Przejdź do treści

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zdjęcie: Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta biegnie po plaży przy linii morza. ma zwiewną sukienkę
Jak wygląda wizyta i rehabilitacja kobiety u fizjoterapeuty uroginekologicznego? Wyjaśnia fizjoterapeutka
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka
Jelita a stres / istock
Jelita a stres – czy mają ze sobą coś wspólnego? Psycholożka i gastroenterolog wyjaśniają
Lek z balsamem peruwiańskim
Balsam peruwiański – zastosowanie i przeciwwskazania
Kaya Szulczewska: „Włosy pod pachami mogą być równie zadbane, piękne i pożądane, co te na głowie”

Jabłka to nasze narodowe dobro, dostępne przez cały rok. Mają wielką moc. Skorzystaj z naszego przepisu na gryczane galette z jabłkami i kozim serem. Będzie pysznie i zdrowo.

„Ludzie dzielą się chyba tylko na tych, którzy lubią jabłka, i na tych, co nie znoszą jabłek” – pisał Marek Hłasko. No cóż, trochę tak jest. Polska jabłkami stoi, jabłka to nasz owoc narodowy i bardzo dobrze! W Anglii mawiają, że zjedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed wizytą u lekarza. Coś w tym musi być, bo jabłka to samo zdrowie. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy jest na nie sezon. Są bogatym źródłem witaminy C, a także potasu i składników mineralnych. Mówi się również, że są naszym sprzymierzeńcem w walce o gładką cerę i zgrabną kibić. Oczywiście najwięcej dobroci mają jabłka surowe i nieobrane, bo to w skórce znajduje się najwięcej błonnika i pektyn, które oczyszczają nasz układ pokarmowy. Dlatego starajmy się jeść jabłka ze skórką.

Gdy tylko jabłka pojawią się na straganie, od razu myślimy o szarlotce. Nic dziwnego, to przepyszne ciasto o wielu twarzach, ale zwykle dosyć kaloryczne. Spróbujmy więc czegoś nowego. Zamiast typowej szarlotki, niech będzie rustykalna i bezglutenowa tarta. Mąka gryczana nada wspaniały, orzechowy smak, który świetnie skomponuje się z kwaskowatymi jabłkami. Kozi ser nada tarcie gładkiej struktury, a miód to wszystko osłodzi. Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy polskie odmiany jabłek. Do pieczenia świetnie sprawdzi się szara i złota reneta. Gotowi na galette? 

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem

                                                                                   Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – składniki na ciasto:

– 250 g mąki gryczanej
– 110 g schłodzonego masła
– 2 małe jajka
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki soli morskiej

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – składniki na wierzch:

– 250 g sera koziego
– 100 g koziego twarożku
– 4 łyżki miodu spadziowego
– 5 średnich, kwaskowatych jabłek
– dwie garści orzechów włoskich
– świeży tymianek

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – przygotowanie

Mąkę gryczaną przesiej przez sito na blat, wmieszaj cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj między palcami z mąką. Następnie dodaj jajka ze śmietaną i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosyp jeszcze trochę mąki. Uformuj płaski, gruby placek, owiń go folią spożywczą i schowaj do lodówki na 60 minut.

Piekarnik nastaw na 180 st. C.

 

Ser kozi wraz z twarożkiem przełóż do miski, dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 2 milimetrów. Orzechy posiekaj i podpraż na gorącej patelni. Blat posyp mąką, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm i średnicy 30 cm. Ciasto przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj warstwą koziego sera, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Ser posyp uprażonymi orzechami, na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Na koniec dodaj listki świeżego tymianku. Brzegi ciasta zawijaj do środka na zakładkę, nie musisz walczyć o estetykę. Następnie brzeg posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz przez około 40 minut, aż brzegi się zrumienią.

Przed podaniem skrop tartę miodem i udekoruj gałązkami świeżego tymianku.

Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

kiszonki

Top 10 produktów na leniwe jelita

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?