3 min.
Jabłka z niespodzianką. Nasz narodowy owoc w nietypowym wydaniu

Zdjęcie: iStock
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Najlepsze są na surowo – pewnie. Ale jabłka zapiekane z pysznym nadzieniem z pęczaku, grzybów, orzechów i innych dodatków na bank podbiją wasze podniebienia!
Jabłka – pozornie doceniany nasz narodowy skarb. Jednak czy rzeczywiście doceniamy je na co dzień? Z pewnością warto po nie sięgać nawet częściej niż raz dziennie ponieważ są to niezwykle bogate we wszelkie dobra owoce. Najlepiej jeść je ze skórką, która zawiera solidną dawkę pektyn, które usuwają toksyny (wiążą nawet niektóre metale ciężkie), regulują trawienie i dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit, która jest kluczowa dla naszej odporności.
Właściwości te wzmacnia także błonnik, którego w jabłkach nie brakuje. Bogate w witaminę C – tak potrzebną o każdej porze – odkwaszają organizm dzięki zasadowym solom mineralnym, wzmacniają wątrobę i układ nerwowy. Mają także potas i żelazo. Witamina PP i krzem w nich zawarte mają świetny wpływ na wygląd skóry. Polifenole natomiast zapobiegają nowotworom, szczególnie jelita grubego. A przy tym wszystkim jabłka są niskokaloryczne. Warto chrupać je na surowo, ale gdybyście mieli ochotę na odmianę – jabłka zapiekane z nadzieniem z pęczaku, grzybów i orzechów smakują odlotowo!
Jabłka nadziewane pęczakiem
Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com
Jabłka nadziewane pęczakiem – składniki (na 8 sztuk – 4 porcje):
– 8 dużych jabłek
– 1 szklanka pęczaku
– 2 pory
– 50 g suszonych grzybów
– ½ szklanki orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
– ½ pęczka natki pietruszki
– 1 łyżka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka świeżego majeranku
– 4 szklanki bulionu (najlepiej niesolonego)
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
Jabłka nadziewane pęczakiem – przygotowanie:
Pęczak płuczemy, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone suszone grzyby, gotujemy do miękkości – około 40 minut, odcedzamy, gdy jest taka potrzeba.
Z porów usuwamy brzydkie, zewnętrzne liście, kroimy je na pół i dokładnie płuczemy. Kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajmy pory. Wsypujemy sól, smażymy pory, aż zmiękną.
Z jabłek odcinamy wierzch, wydrążamy ostrożnie środek, pozostawiając ścianki grubości około 1 cm – dobrze sprawdza się metalowa łyżka do lodów. Miąższ siekamy, dodajemy do smażących się porów.
Usmażone składniki dodajemy do kaszy z grzybami. Farsz doprawiamy, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Nadziewamy jabłka – na wierzch można dodać odrobinę startego żółtego sera dobrej jakości. Przykrywamy odciętymi kapeluszami. Zapiekamy, aż będą miękkie, około 30 minut, podajemy gorące.
Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.
Poleć ten przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020