Przejdź do treści

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?
Batoniki z mąki ze świerszczy. Źródło: www.hopperatx.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz
mama i dziecko
Przełom w leczeniu depresji poporodowej. FDA zatwierdziła nowy lek. Szybki, skuteczny, ale bardzo drogi

Mają dwa razy więcej białka niż mięso, 15 proc. więcej żelaza niż zielone warzywa i już okrzyknięto je pożywieniem przyszłości. Owady! To one mają wkrótce zastąpić nam mięso i inne źródła protein.  

Rosnące ceny pożywienia, wzrost liczby ludności i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że coraz częściej boimy się o zapasy jedzenia w przyszłości. Dlatego trwają poszukiwania lepszych zamienników tego, co konsumujemy dzisiaj. Podczas spotkania Institute of Food Technologists (największej organizacji na świecie zajmującej się nauką o żywności) owady okrzyknięto pożywieniem przyszłości! Choć brzmi to jak żart, jest całkiem poważną zapowiedzią. Na amerykańskim rynku już pojawiły się np. batony na bazie mąki ze świerszczy. Ich twórca, Pat Crowley, jest przekonany, że wprowadzenie owadów do codziennej diety rozwiązałoby problem głodu w najbiedniejszych regionach świata i jest też szansą na powstrzymanie klęski głodu, która grozi nam w przyszłości. Na marginesie, jego produkty cieszą się ogromnym powodzeniem. Ale nie trzeba szukać daleko, by odnaleźć poważne działania na rzecz tego rynku. Wystarczy spojrzeć odrobinę na zachód. Holenderski rząd już przeznacza spore środki na wprowadzenie owadów do podstawowej diety! Zainwestował niedawno ponad 1 mln euro w badania naukowe oraz stworzenie przepisów regulujących zakładanie i funkcjonowanie farm owadów. Podobnych inicjatyw jest więcej.

Dlaczego owady?

Hodowla stawonogów wymaga mniejszych zasobów ziemi i wody, wiąże się z mniejszą emisją gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt, uprawa soi, kukurydzy czy ryżu. Obecnie woda nie jest wystarczająco efektywnie wykorzystywana w produkcji jedzenia.

Potrzeba nam tanich zamienników, bo ludności będzie coraz więcej. Według prognoz w 2050 roku ma być nas 9 miliardów, czyli prawie 2 miliardy więcej niż obecnie. A pożywienia nie przybywa…

Pat Crowley, pionierski producent batoników ze świerszczy, przekonuje, że jedzenie owadów jest bardzo zdrowe, gdyż są doskonałym źródłem białka – zawierają 2 razy więcej protein niż wołowina. Ponadto dostarczają 15 proc. więcej żelaza niż zielone warzywa i tyle samo witaminy B12 co łosoś.

Mięso w przyszłości stanowić będzie produkt luksusowy – uważa część ekologów. Dlatego owady mogą być bardziej ekonomiczną i odżywczą alternatywą.

Jest w czym wybierać. Owady to najliczniejsza grupa zwierząt, które mogłyby stanowić pożywienie dla człowieka. Szacuje się, że moglibyśmy w tym celu wykorzystać ok. 1400 gatunków (za: The Scientist, 2013 r.).

Stawonogi już są pożywieniem ludności w wielu krajach na świecie. W Tajlandii zajadają się świerszczami, osy są przysmakiem w Japonii, zaś w Afryce w menu znajdziemy gąsienice i szarańczę. To na co mamy się przygotować? Pająki i mrówki w panierce? Niekoniecznie. Z owadów można wytwarzać proszek stanowiący bazę dla innych produktów, można zrobić z nich kiełbasę albo kotleta, do złudzenia przypominające ich mięsne odpowiedniki! Przekonani choć trochę?

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

greta thunberg

„Jestem zaszczycona i bardzo wdzięczna”. 16-letnia Greta Thunberg nominowana do Pokojowej Nagrody Nobla

Pozwolisz swojemu dziecku pójść na wagary? W piątek odbędzie się Młodzieżowy Strajk Klimatyczny. „Nasza przyszłość decyduje się właśnie teraz” – piszą organizatorzy

Trash Challenge opanował świat. Ludzie zbierają śmieci w świetnej akcji mediów społecznościowych

Kobieta gotuje w kuchni

Jesteś szczupła a mimo to wciąż się odchudzasz? Poznaj 8 zagrożeń głodówki

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!

Wystarczy, że stracisz 5 proc. masy ciała, a poprawisz stan swojego zdrowia. Zobacz, jakie korzyści płyną z odchudzania

śpiące dziecko

Skaza białkowa u niemowlaka – w jaki sposób się objawia? Jak jej skutecznie zapobiegać?

cholesterol w 3D

Jak obniżyć poziom cholesterolu całkowitego? Dieta, aktywność fizyczna, lekarstwa

cholesterol blokujący tętnicę w 3D

Cholesterol LDL – jak obniżyć jego poziom? Dieta antycholesterolowa jako element terapii

kobieta kawa na wynos

Poznaj i wyeliminuj! 6 najgorszych nawyków żywieniowych

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

daria rybicka

„Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na twój układ nerwowy, sprawdź to!” Dietetyk Daria Rybicka o diecie w leczeniu depresji

Jak przeżyć tłusty czwartek? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Smog i Warszawa w tle. Beauty&theSmog to niezwykły projekt polskiego fotografa zwracający uwagę na zanieczyszczenie powietrza

Kobieta leży u kosmetyczki w legginsach i ma wykonywany zabieg

Co to jest endermologia – efekty, wskazania i przeciwwskazania do masażu podciśnieniowego

Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej

Dietetyczny anty-ranking. Których diet promowanych przez celebrytów lepiej unikać? Zobacz, co mówią specjaliści

Nie objadaj się na noc!