Przejdź do treści

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zdjęcie: Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta w trakcie szczepienia
Powinniśmy znać kalendarz szczepień dla dorosłych!
Tabletki na stole spadają z góry
Jak odpowiednio brać antybiotyki? Insta Pediatra: jeśli nie będziemy tego dobrze robić, to antybiotyki przestaną być skuteczne, a my zostaniemy bez broni w walce z bakteriami
Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik
Dr Michał Czapla / Instagram.com
Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca
Jedzenie słodyczy / istockphoto.com
Chcesz skończyć z jedzeniem słodyczy? Zadaj sobie kilka pytań, a odpowiedzi spisz na kartce. To sposób dietetyczki Darii Rybickiej

Jabłka to nasze narodowe dobro, dostępne przez cały rok. Mają wielką moc. Skorzystaj z naszego przepisu na gryczane galette z jabłkami i kozim serem. Będzie pysznie i zdrowo.

„Ludzie dzielą się chyba tylko na tych, którzy lubią jabłka, i na tych, co nie znoszą jabłek” – pisał Marek Hłasko. No cóż, trochę tak jest. Polska jabłkami stoi, jabłka to nasz owoc narodowy i bardzo dobrze! W Anglii mawiają, że zjedzenie jednego jabłka dziennie uchroni nas przed wizytą u lekarza. Coś w tym musi być, bo jabłka to samo zdrowie. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy jest na nie sezon. Są bogatym źródłem witaminy C, a także potasu i składników mineralnych. Mówi się również, że są naszym sprzymierzeńcem w walce o gładką cerę i zgrabną kibić. Oczywiście najwięcej dobroci mają jabłka surowe i nieobrane, bo to w skórce znajduje się najwięcej błonnika i pektyn, które oczyszczają nasz układ pokarmowy. Dlatego starajmy się jeść jabłka ze skórką.

Gdy tylko jabłka pojawią się na straganie, od razu myślimy o szarlotce. Nic dziwnego, to przepyszne ciasto o wielu twarzach, ale zwykle dosyć kaloryczne. Spróbujmy więc czegoś nowego. Zamiast typowej szarlotki, niech będzie rustykalna i bezglutenowa tarta. Mąka gryczana nada wspaniały, orzechowy smak, który świetnie skomponuje się z kwaskowatymi jabłkami. Kozi ser nada tarcie gładkiej struktury, a miód to wszystko osłodzi. Jeśli tylko mamy taką możliwość, wybierajmy polskie odmiany jabłek. Do pieczenia świetnie sprawdzi się szara i złota reneta. Gotowi na galette? 

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem

                                                                                   Zdjęcie: Marta Borowiec | Pass the Food

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – składniki na ciasto:

– 250 g mąki gryczanej
– 110 g schłodzonego masła
– 2 małe jajka
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki soli morskiej

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – składniki na wierzch:

– 250 g sera koziego
– 100 g koziego twarożku
– 4 łyżki miodu spadziowego
– 5 średnich, kwaskowatych jabłek
– dwie garści orzechów włoskich
– świeży tymianek

Gryczane galette z jabłkami i kozim serem – przygotowanie

Mąkę gryczaną przesiej przez sito na blat, wmieszaj cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj między palcami z mąką. Następnie dodaj jajka ze śmietaną i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosyp jeszcze trochę mąki. Uformuj płaski, gruby placek, owiń go folią spożywczą i schowaj do lodówki na 60 minut.

Piekarnik nastaw na 180 st. C.

 

Ser kozi wraz z twarożkiem przełóż do miski, dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 2 milimetrów. Orzechy posiekaj i podpraż na gorącej patelni. Blat posyp mąką, wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm i średnicy 30 cm. Ciasto przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj warstwą koziego sera, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Ser posyp uprażonymi orzechami, na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Na koniec dodaj listki świeżego tymianku. Brzegi ciasta zawijaj do środka na zakładkę, nie musisz walczyć o estetykę. Następnie brzeg posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz przez około 40 minut, aż brzegi się zrumienią.

Przed podaniem skrop tartę miodem i udekoruj gałązkami świeżego tymianku.

Marta Borowiec – przede wszystkim pasjonatka fotografii, później entuzjastka dobrej kuchni. Na Pass the Food dzieli się prostymi przepisami i estetycznym spojrzeniem na jedzenie. Bo jedzenie to forma udomowionej sztuki. Dużo czyta, sporo fotografuje, a odkąd ma jamnika, już nic nie jest takie samo…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.