Przejdź do treści

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?

Insekty na talerzu. Gotowi na rewolucję?
Batoniki z mąki ze świerszczy. Źródło: www.hopperatx.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Mają dwa razy więcej białka niż mięso, 15 proc. więcej żelaza niż zielone warzywa i już okrzyknięto je pożywieniem przyszłości. Owady! To one mają wkrótce zastąpić nam mięso i inne źródła protein.

Rosnące ceny pożywienia, wzrost liczby ludności i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że coraz częściej boimy się o zapasy jedzenia w przyszłości. Dlatego trwają poszukiwania lepszych zamienników tego, co konsumujemy dzisiaj. Podczas spotkania Institute of Food Technologists (największej organizacji na świecie zajmującej się nauką o żywności) owady okrzyknięto pożywieniem przyszłości! Choć brzmi to jak żart, jest całkiem poważną zapowiedzią. Na amerykańskim rynku już pojawiły się np. batony na bazie mąki ze świerszczy. Ich twórca, Pat Crowley, jest przekonany, że wprowadzenie owadów do codziennej diety rozwiązałoby problem głodu w najbiedniejszych regionach świata i jest też szansą na powstrzymanie klęski głodu, która grozi nam w przyszłości. Na marginesie, jego produkty cieszą się ogromnym powodzeniem. Ale nie trzeba szukać daleko, by odnaleźć poważne działania na rzecz tego rynku. Wystarczy spojrzeć odrobinę na zachód. Holenderski rząd już przeznacza spore środki na wprowadzenie owadów do podstawowej diety! Zainwestował niedawno ponad 1 mln euro w badania naukowe oraz stworzenie przepisów regulujących zakładanie i funkcjonowanie farm owadów. Podobnych inicjatyw jest więcej.

Dlaczego owady?

Hodowla stawonogów wymaga mniejszych zasobów ziemi i wody, wiąże się z mniejszą emisją gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt, uprawa soi, kukurydzy czy ryżu. Obecnie woda nie jest wystarczająco efektywnie wykorzystywana w produkcji jedzenia.

Potrzeba nam tanich zamienników, bo ludności będzie coraz więcej. Według prognoz w 2050 roku ma być nas 9 miliardów, czyli prawie 2 miliardy więcej niż obecnie. A pożywienia nie przybywa…

Pat Crowley, pionierski producent batoników ze świerszczy, przekonuje, że jedzenie owadów jest bardzo zdrowe, gdyż są doskonałym źródłem białka – zawierają 2 razy więcej protein niż wołowina. Ponadto dostarczają 15 proc. więcej żelaza niż zielone warzywa i tyle samo witaminy B12 co łosoś.

Mięso w przyszłości stanowić będzie produkt luksusowy – uważa część ekologów. Dlatego owady mogą być bardziej ekonomiczną i odżywczą alternatywą.

Jest w czym wybierać. Owady to najliczniejsza grupa zwierząt, które mogłyby stanowić pożywienie dla człowieka. Szacuje się, że moglibyśmy w tym celu wykorzystać ok. 1400 gatunków (za: The Scientist, 2013 r.).

Stawonogi już są pożywieniem ludności w wielu krajach na świecie. W Tajlandii zajadają się świerszczami, osy są przysmakiem w Japonii, zaś w Afryce w menu znajdziemy gąsienice i szarańczę. To na co mamy się przygotować? Pająki i mrówki w panierce? Niekoniecznie. Z owadów można wytwarzać proszek stanowiący bazę dla innych produktów, można zrobić z nich kiełbasę albo kotleta, do złudzenia przypominające ich mięsne odpowiedniki! Przekonani choć trochę?

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń