Przejdź do treści

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak prawidłowo dbać o zęby? Wyjaśnia dentysta Tomasz Kupryś
Globus a pod nim ręka
Lekarz Dawid Ciemięga pozywa osoby, które atakują prof. Krzysztofa Simona w internecie
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)
Małże na talerzu. Przy stole para na radnce
„Randki są ogromnie ważne na każdym etapie związku” pisze psychoterapeutka Anna Wietrzykowska. Dlaczego należy je praktykować?
Czy dzieci na placu zabaw powinny nosić maseczki?/Rawpixel
Czy dzieci na placu zabaw powinny nosić maseczki? Oto oficjalne wytyczne

Zbliżający się sezon na zielony groszek to inspiracja do powstania tego dania. Kaszotto z kaszy gryczanej niepalonej w akompaniamencie zielonego groszku i aromatycznej bazylii smakuje naprawdę świetnie. A do tego jest kopalnią witamin i minerałów. Iście wiosenne doładowanie naszych „akumulatorów”!

Kasza gryczana niepalona to fajna alternatywa dla ryżu arborio, który stosuje się w tradycyjnym risotto, a który jest uboższy w wartości odżywcze niż niepalona gryka, bo kasza w przeciwieństwie do niego zawiera dużo potasu, żelaza, witamin z grupy B, fosforu, magnezu oraz cynku. Działa korzystnie na nasz metabolizm, wzmacnia kości, układ nerwowy i zapobiega zaparciom.

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

A towarzyszący kaszy w tym daniu zielony groszek to bogate źródło kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, białka, witamin A, C, E i K. Działa korzystnie na naszą skórę, stawy i serce.

Po długiej zimie takie danie to prawdziwa bomba witaminowa, której tak nam potrzeba.

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem

gryczane-kaszotto-przepis

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2-4 porcje):

– 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (suchej, niegotowanej), ok. 200 g
– 2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), ok. 300 g
– 1/2 pęczka świeżej bazylii
– 2 pałki selera naciowego
– 2 szalotki lub 1 zwykła cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 l bulionu warzywnego *
– 1/4 łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny, do podania
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

*bulion możesz przygotować, łącząc wodę z 2 łyżkami bulionu w proszku z tego przepisu.

Przygotowanie:

Łuskamy zielony groszek, jeśli używamy świeżego. Myjemy pałki selera i siekamy na 1 cm kawałki. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy.

W średnim garnku wstawiamy bulion, po czym zmniejszamy ogień, aby wywar pozostawał cały czas ciepły. W drugim garnku zagrzewamy oliwę i wrzucamy do niej szalotkę, czosnek oraz selera naciowego, podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dosypujemy kaszę oraz groszek, dokładnie mieszamy i podsmażamy minutę. Nastawiamy minutnik na 20 minut i do garnka z kaszą wlewamy kilka chochli bulionu. Mieszamy i kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy następną porcję. Postępujemy tak do końca czasu gotowania, od czasu do czasu mieszając całość.

Kiedy nasze kaszotto jest już gotowe, do garnka dosypujemy sól i pieprz oraz listki bazylii i dokładnie mieszamy. Wykładamy porcje na talerze i posypujemy startą skórką z cytryny.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Czy naprawdę wiosna to pora na zakochiwanie się? Działa aura, natura, przypadek?

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Wiosenne przesilenie. Zmęczenie na wiosnę

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?