Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jaglany koktajl z malinami

Jaglany koktajl z malinami
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Jedne z najbardziej wyczekiwanych i najpyszniejszych owoców są już w zasięgu ręki! Soczyste maliny kuszą nie tylko wyglądem i aromatem, ale i coraz bardziej przystępną ceną. Same w sobie maliny są bardzo zdrowe, a w połączeniu koktajlowym z kaszą jaglaną to po prostu mistrzostwo!

Odczuwając pierwsze sygnały przeziębienia, przetrząsamy nie tylko domową apteczkę, ale i spiżarnię. A to za sprawą soku malinowego, który dzięki zawartości kwasu salicylowego i olejków eterycznych rozgrzewa, pomagając nam „wypocić” infekcję i - co za tym idzie - schłodzić męczony gorączką organizm. Po sok malinowy powinniśmy sięgać nie tylko w sytuacjach alarmowych – dzięki bogactwu witamin pomoże nam wzmocnić odporność i ustrzec się przed katarem, jest też świetnym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Jeśli niestraszne wam przeziębienie, maliny z chęcią zaprezentują kolejnego asa w rękawie. Bogate w błonnik wspomagają odchudzanie, a ich maleńkie pesteczki przyczyniają się do oczyszczania układu pokarmowego. Poza korzystnymi zmianami w talii maliny gwarantują też pomoc w spowolnieniu starzenia się skóry – zawarte w nich polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a silne antyoksydanty mają właściwości przeciwnowotworowe.

Przygotowując poniższy koktajl, zasmakujecie prawdziwej bomby witaminowej! Malinom towarzyszy mango zwane „owocem młodości”, a także królowa kasz – kasza jaglana we własnej osobie. Bazą dla napoju jest mleko migdałowe, czyli niezwykle prosta w przygotowaniu, domowa alternatywa dla mleka krowiego. Smacznego!

Jaglany koktajl z malinami

koktajl jaglany przepis

Jaglany koktajl z malinami i mango - bomba witaminowa! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki (na 4 porcje):

- 50 g migdałów
- 330 ml przegotowanej wody
- 100 g kaszy jaglanej
- 16 suszonych daktyli
- 250 g malin
- 1 mango (ok. 330 g)

Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (mogą być w skórkach, nie wpłynie to na jakość napoju) zalewamy na noc wodą tak, by wszystkie je przykryła. Rano, gdy napęcznieją, przepłukujemy je i miksujemy w blenderze wraz z przegotowaną wodą. Dokładnie przecedzamy przez gazę lub chustę serowarską i odciskamy mleko z miąższu migdałowego.

Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, często potrząsając zawartością, by ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydawać przyjemny aromat, przepłukujemy je wrzątkiem i zalewamy gorącą wodą w ilości dwukrotnie większej, niż mamy kaszy. Gotujemy na małym ogniu przez niecałe 15 minut, ani razu nie mieszając.

Jeśli chcemy podać koktajl, prezentując w szklankach dwie warstwy (jak na zdjęciach), wszystkie składniki z wyjątkiem malin i mango dzielimy na pół. Ostudzoną kaszę zalewamy w blenderze mlekiem, dodajemy daktyle bez pestek i obrane, pokrojone mango. Analogicznie postępujemy z warstwą malinową. Można też wszystkie składniki zmiksować razem. Koktajl podajemy po schłodzeniu.
 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

12 przepisów na apetyczne koktajle

Zaskakujące, nieoczywiste połączenia, kuszące oko kolory, moc witamin. Oto one – koktajle zachęcające...
Zaskakujące, nieoczywiste połączenia, kuszące oko kolory, moc witamin. Oto one – koktajle zachęcające do kulinarnych eksperymentów. Wybierasz, miksujesz, pijesz. I zawsze chcesz więcej!

Co pić po treningu? Koktajl!

To, co wypijemy tuż po wysiłku fizycznym, ma ogromne znaczenie. Można oczywiście sięgnąć po gotowe proteinowe...
To, co wypijemy tuż po wysiłku fizycznym, ma ogromne znaczenie. Można oczywiście sięgnąć po gotowe proteinowe szejki, ale po co? Lepiej regenerujący koktajl przygotować w domu i zgarnąć ze sobą na trening. Nasze 3 typy koktajli lecą do was!

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci...
Zielone koktajle robią furorę. Powstają o nich książki, piją je wszyscy szanujący się hipsterzy, a celebryci chętnie pozują z nimi do zdjęć. O co chodzi z tym zielonym i skąd ten szał?

Bób – przysmak na lipiec

W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można...
W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można też zrobić z niego pyszną sałatkę – z groszkiem i quinoa komponuje się znakomicie!