
– 25 ml mleczka kokosowego
– dwie spore szczypty soli
– łyżka oleju kokosowego

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 5-10 min, następnie blendujemy je z resztą składników (polecam obrać gruszki ze skórki). Tak powstały karmel gotujemy przez 7 min na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Studzimy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą czekoladową warstwę, na to waniliowo-gruszkową i na koniec dekorujemy karmelem. Całość chłodzimy w zamrażarce przez mniej więcej 2 godz. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe do jedzenia. Przechowujemy w lodówce.

 

Aleksandra Jagłowskamłoda dusza osładzająca życie autorskimi wypiekami oraz ich zdjęciami, założycielka bloga Jaglowska. Rozkochana w kawie, leśnym powietrzu i literaturze. Twierdzi, że jedzenie to sztuka funkcjonalna, nieokiełznana, zbliżająca nas do innych ludzi. Karmi się abstrakcyjnie wielkimi marzeniami, zatrzymuje chwile dla drobnych przyjemności. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado