Przejdź do treści

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na creme brule
Zdjęcie: Dominika Wójciak Kulinarne Bezdroża
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Małgorzata Rozenek
Małgorzata Rozenek pokazała zdjęcie z płaczącym synkiem. Oburzone głosy: to obrzydliwe gwałcenie praw dziecka
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać
koronawirus, lekarze rodzinni
Powtarzał: dajcie lekarzom rodzinnym zlecać testy, a zobaczycie skalę epidemii. Michał Domaszewski o rekordach zakażeń w Polsce
Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch
Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna

Jest czas malin. Można wyjadać je wprost z krzaczka, można używać ich do koktajli i deserów. Mam dla was letnią propozycję z malinami i kaszą jaglaną w roli głównej. Temu smakowi nie sposób się oprzeć!

W kuchni sezonowej nie ma nic gorszego niż przeładowane i przekombinowane danie, w którym zamiast głównego bohatera czuć tysiąc trudnych do rozszyfrowania smaków i przypraw. Kluczem do zrozumienia hasła „sezonowy produkt” jest właśnie szacunek dla jego wyjątkowego smaku, z którego pełni można się cieszyć jedynie przez określoną część roku. Dlatego gotując latem, sięgajcie po proste receptury bazujące na kilku składnikach. Starajcie się podkreślić smak wybranych warzyw i owoców tak, by idealnie się uzupełniały i nie konkurowały ze sobą. Jeśli szukacie inspiracji w kuchniach świata, nie galopujcie za daleko. Indyjskie przyprawy i tajskie pasty zostawcie na okres jesienno-zimowy. Wszelkie dynie, bulwy i korzenie kochają mocne smaki, bo same po miesiącach w spiżarni mają go jak na lekarstwo. Latem gotujcie jak mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego, wybierajcie trzy, cztery składniki i wydobywajcie z nich pełnię smaku.

Co aktualnie wrzucać do koszyka? W samym środku lata macie pełen wachlarz możliwości. Planując proste letnie menu, szukajcie nowych połączeń. Do moich ukochanych skąpanych słońcem kulinarnych mariaży należą takie kompozycje jak letnia caprese z dojrzałymi pomidorami i nektarynkami, bób z upieczoną słodką papryką, czereśnie z buraczkami i maliny z brzoskwiniami. To ostatnie pielęgnuję od śniadania po deser, bo wyjątkowo je sobie upodobałam. Na śniadanie piekę brzoskwinie z posypką z granoli i podaję je z jogurtem i świeżymi malinami. Uwielbiam malinowo-brzoskwiniowe bellini na mocno schłodzonym wytrawnym prosecco, a na deser przygotowuję słodki naturalną słodyczą dojrzałych owoców jaglany crème brûlée ze świeżymi malinami. Dacie się namówić?

Owocowe śniadanie

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Zdjęcie: Dominika Wójciak | Kulinarne Bezdroża

Składniki (na 4 porcje):

– ½ szklanki kaszy jaglanej, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
– 1½ szklanki mleka kokosowego
– 2 dojrzałe słodkie brzoskwinie
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
– 1 szklanka świeżych malin
– szczypta soli

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę wypłucz dokładnie na sicie i przełóż do garnka z głębokim dnem. Dolej mleko, dosyp sól i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20‒30 minut, aż kasza będzie bardzo miękka i rozpadająca się. W międzyczasie umyj brzoskwinie, usuń pestki i podziel owoce na kawałki. Gorącą kaszę zmiksuj z brzoskwiniami. Krem powinien mieć gęstą, kremową konsystencję.

Kokilki do crème brûlée wysmaruj olejem i przełóż do nich brzoskwiniowo-jaglany krem. Wygładź powierzchnię łyżką zmoczoną w wodzie i przykryj każdą z kokilek folią, by na kremie nie utworzyła się twarda skorupka. Przełóż do lodówki na minimum 1‒2 godziny. Deser w lodówce możesz przechowywać do 2 dni. Tuż przed podaniem posyp porcję kremu ½ łyżki brązowego cukru i opal specjalnym palnikiem, tak by na wierzchu utworzyła się charakterystyczna skorupka. Podawaj od razu ze świeżymi malinami.


Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka książek „Ziarno”, „Warzywo” oraz „Kulinarne Opowieści”. Z wykształcenia geodetka, z zamiłowania podróżująca pasjonatka dobrego jedzenia i takiegoż wina. W kuchni ceni wyrafinowaną prostotę i dobrej jakości produkty. Kolekcjonuje kulinarne doświadczenia z całego świata oraz gromadzi egzotyczne przyprawy, które z błyskiem w oku wykorzystuje w lokalnej i sezonowej kuchni. Regularnie kisi cytryny na zmianę z polskim kimchi, do którego wykorzystuje między innymi czosnek niedźwiedzi, botwinę i młodą kapustę. Swoim pomysłem na kuchnię dzieli się na łamach miesięcznika PANI oraz weekendowego dodatku do Dziennika Polskiego. Publikuje na blogu „Kulinarne Bezdroża”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły