Przejdź do treści

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na creme brule
Zdjęcie: Dominika Wójciak Kulinarne Bezdroża
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jest czas malin. Można wyjadać je wprost z krzaczka, można używać ich do koktajli i deserów. Mam dla was letnią propozycję z malinami i kaszą jaglaną w roli głównej. Temu smakowi nie sposób się oprzeć!

W kuchni sezonowej nie ma nic gorszego niż przeładowane i przekombinowane danie, w którym zamiast głównego bohatera czuć tysiąc trudnych do rozszyfrowania smaków i przypraw. Kluczem do zrozumienia hasła „sezonowy produkt” jest właśnie szacunek dla jego wyjątkowego smaku, z którego pełni można się cieszyć jedynie przez określoną część roku. Dlatego gotując latem, sięgajcie po proste receptury bazujące na kilku składnikach. Starajcie się podkreślić smak wybranych warzyw i owoców tak, by idealnie się uzupełniały i nie konkurowały ze sobą. Jeśli szukacie inspiracji w kuchniach świata, nie galopujcie za daleko. Indyjskie przyprawy i tajskie pasty zostawcie na okres jesienno-zimowy. Wszelkie dynie, bulwy i korzenie kochają mocne smaki, bo same po miesiącach w spiżarni mają go jak na lekarstwo. Latem gotujcie jak mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego, wybierajcie trzy, cztery składniki i wydobywajcie z nich pełnię smaku.

Co aktualnie wrzucać do koszyka? W samym środku lata macie pełen wachlarz możliwości. Planując proste letnie menu, szukajcie nowych połączeń. Do moich ukochanych skąpanych słońcem kulinarnych mariaży należą takie kompozycje jak letnia caprese z dojrzałymi pomidorami i nektarynkami, bób z upieczoną słodką papryką, czereśnie z buraczkami i maliny z brzoskwiniami. To ostatnie pielęgnuję od śniadania po deser, bo wyjątkowo je sobie upodobałam. Na śniadanie piekę brzoskwinie z posypką z granoli i podaję je z jogurtem i świeżymi malinami. Uwielbiam malinowo-brzoskwiniowe bellini na mocno schłodzonym wytrawnym prosecco, a na deser przygotowuję słodki naturalną słodyczą dojrzałych owoców jaglany crème brûlée ze świeżymi malinami. Dacie się namówić?

Owocowe śniadanie

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Zdjęcie: Dominika Wójciak | Kulinarne Bezdroża

Składniki (na 4 porcje):

– ½ szklanki kaszy jaglanej, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
– 1½ szklanki mleka kokosowego
– 2 dojrzałe słodkie brzoskwinie
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
– 1 szklanka świeżych malin
– szczypta soli

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę wypłucz dokładnie na sicie i przełóż do garnka z głębokim dnem. Dolej mleko, dosyp sól i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20‒30 minut, aż kasza będzie bardzo miękka i rozpadająca się. W międzyczasie umyj brzoskwinie, usuń pestki i podziel owoce na kawałki. Gorącą kaszę zmiksuj z brzoskwiniami. Krem powinien mieć gęstą, kremową konsystencję.

Kokilki do crème brûlée wysmaruj olejem i przełóż do nich brzoskwiniowo-jaglany krem. Wygładź powierzchnię łyżką zmoczoną w wodzie i przykryj każdą z kokilek folią, by na kremie nie utworzyła się twarda skorupka. Przełóż do lodówki na minimum 1‒2 godziny. Deser w lodówce możesz przechowywać do 2 dni. Tuż przed podaniem posyp porcję kremu ½ łyżki brązowego cukru i opal specjalnym palnikiem, tak by na wierzchu utworzyła się charakterystyczna skorupka. Podawaj od razu ze świeżymi malinami.


Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka książek „Ziarno”, „Warzywo” oraz „Kulinarne Opowieści”. Z wykształcenia geodetka, z zamiłowania podróżująca pasjonatka dobrego jedzenia i takiegoż wina. W kuchni ceni wyrafinowaną prostotę i dobrej jakości produkty. Kolekcjonuje kulinarne doświadczenia z całego świata oraz gromadzi egzotyczne przyprawy, które z błyskiem w oku wykorzystuje w lokalnej i sezonowej kuchni. Regularnie kisi cytryny na zmianę z polskim kimchi, do którego wykorzystuje między innymi czosnek niedźwiedzi, botwinę i młodą kapustę. Swoim pomysłem na kuchnię dzieli się na łamach miesięcznika PANI oraz weekendowego dodatku do Dziennika Polskiego. Publikuje na blogu „Kulinarne Bezdroża”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym