Przejdź do treści

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk
facet patrzy na tyłek kobiety
„Niezła dupa”, „fajne cycki” – kampania „To nie komplement!” pokazuje, że te zwroty nie mają nic wspólnego z pochwałami

Przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy, a do tego z gruszkami istnieje! Idealny dla wszystkich – także wegan i alergików.

Czekoladowy spód, delikatnie waniliowa masa i gruszkowy karmel. I to wszystko bez rozgrzewania piekarnika. Rozpływające się w ustach gruszki, słodkie daktyle, waniliowa nuta… Wakacyjny deser doskonały!

Brownie z kremem waniliowym i gruszkowym karmelem

przepis-na-gruszkowe-brownie-bez-pieczenia

Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com

Składniki na czekoladowy spód (na mniej więcej 10 kawałków ciasta, składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

– 250 ml mleka kokosowego + ewentualnie 3 łyżki (mleko wybieram tłustsze, z puszki)
– 150 g daktyli
– 65 g płatków migdałowych
– 25 g płatków-chipsów kokosowych
– 2 czubate łyżki kakao
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju kokosowego

Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy płatki migdałowe oraz kokosowe, gotujemy, ciągle mieszając. Suszone daktyle moczymy 5 min w gorącej wodzie, następnie blendujemy je z dodatkiem soli, oleju kokosowego oraz 3 łyżek mleczka na gładką masę. Gdy płatki zaczną się gotować, łączymy je z daktylową mieszanką, dosypujemy kakao i trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 min. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.

Składniki na jasną masę waniliowo-gruszkową:

– ziarenka z dwóch lasek wanilii
– 200 ml mleczka kokosowego
– średniej wielkości gruszka starta na tarce o drobnych oczkach (taka do parmezanu jak najbardziej się nada)
– 6-7 łyżek bezglutenowej kaszy manny lub płatków jaglanych

Mleczko gotujemy ze wszystkimi składnikami, nieustannie mieszając. Po kilku minutach od gotowania masa zacznie się ścinać/tężeć. Gdy stanie się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Składniki na karmel gruszkowy:

– 150 g suszonych daktyli
– 2 średniej wielkości gruszki
– 25 ml mleczka kokosowego
– dwie spore szczypty soli
– łyżka oleju kokosowego

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 5-10 min, następnie blendujemy je z resztą składników (polecam obrać gruszki ze skórki). Tak powstały karmel gotujemy przez 7 min na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Studzimy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą czekoladową warstwę, na to waniliowo-gruszkową i na koniec dekorujemy karmelem. Całość chłodzimy w zamrażarce przez mniej więcej 2 godz. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe do jedzenia. Przechowujemy w lodówce.

 

Aleksandra Jagłowskamłoda dusza osładzająca życie autorskimi wypiekami oraz ich zdjęciami, założycielka bloga Jaglowska. Rozkochana w kawie, leśnym powietrzu i literaturze. Twierdzi, że jedzenie to sztuka funkcjonalna, nieokiełznana, zbliżająca nas do innych ludzi. Karmi się abstrakcyjnie wielkimi marzeniami, zatrzymuje chwile dla drobnych przyjemności. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie potrawy wigilijne

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Pieczone warzywa w trzech odsłonach. Idealne na zimę!

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty. Pomysł na niedzielny przysmak!

Chipsy z pomidorków koktajlowych – zdrowa przekąska

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Hummus z grochu i marchewką na białym talerzu

Masz w domu groch? Oto, co możesz pysznego wyczarować!

13 kreatywnych przepisów świątecznych

13 kreatywnych przepisów świątecznych