Przejdź do treści

Jabłka z niespodzianką. Nasz narodowy owoc w nietypowym wydaniu

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Paulina Młynarska / fot. Tatiana Jachyra
„Wkurzyłam się maksymalnie. Na was kobiety. Na część z was…” – pisze Paulina Młynarska. Chodzi o dyskusję na temat nowej kampanii, która mówi m.in., że miejsce kobiety jest w kuchni
Przytulające się kobiety - Sisters in arms
Projekt Zuzy Krajewskiej dla Sisters of Europe Polska. Jej zdjęcia pokazują, jak kobiety potrafią się wspierać
Kobieta w sklepie
Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła
Kobieta idzie z rozłożonym parasolem w ręku
Stres to cichy zabójca? „Stres, którego doświadczasz wpływa na wiele procesów fizjologicznych, w tym trawienie, działanie układu odpornościowego, nastrój, emocje” – tłumaczy lekarka
Postaw na wykroki
Postaw na wykroki i popraw swoją siłę, stabilność, giętkość i równowagę

Najlepsze są na surowo – pewnie. Ale jabłka zapiekane z pysznym nadzieniem z pęczaku, grzybów, orzechów i innych dodatków na bank podbiją wasze podniebienia!

Jabłka – pozornie doceniany nasz narodowy skarb. Jednak czy rzeczywiście doceniamy je na co dzień? Z pewnością warto po nie sięgać nawet częściej niż raz dziennie ponieważ są to niezwykle bogate we wszelkie dobra owoce. Najlepiej jeść je ze skórką, która zawiera solidną dawkę pektyn, które usuwają toksyny (wiążą nawet niektóre metale ciężkie), regulują trawienie i dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit, która jest kluczowa dla naszej odporności.

 

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Właściwości te wzmacnia także błonnik, którego w jabłkach nie brakuje. Bogate w witaminę C – tak potrzebną o każdej porze – odkwaszają organizm dzięki zasadowym solom mineralnym, wzmacniają wątrobę i układ nerwowy. Mają także potas i żelazo. Witamina PP i krzem w nich zawarte mają świetny wpływ na wygląd skóry. Polifenole natomiast zapobiegają nowotworom, szczególnie jelita grubego. A przy tym wszystkim jabłka są niskokaloryczne. Warto chrupać je na surowo, ale gdybyście mieli ochotę na odmianę – jabłka zapiekane z nadzieniem z pęczaku, grzybów i orzechów smakują odlotowo!

Jabłka nadziewane pęczakiem

Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Jabłka nadziewane pęczakiem – składniki (na 8 sztuk – 4 porcje):

– 8 dużych jabłek
– 1 szklanka pęczaku
– 2 pory
– 50 g suszonych grzybów
– ½ szklanki orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
– ½ pęczka natki pietruszki
– 1 łyżka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka świeżego majeranku
– 4 szklanki bulionu (najlepiej niesolonego)
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczki pieprzu Cayenne

Jabłka nadziewane pęczakiem – przygotowanie:

Pęczak płuczemy, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone suszone grzyby, gotujemy do miękkości – około 40 minut, odcedzamy, gdy jest taka potrzeba.

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Z porów usuwamy brzydkie, zewnętrzne liście, kroimy je na pół i dokładnie płuczemy. Kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajmy pory. Wsypujemy sól, smażymy pory, aż zmiękną.

Z jabłek odcinamy wierzch, wydrążamy ostrożnie środek, pozostawiając ścianki grubości około 1 cm – dobrze sprawdza się metalowa łyżka do lodów. Miąższ siekamy, dodajemy do smażących się porów.

Usmażone składniki dodajemy do kaszy z grzybami. Farsz doprawiamy, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Nadziewamy jabłka – na wierzch można dodać odrobinę startego żółtego sera dobrej jakości. Przykrywamy odciętymi kapeluszami. Zapiekamy, aż będą miękkie, około 30 minut, podajemy gorące.

Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?